Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πλανήτη με ωκεανό -και ίσως ζωή- ανακάλυψε σε μακρινό άστρο το τηλεσκόπιο James Webb

Ενδείξεις ότι ένας εξωηλιακός πλανήτης ενδεχομένως να έχει ζωή ανακάλυψε το τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Το τηλεσκόπιο ίσως έχει ανιχνεύσει ένα μόριο που ονομάζεται διμεθυλοσουλφίδιο, το οποίο στη Γη παράγεται μόνο από ζωντανούς οργανισμούς, όπως το φυτοπλαγκτόν.

Οι ερευνητές τονίζουν στο BBC ότι η ανίχνευση στον πλανήτη, που απέχει 120 έτη φωτός, δεν είναι ισχυρή και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα που θα έχουμε στα χέρια μας σε περίπου ένα χρόνο.

Εντόπισαν όμως και μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, με πιο ισχυρές ενδείξεις από το διμεθυλοσουλφίδιο. Η ανίχνευση αυτών των αερίων θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πλανήτης, που ονομάζεται K2-18b, έχει ωκεανό νερού.

Αυτοί είναι οι πιο φονικοί σεισμοί στον πλανήτη τα τελευταία 25 χρόνια

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ακόμη και αν ένας πλανήτης έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχει ζωή, δεν σημαίνει ότι έχει.

Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι ανιχνεύουν την πιθανότητα ύπαρξης διμεθυλοσουλφιδίου σε έναν πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από μακρινό άστρο.

Συνήθως αυτοί οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις. Το 2020 ερευνητές είχαν ισχυριστεί ότι εντόπισαν το μόριο φωσφίνη, το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί από ζωντανούς οργανισμούς, στα σύννεφα της Αφροδίτης, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

Tags
Back to top button