Του Βασίλη Καπούλα
Αποφασισμένοι για εισβολή στο Κατάρ είναι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν.Η εξέλιξη αυτή με την έκδοση των τρομοκρατικών λιστών αποτελεί ορόσημο για την περιοχή και θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και για Τουρκία
Πριν λίγο εξέδωσαν μία κοινή λίστα που περιλαμβάνει 59 άτομα και 12 οργανισμούς οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τρομοκρατικές οργανώσεις λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση από το Κατάρ.
Στη λίστα βρίσκεται και ο ίδιος ο εμίρης Al- Thani και κατηγορείται για χρηματοδότηση, υποστήριξη και εξοπλισμό της Αλ Κάιντα.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως βοήθησε και διευκόλυνε τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα να χτυπήσουν μέχρι την 9/11.
Πως γινόταν η παροχή διαβατηρίων και η μετακίνηση των τρομοκρατών μεταξύ των κρατών, οι εταιρείες- «βιτρίνες» χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα και όλων των δικτύων και παρακλαδιών της.
Τέλος περιγράφονται οι σχέσεις του Εμίρη του Κατάρ με τον γνωστό Al-Zarkawi, υπαρχηγό της Αλ Κάιντα.
Οι κατηγορίες είναι απίστευτα βαριές…
Η κοινή δήλωση των κρατών ανέφερε ότι:
«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βασίλειο του Μπαχρέιν είναι πάντοτε ταγμένα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην καταστροφή των πηγών χρηματοδότησης αυτής, στην μάχη εναντίον της εξτρεμιστικής ιδεολογίας και των μέσων διάδοσης αυτής και τέλος στη συστράτευση ενάντια στην τρομοκρατία και στην προστασία όλων των κοινωνιών από τις επιπτώσεις αυτής».
«Τα τέσσερα κράτη έχουν συμφωνήσει στην εισαγωγή 59 ατόμων και 12 οργανισμών στις λίστες των τρομοκρατών. Οι λίστες αυτές θα ανανεώνονται συνεχώς και θα ανακοινώνονται δημόσια. Ο χαρακτηρισμός αυτών των ατόμων και των οργανισμών ως τρομοκράτες έρχεται σαν αποτέλεσμα της συνεχούς παραβίασης των δεσμεύσεων και των συμφωνιών που υπογράφηκαν από τις καταριανές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της υπόσχεσης να μην υποστηρίζουν ή υποθάλπουν άτομα και οργανώσεις που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των κρατών, αλλά και της επαναλαμβανόμενης αγνόησης των εκκλήσεων να τηρήσουν τη Συμφωνία του Ριάντ το 2013, τον εφαρμοστικό μηχανισμό της και τη συμπληρωματική συμφωνία του 2014.»
Αυτές είναι οι λίστες.