Σε ηλικία 47 ετών πέθανε ο Βασίλης Δημάκης, στις φυλακές Κορυδαλλού όπου και κρατούνταν τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο 47χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κρατουμένων χωρίς τις αισθήσεις του. Στο σημείο έσπευσε ιατροδικαστής, προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια θανάτου του.
Ποιος ήταν ο Βασίλης Δημάκης
Ο Βασίλης Δημάκης γεννήθηκε το 1978. Η εμπλοκή του με τον νόμο ήρθε σε ηλικία 20 ετών, όταν καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για ένα «έγκλημα τιμής» που διέπραξε μαζί με την αδερφή του.
Γνωστός ως «ο ληστής με το καλάσνικοφ», εξέτιε ποινή κάθειρξης 44 ετών για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Παρά το βαρύ ποινικό του μητρώο, το 2016, ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών, αποφάσισε να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο λύκειο, αποφοιτώντας ως αριστούχος με βαθμό 19,9.
Στη συνέχεια, πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και εισήχθη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.
Για να διεκδικήσει το δικαίωμά του στην εκπαίδευση, ο Δημάκης προχώρησε σε πολλαπλές απεργίες πείνας και δίψας. Το 2018, ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14 Μαρτίου, ζητώντας εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο πανεπιστήμιο. Στις 6 Απριλίου του ίδιου έτους, κλιμάκωσε την κινητοποίησή του σε λευκή απεργία (αποχή από τροφή και νερό), διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματός του.
Το 2020, μετά από μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών, ο Δημάκης ξεκίνησε νέα απεργία πείνας και δίψας, απαιτώντας την επιστροφή του στον Κορυδαλλό για να συνεχίσει τις σπουδές του. Η μεταγωγή του προκάλεσε αντιδράσεις και εκκλήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων του.
Το 2022, ο Δημάκης προχώρησε σε τρίτη απεργία πείνας και δίψας, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας που θα του επέτρεπε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Σε ανάρτησή του, ανέφερε ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσει τα δύο τελευταία μαθήματα που απαιτούνταν για την απόκτηση του πτυχίου του.
Παρά τις προσπάθειές του για μόρφωση και επανένταξη, ο Βασίλης Δημάκης αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια στο σωφρονιστικό σύστημα, με τις απεργίες του να αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι φοιτητές στην Ελλάδα.