«Ο Καραμανλής δεν μου συγχώρησε τον ανένδοτο αγώνα. Και δεν μου το συγχώρησε μέχρι το τέλος»! Μια συνέντευξη – παρακαταθήκη με τον όρο αυτή να προβληθεί μετά το θάνατο του είχε δώσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πριν από 10 χρόνια.
Πρόκειται για μια συνέντευξη- μαμούθ δεδομένου πως, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, υπάρχει ένα υλικό 30 ωρών που μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί. Οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς, Σία Κοσιώνη και Παύλος Τσίμας συναντιόντουσαν με τον πρώην πρωθυπουργό σχεδόν κάθε ημέρα επί έξι μήνες!
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε θέσει ως μοναδικό όρο να μην προβληθεί η συνέντευξη αυτή όσο βρισκόταν εν ζωή. Έτσι, απόψε το βράδυ το κανάλι παρουσίασε ένα μικρό κομμάτι αυτής της μεγάλης συνέντευξης, τονίζοντας πως ολόκληρη η συνέντευξη θα μεταδοθεί στο άμεσο μέλλον, «σπασμένη» σε μικρότερα κομμάτια.
«Ο Καραμανλής δεν μου συγχώρησε τον ανένδοτο αγώνα. Και δεν μου το συγχώρησε μέχρι το τέλος» είπε αναφορικά με τις σχέσεις που είχε με τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σε ότι αφορά τον Ανδρέα Παπανδρέου τόνισε πως: «Με τον Ανδρέα ποτέ δεν είχαμε πολλές επαφές. Σε κρίσιμες στιγμές, ωστόσο, δεν δίσταζα να ανοίξω διαύλους επικοινωνίας μαζί του».
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην περίοδο πριν την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1967, σημειώνοντας πως ήταν από τους λίγους πολιτικούς που περίμενε πως «η χούντα ερχόταν»!
Τέλος, σε ότι αφορά την διακυβέρνηση της χώρας από τον ίδιο τόνισε:
«Σε καμία στιγμή δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος. Εγώ δεν είχα υποσχεθεί ποτέ κάτι στον ελληνικό λαό. Είχα πει πως θα βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα αλλά θα του ζητούσα περισσότερη δουλειά. Γι’ αυτό το λόγο εμείς προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις και τομές από την πρώτη στιγμή. Η κυβέρνηση αυτή ήμουν εγώ. Οι υπουργοί δεν έπαιρναν πρωτοβουλίες. Εγώ αποφάσιζα. Εγώ είχα την εικόνα του τι γίνεται στη χώρα και κάθε πρωί που πήγαινα στο Μαξίμου σήκωνα το κόκκινο τηλέφωνο, έπαιρνα 2-3 υπουργούς ή ακόμα και υφυπουργούς και τους έλεγα τι πρέπει να κάνουν. Διηύθυνα σαν μαέστρος την ορχήστρα. Είμασταν μια κυβέρνηση που δεν έκανε κανένα συμβιβασμό».
Στη συνέντευξη, μικρό μέρος της οποίας προβλήθηκε από τον Σκάι, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εμφανίζεται να δηλώνει ότι την κυβέρνησή του έριξαν ιδιωτικά συμφέροντα, με αιχμή τον ΟΤΕ, και σημειώνει ότι η «παλαιά καραμανλική» πτέρυγα δεν τον στήριξε στην κυβερνητική του προσπάθεια.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η μεταρρυθμιστική του προσπάθεια δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θα ήθελε, καθώς οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, υπήρξαν αντιδράσεις («να σας υπενθυμίσω ότι δυσκολότερη τομή από την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα δεν υπήρχε, έπρεπε να απολύσεις 7. 500 ανθρώπους οι οποίοι είχαν συνδικαλιστικά στηρίγματα και οι οποίοι αν θυμάστε τι προβλήματα είχαν δημιουργήσει»).
Οι αντιδράσεις
«Εγώ είχα πρόβλημα διότι στην κυβέρνηση αυτή δεν συμφωνούσαν όλοι στην δική μου τακτική» υποστηρίζει, στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε προ ετών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και προσθέτει ότι «υπήρχε πάντοτε η πτέρυξ η μια, η οποία στην ουσία ήταν η παλιά καρμανλική πτέρυγα, η παλιά ελληνική δεξιά η οποία δεν συμφωνούσε τουλάχιστον στην έκταση και τους ρυθμούς που εγώ ήθελα».
Ως προς την πτώση της κυβέρνησής του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημείωσε: «Το θέμα του ΟΤΕ δεν ήταν μείζον θέμα, το θέμα του ΟΤΕ ήταν μείζον και κατέληξε να είναι μείζον, διότι ενεπλέκοντο τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία σε τελική ανάλυση έριξαν την κυβέρνηση… ήμαστε μία κυβέρνηση οποία δεν συμβιβάστηκε, καθόλου και η οποία είχε το θάρρος να παίρνει τις αποφάσεις που ωφελούσαν τον τόπο, κατά την δική μας κρίση βέβαια, αλάθητοι δεν ήμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάναμε κανέναν συμβιβασμό ούτε για συναισθηματικούς λόγους, φιλικούς και πολύ περισσότερο γι’ ότι τυχόν είχαμε επηρεαστεί από αντιπαροχές».