Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πιο «άνοστα» τα τυριά: Τι αποκαλύπτει γαλλική μελέτη για την κλιματική αλλαγή - Πώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά τους

Παρά το γεγονός ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγήοδηγεί τους κτηνοτρόφους να διαφοροποιούν την τροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων, είναι απαραίτητο να "συνεχίσουν να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο φρέσκου χορταριού στα σιτηρέσια", για να διατηρηθεί η ποιότητα των τυριών, υπογραμμίζει πρόσφατη γαλλική μελέτη.

Αυτός ο "κεντρικός ρόλος της σίτισης με χορτάρι" των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής επισημαίνεται από τα αποτελέσματα μελέτης ερευνητών του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον(INRAE) και του ινστιτούτου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας VetAgro Sup, η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό Journal of Dairy Science.

Οι ξηρασίες, πιο συχνές και έντονες, "επηρεάζουν κυρίως την ποσότητα και την ποιότητα του χόρτου με το οποίο τρέφονται οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στα βοσκοτόπια". Αυτό ωθεί τους αγρότες να επιλέγουν "στρατηγικές προσαρμογής" που έχουν ως αποτέλεσμα μια τροποποίηση του σιτηρεσίου για τις αγελάδες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στις ορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις μεσαίου υψόμετρου, όπως το Μασίφ Σαντράλ στη Γαλλία, οι κτηνοτρόφοι "στηρίζονται γενικότερα στα αποθέματα χορταριού που έχουν συγκεντρωθεί για τον χειμώνα". Αλλά και σε φυτά που παράγουν καρπούς κατάλληλους για ζωοτροφή όπως το καλαμπόκι, σε αυτές τις περιοχές που είναι πλέον κατάλληλες για την καλλιέργεια αυτή.

Οι επιστήμονες του INRAE και του VetAgro Sup ανέλυσαν τις συνέπειες μιας αλλαγής των σιτηρεσίων, και συγκεκριμένα της ένταξης καλαμποκιού, για την ποιότητα των τοπικών τυροκομικών προϊόντων.

Μελέτησαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών τέσσερις ομάδες δέκα γαλακτοφόρων αγελάδων που λάμβαναν διαφορετικούς συνδυασμούς διατροφής.

Δύο ομάδες λάμβαναν σιτηρέσια με βάση το φρέσκο χόρτο βόσκησης (έως 75% του σιτηρεσίου) και οι δύο άλλες λάμβαναν σιτηρέσια με βάση το καλαμπόκι (η μια παρτίδα μαζί με 25% χόρτο βόσκησης και η άλλη 100% καλαμπόκι).

Το γάλα από κάθε ομάδα συλλέχτηκε για την παρασκευή του καντάλ, παραδοσιακού τοπικού τυριού από αυτή την περιοχή της κεντρικής Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι "όσο περισσότερο χορτάρι τρώνε οι αγελάδες, τόσο τα γάλατα και τα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, που ωφελούν την υγεία του ανθρώπου".

Η γεύση, το άρωμα, η μυρωδιά και η υφή του τυριού αξιολογήθηκαν επίσης από μια επιτροπή 12 καταναλωτών ειδικών στην οργανοληπτική αξιολόγηση των τυριών.

"Όταν οι αγελάδες τρέφονται με χορτάρι στο βοσκοτόπι, τα τυριά είναι πιο απαλά, πιο κίτρινα και πιο αρωματικά, ενώ όταν τρώνε λίγο χορτάρι ή καθόλου, τα τυριά είναι πιο λευκά, με πιο σφιχτή υφή και με λιγότερο έντονη γεύση".

"Η διατήρηση φρέσκου χορταριού στη διατροφή με βάση το καλαμπόκι, ακόμη και σε περιορισμένη ποσότητα, είναι επομένως καθοριστική για να μην επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό η θρεπτική και οργανοληπτική ποιότητα του τυριού", εκτιμούν οι ερευνητές.

Tags
Back to top button