Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πισώπλατη μαχαιριά Toυρκίας στο ΝΑΤΟ: Οι Ταλιμπάν καλωσορίζουν τo Πεκίνο στο Αφγανιστάν - "Η Κίνα είναι φίλος μας"

Για συμφωνία Κίνας-Ταλιμπάν με την βοήθεια και την διαμεσολάβηση της Τουρκίας μιλούν πηγές του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν πριν λίγο προχώρησαν σε δηλώσεις με τις οποίες … καλωσορίζουν το Πεκίνο στην πολύπαθη χώρα!

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως η Τουρκία έδωσε μάχη υπέρ της Κίνας, τότε πόσες ακόμη προδοσίες μπορεί να ανεχτεί το ΝΑΤΟ;

Ταλιμπάν: Η Κίνα είναι φίλος μας!

“Η Κίνα είναι ένας φιλόξενος φίλος για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν” ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen.

“Οι Ταλιμπάν καλωσορίζουν τις Κινεζικές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των επενδυτών και των εργαζομένων των κινεζικών εταιρειών” πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν βλέπουν την Κίνα ως «φίλο» στο Αφγανιστάν και ελπίζουν να συνομιλήσουν με το Πεκίνο για επενδύσεις σε εργασίες ανοικοδόμησης «το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen.

Ο Suhail είπε ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον το 85 τοις εκατό της χώρας και ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Κινέζων επενδυτών και εργαζομένων αν επρόκειτο να επιστρέψουν.

“Διασφαλίζουμε την ασφάλεια των Κινέζων”

«Τους καλωσορίζουμε. Εάν έχουν επενδύσεις φυσικά διασφαλίζουμε την ασφάλειά τους. Η ασφάλειά τους είναι πολύ σημαντική για εμάς» είπε.

Ο Suhail είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν δεν θα επέτρεπαν πλέον στους αυτονομιστές μαχητές Ουιγούρους που μάχονται την Κίνα, μερικοί από τους οποίους είχαν προηγουμένως ζητήσει καταφύγιο στο Αφγανιστάν, να εισέρχονται πλέον στη χώρα.

Οι Ταλιμπάν θα εμπόδιζαν επίσης την Αλ Κάιντα ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική ομάδα να επιχειρεί από το Αφγανιστάν.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ να χρησιμοποιήσουν άτομα το Αφγανιστάν ως βάση [για να ξεκινήσουν επιθέσεις] εναντίον άλλων χωρών. Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα το επιτρέψουμε είτε είναι άτομα είτε είναι οντότητα εναντίον οποιασδήποτε χώρας συμπεριλαμβανομένης της Κίνας», δήλωσε ο Suhail.

“Θα διώξουμε τους Ουιγούρους”

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν αυτή η δέσμευση περιλάμβανε το ETIM (Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν) είπε: «Ναι, δεν θα του επιτραπεί».

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως σοβαρή καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον Διάδρομο Βαχάν κοντά στο Ανατολικό Τουρκεστάν. Το ανατολικό του άκρο συνορεύει με την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Ο Suhail είπε επίσης ότι η Αλ Κάιντα ανήκει σε μια «προηγούμενη εποχή» και ότι δεν θα της επιτρέπεται πλέον να επιχειρεί στη χώρα.

Είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν «κληρονόμησαν την Αλ Κάιντα» από την πρώην κυβέρνηση του Προέδρου Μπουρχαντίν Ραμπάνι όταν η Αλ Κάιντα εισέβαλε στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του ’90. Οι Ταλιμπάν ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Ραμπάνι το 1996.

«Επιτρέψαμε στην [Αλ Κάιντα] να παραμείνει στο Αφγανιστάν επειδή δεν είχαν θέση σε καμία άλλη χώρα».

62 δισ. δολάρια στο Αφγανιστάν

Όπως είχαμε αναφέρει, η Κίνα προετοιμάζεται να καλύψει το “κενό” που αφήνει η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν με επενδυτικό σχέδιο 62 δισ. δολαρίων για τον “Δρόμο του Μεταξιού (BRI).

Το Πεκίνο θέλει να εντάξει το Αφγανιστάν στο σχέδιο της για την επέκταση του “Δρόμου του Μεταξιού” ώστε να ενώσει απευθείας μέσω χερσαίου διαδρόμου το Αφγανιστάν με την Κίνα και το βορειοδυτικό Πακιστάν.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει κινεζικό εμπορικό προπύργιο στην Ασία. Το μόνο που απομένει είναι να διευθετηθεί η διαφορά με τους Ταλιμπάν. Εδώ αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο η Τουρκία.

Οι αρχές στην Καμπούλ εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης αξίας 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) ως μέρος του “Δρόμου του Μεταξιού” της Κίνας (BRI).

Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε το 2013 από τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping και αναφέρεται ρητά στο κινεζικό σύνταγμα του 2017. Τιμολογείται από αξιωματούχους του Πεκίνου ως ένα παγκόσμιο ταμείο ανάπτυξης υποδομών που στοχεύει στην καλύτερη σύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Κίνα περίμενε με ανυπομονησία για να προχωρήσει σε συμφωνία με την Καμπούλ. Τώρα που οι Αμερικανοί έχουν φύγει, είναι ελεύθεροι να το πράξουν.

Ένωση Αφγανιστάν-Κίνας-Πακιστάν

Το νέο σχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας στο Αφγανιστάν, που έχει στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2049, αποτελείται από πολλά στοχευμένα έργα υποδομής. Το Πεκίνο προσφέρει κολοσσιαία δάνεια δημιουργώντας βάσεις σε περιοχές που εποπτεύονταν μέχρι τώρα από τη Δύση.

Ένα έργο που συζητείται είναι η κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου μεταξύ του Αφγανιστάν και της βορειοδυτικής πακιστανικής πόλης του Peshawar.

«Υπάρχει μια συζήτηση για έναν αυτοκινητόδρομο Πεσαβάρ-Καμπούλ μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και της Κίνας», ανέφερε πηγή στην Daily Beast.

«Η οδική σύνδεση της Καμπούλ με το Πεσαβάρ σημαίνει την επίσημη ένταξη του  Αφγανιστάν στο CPEC (Οικονομικός Διάδρομος Πακιστάν-Κίνας)».

Tags
Back to top button