Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πυρομαχικά διασποράς περιλαμβάνονται στο νέο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία - Τι είναι οι "απαγορευμένες" βόμβες

Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξία 375 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι στέλνει στην Ουκρανία για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

Στα είδη που θα σταλούν περιλαμβάνονται πυρομαχικά για εκτοξευτήρες κατευθυνόμενων πυραύλων HIMARS, για διάφορα συστήματα του πυροβολικού κ.ά. είδη.

Τα είδη αυτά προέρχονται από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Τι περιλαμβάνει το νέο «πακέτο»

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών, το 66ο κατά σειρά πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον, του βασικού υποστηρικτή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβάνει ακόμη: 

  • πυρομαχικά αέρος-εδάφους,
  • εδάφους-εδάφους,
  • αντιαρματικά όπλα, ε
  • λαφριά και βαριά τεθωρακισμένα και
  • υλικά κατεδαφίσεων.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από φορείς βομβιδίων που μπορούν να βάλλονται είτε από χερσαίες ή από εναέριες πλατφόρμες. Τα βομβίδια διασπείρονται σε μεγάλη έκταση και συχνά κάποια δεν εκρήγνυνται, παραμένοντας απειλή για χρόνια, ως ακόμη και για δεκαετίες, με τα θύματα να είναι συχνά άμαχοι μεταπολεμικά.

Πάνω από εκατό χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση των όπλων αυτού του είδους, ανάμεσά τους και η Γερμανία. Η πρώτη αποστολή τέτοιων πυρομαχικών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία έγινε πέρυσι και χαρακτηρίστηκε κλιμάκωση από τη Μόσχα.

Ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση που τα απαγορεύει και τέθηκε σε ισχύ το 2010.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου 2022, έχει φθάσει τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς;

Είναι μια μέθοδος διασποράς μεγάλου αριθμού μικροσκοπικών βομβών από πύραυλο ή βλήμα πυροβολικού που τις διασκορπίζει κατά τη διάρκεια της πτήσης σε μια ευρεία περιοχή.

Προορίζονται να εκραγούν κατά την πρόσκρουση, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών δεν εκρήγνυνται εκείνη τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει ειδικά εάν προσγειώνονται σε βρεγμένο ή μαλακό έδαφος. Στη συνέχεια, μπορούν να εκραγούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία όταν κάποιος τα πατήσει ή τα πιάσει κατά λάθος, σκοτώνοντας ή ακρωτηριάζοντας το θύμα.

Από στρατιωτική άποψη, μπορεί να είναι τρομερά αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται ενάντια σε σκαμμένα χερσαία στρατεύματα σε χαρακώματα και οχυρές θέσεις, καθιστώντας μεγάλες περιοχές πολύ επικίνδυνες έως ότου αθαριστούν προσεκτικά.

Γιατί απαγορεύονται σε πάνω από 100 χώρες;

Περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν υπογράψει μια διεθνή συνθήκη – τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς – που απαγορεύει τη χρήση ή την αποθήκευση αυτών των όπλων λόγω της αδιάκριτης επίδρασής τους στον άμαχο πληθυσμό.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε τραυματισμούς, καθώς μπορεί να μοιάζουν με ένα μικρό παιχνίδι που έχει αφεθεί σε κατοικημένη ή αγροτική περιοχή και συχνά τα μαζεύουν από περιέργεια. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν περιγράψει τα πυρομαχικά διασποράς ως «απεχθή» και εργαλείο εγκλημάτων πολέμου.

Ποιος τα χρησιμοποιεί ακόμα;

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Κανένας από τους δύο δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη που τους απαγορεύει. Ούτε οι ΗΠΑ, αλλά είχαν προηγουμένως επικρίνει την εκτεταμένη χρήση του όπλου από τη Ρωσία.

Τα ρωσικά πυρομαχικά διασποράς φέρονται να έχουν ποσοστό «αποτυχίας» 40%. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός παραμένει στο έδαφος χωρίς να έχει εκραγεί και απειλεί τον άμαχο πληθυσμό.

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι δικές του βόμβες διασποράς έχουν ποσοστό «αποτυχίας» μικρότερο από 3%.

Tags
Back to top button