Δραματικές αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη των εκλογών, επιφέρουν οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του κόμματος, για την στελέχωση των ψηφοδελτίων, που ανακοινώθηκαν χθες.
Το μήνυμα που εκπέμπουν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι πολλαπλό. Κατ αρχάς, ότι όλοι πρέπει να δώσουν την μάχη για την σωτηρία του κόμματος, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις, όπως αυτή του καθηγητή και δημοσκόπου Νίκου Μαραντζίδη, θέλουν την ΝΔ να βρίσκεται στο 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω απο το 30%.
Κατά δεύτερον, με δεδομένο ότι θα υπάρξει συρρίκνωση της ΚΟ του κόμματος και από 144 βουλευτές σήμερα, θα καταφέρει να εκλέξει λιγότερους από 80 βουλευτές, κανείς δεν θα μπορεί να υπολογίζει στην ασφάλεια του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αλλά φυσικά υπάρχει και πολύ παρασκήνιο, αφού ορισμένες επιλογές κρύβουν και σκοπιμότητες. Ορισμένοι υποψήφιοι, θεωρούνται από τον Αλέξη Τσίπρα βαρίδια, και η έκθεσή τους στην λαϊκή ψήφο, είναι η μέθοδος που επέλεξε ο πρωθυπουργός, για να απαλλαγεί ανώδυνα, από την παρουσία τους…
Η μοναδική περίπτωση της Εφης Αχτσιόγλου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
Μοναδική εξαίρεση είναι η Εφη Αχτσιόγλου, που σπάει το ρεκόρ συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφού θα είναι για τρίτη φορά βουλευτής, χωρίς να έχει επιλέγει από τους ψηφοφόρους. Η επιλογή ήταν μονόδρομος, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να την διορίσει εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να εκτεθεί σε εκλογική περιφέρεια για λόγους τυπικούς, που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εμφανίσεων στην τηλεόραση.
Η αναβάθμιση της Εφης Αχτσιόγλου, που θεωρήθηκε ότι έχει ένα ύφος και ένα στυλ που απευθύνεται πιο εύκολα στην μεσαία τάξη, σε αντίθεση με τον πολωτικό και οξύ Δημήτρη Τζανακόπουλο, οδηγεί αναγκαστικά τον σημερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο στον αγώνα για την σταυροδοσία, σε μια δύσκολη περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η Α’ Αθηνών. Αν και η στενή προσωπική σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Τζανακόπουλο πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η έκθεσή του στην λαϊκή ψήφο στην περιφέρεια της Α Αθηνών, δεν είναι σίγουρα δώρο για τον κ. Τζανακόπουλο.
Οι ισορροπίες που προσπαθεί να κρατήσει ο Τσίπρας με τα ψηφοδέλτια
Οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα έχουν να κάνουν και με την απόφαση του να ολοκληρώσει μετά τις εκλογές, την μετεξέλιξη του κόμματος σε ένα πιο σοσιαλιστικό, λιγότερο ριζοσπαστικό κόμμα της αριστεράς αλλά και με τις εσωκομματικές ισορροπίες της επόμενης των εκλογών. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενισχύσει την «πασοκογενή» πτέρυγα σε βάρος των ακραιφνών αριστερών, αλλά φυσικά οφείλει να σεβαστεί τις εσωκομματικές ισορροπίες. Και ορισμένες επιλογές μοιάζουν περισσότερο με αποστρατείες, παρά με δημοκρατικές επιλογές.
Έτσι όλοι οι «πρόθυμοι» που με αφορμή τις Πρέσπες έσπευσαν να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να βρουν θέση στα ψηφοδέλτια, θα πρέπει να δώσουν την μάχη του σταυρού, δίπλα δίπλα με τους νέους τους συντρόφους. Η Μυρσίνη Ζορμπά στην Α ‘Αθηνών, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, στον Δυτικό τομέα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην Α’ Πειραιά η Μαρία Ρεππούση και στην Β’ Πειραιά ο Γιάννης Ραγκούσης. Ακόμα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που πολύ θα ήθελε μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αναγκάζεται να αναζητήσει την ψήφο του λαού στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.
Πόσοι από τους παραπάνω θα καταφέρουν να εκλεγούν, είναι άγνωστο. Για ορισμένους μάλιστα η αποστολή δείχνει τόσο δύσκολη, που βάζει σε υποψίες για το ποια είναι η σκοπιμότητα της επιλογής του Τσίπρα.
Η ρήξη Τσίπρα-Νίκο Κοτζιά
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου εκτός ψηφοδελτίων θα είναι ο Νίκος Κοτζιάς και η κίνησή του Πράττω. Το παρασκήνιο θέλει το επιτελείο του κ. Τσίπρα να ήρθε σε ρήξη με τον κ. Κοτζιά, λόγω των υπερβολικών του απαιτήσεων να τοποθετήσει οπαδούς του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι η εξέλιξη καθόλου δεν δυσαρέστησε τον πρωθυπουργό.
Που μάλλον δυσφορούσε τους τελευταίους μήνες με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Συν η εμπλοκή του στην σκοτεινή ιστορία με τις βίζες του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Δικαιοσύνη.
Το μυστήριο με τον Σκουρλέτη
Ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης δεν ανακοινώθηκε χθες μεταξύ των ονομάτων εκείνων που θα επιδιώξουν την εκλογή τους με σταυρό, και λογικά θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το αν όμως θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση δεν θεωρείται σίγουρο, αφού στις πρώτες 4 θέσεις που θεωρούνται ασφαλείς, δυο πρόσωπα θα προέρχονται από τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ και δυο θα συμβολίζουν την διεύρυνση. Η μια θέση ανήκει ήδη στην Εφη Αχτσιόγλου.
Το αν ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει σε ριζικές αλλαγές για το πολιτικό μέλλον της «παλαιάς φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ, θα το μάθουμε όταν θα ανακοινωθεί και επισήμως, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.