Του Μάνου Χατζηγιάννη
Ως τουλάχιστον αβέβαιο αν όχι απειλητικό παρουσιάζουν το μέλλον των Χριστιανών στην Τουρκία έμπειροι αναλυτές με δεδομένη την νέα πολιτική πραγματικότητα μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα.
Παρά το οριακό του αποτελέσματος ο μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος, Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο παρέχονται πλέον σαρωτικές νέες εξουσίες, προκαλεί ανησυχίες.
Ανησυχίες για το τι επιφυλάσσει το μέλλον της απολυταρχικής ερντογανικής Τουρκίας για τους ούτως ή άλλως διωκόμενους χριστιανούς και για άλλες μειονότητες στη χώρα.
Ο Μπουράκ Μπέκτιλ, δημοσιογράφος με έδρα την Άγκυρα, ο οποίος γράφει για τις εξελίξεις στην Τουρκία για το Ινστιτούτο Gatestone, ένα γνωστό think tank, σχολίασε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει μια αντιπαράθεση την οποία αποκαλεί «Ημισέληνος vs Σταυροφόρων» που τον έκανε δημοφιλή στις συντηρητικές και εθνικιστικές μάζες της χώρας.
Το πρόσφατο παράδειγμα φυλάκισης του Αμερικανού Χριστιανού πάστορα είναι ενδεικτικό μιας συλλογικής υστερίας που τροφοδοτεί την ξενοφοβία η οποία αποτελεί ήδη ένα ισχυρό φαινόμενο στην Τουρκία σύμφωνα με τον δημοσιογράφο. “ Οι μη μουσουλμάνοι, συχνά στόχοι εθνικιστικών / ισλαμιστικών ομάδων, θα έχουν πλέον λόγο να ανησυχούν περισσότερο», δήλωσε ο Μπέκτιλ
Γενικότερα επισήμανε ότι η ζωή θα είναι πιο δύσκολη για οποιονδήποτε στην Τουρκία, ο οποίος διαφωνεί με τον πρόεδρο και τους μουσουλμάνους.
«Οι μη μουσουλμάνοι εξ ορισμού εμπίπτουν στην κατηγορία» μίσους» σε μια κοινωνία που παρασύρεται μακρύτερα και μακρύτερα από τον δημοκρατικό πολιτισμό της Ευρώπης», ανέφερε ο Μπέκτιλ.
«Ο πραγματικός κίνδυνος για τις μειονότητες είναι ίσως όχι άμεσα το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Τουρκία, αλλά μάλλον τα διάφορα μέσα κρατικών διακρίσεων και κυρίαρχης σκέψης υπέρ της κυριαρχικής πολιτικής» τονίζει
Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι, μαζί με περίπου 200 δημοσιογράφους, συνελήφθησαν από την καλοκαιρινή απόπειρα πραξικοπήματος, τότε που η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε την καταστολή και το κυνήγι μαγισσών.
Διεθνείς ομάδες όπως η Open Doors USA, προειδοποίησαν για τη δίωξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία και κατέταξε τη χώρα στο Νο. 37 στον Παγκόσμιο κατάλογο κρατών όπου οι πιστοί είναι πιο ανήσυχοι για την πίστη τους.
Έμπειροι αναλυτές συμφωνούν πως η Τουρκία «δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση» και συγκρίνουν τις νέες εξουσίες του Ερντογάν με τις συνθήκες που οδήγησαν στην άνοδο κάποιων δικτατόρων στη Μέση Ανατολή, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο Μουαμάρ Καντάφι και άλλοι.
Ο Aykan Erdemir, ένας μουσουλμάνος Τούρκος ο οποίος υπηρέτησε στο τουρκικό κοινοβούλιο από το 2011 έως το 2015 και είναι πλέον ανώτερος υπάλληλος στο Ίδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε επίσης ότι οι νέες εξουσίες του Ερντογάν θα μπορούσαν να είναι «τρομερές ειδήσεις » για τους Χριστιανούς.
«Θα δούμε μια περαιτέρω διάβρωση των ελέγχων και των ισορροπιών, του κράτους δικαίου, της δίκαιης διαδικασίας. Είναι τρομερές ειδήσεις για τους ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ηγέτες των πίστεων που βρίσκονται ήδη στη φυλακή ή που έχουν “καθαριστεί”», δήλωσε ο Erdemir