Μαίνεται ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Δικαιοσύνης με αφορμή την επιμονή της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών. Με νέα ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί τους δικαστές μέλη της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να περιφρουρήσουν το Σύνταγμα και να διαφυλάξουν το κύρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσον αφορά στο θέμα της παρατάσεως του ορίου ηλικίας των δικαστών.
Υπενθυμίζεται πως η διοικητική Ολομέλεια, με πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, συνεδριάζει την Πέμπτη (26.01.2017) προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από δικαστικές ενώσεις, δικηγόρους, συνταγματολόγους κ.ά.
Απαντώντας ουσιαστικά στην ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου η οποία ζήτησε να αφεθούν τα μέλη της Ολομέλειας ανεπηρέαστα να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει πως: «Το άρθρο 88 παρ 5 του Συντάγματος είναι μια ξεκάθαρη διάταξη που δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας. Η εφαρμογή της από το 1975 αλλά και η εφαρμογή αντίστοιχων διατάξεων προγενέστερων Συνταγμάτων, δεν δημιούργησε ποτέ ερμηνευτικά ζητήματα. Οι διαφορετικές απόψεις γύρω από την αναγκαιότητα αύξησης του ορίου ηλικίας θα ακουστούν εφόσον η Βουλή αποφασίσει να αναθεωρήσει την συγκεκριμένη διάταξη». Παράλληλα η ΕΔΕ επισημάνει στην ανακοίνωση πως «η επίκληση δήθεν διαφορετικών απόψεων ορισμένων συνταγματολόγων είναι αποπροσανατολιστική και συσκοτίζει τα αληθινά γεγονότα, αφού ουδείς συζητάει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ηλικίας με βάση το υφιστάμενο Σύνταγμα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΕ
«Στη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το εάν είναι επιτρεπτή η αλλαγή του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την Υπηρεσία τους, έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά όλα τα πολιτικά κόμματα, η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή όπως και του πρώην Υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, 15 διακεκριμένοι καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου και οι Δικαστικές Ενώσεις. Το άρθρο 88 παρ 5 του Συντάγματος είναι μια ξεκάθαρη διάταξη που δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας.. Η εφαρμογή της από το 1975 αλλά και η εφαρμογή αντίστοιχων διατάξεων προγενέστερων Συνταγμάτων, δεν δημιούργησε ποτέ ερμηνευτικά ζητήματα. Οι διαφορετικές απόψεις γύρω από την αναγκαιότητα αύξησης του ορίου ηλικίας θα ακουστούν εφόσον η Βουλή αποφασίσει να αναθεωρήσει την συγκεκριμένη διάταξη. Η επίκληση δήθεν διαφορετικών απόψεων ορισμένων συνταγματολόγων είναι αποπροσανατολιστική και συσκοτίζει τα αληθινά γεγονότα, αφού ουδείς συζητάει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ηλικίας με βάση το υφιστάμενο Σύνταγμα. Η υιοθέτηση τέτοιων καινοφανών απόψεων θα αντιστρατεύονταν το σαφές νόημα της συνταγματικής διάταξης, την μέχρι σήμερα εφαρμογή της και θα αμφισβητούσε άμεσα την δεσμευτικότητα του Συντάγματος. Η έκφραση των απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου της χώρας, ιδίως μάλιστα όταν επιχειρείται παραβίαση συνταγματικών επιταγών, δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών, αλλά είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον. Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται την Πέμπτη να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και να διαφυλάξει το κύρος του Ανώτατου Δικαστηρίου».