Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Παστέλι: Η θρεπτική αξία της ελληνικής μπάρας δημητριακών!

Το παστέλι αποτελεί την αρχαία Ελληνική έκδοση της μπάρας δημητριακών! Βασίζεται μόνο σε δύο απλά συστατικά,  το μέλι και το σουσάμι. Βέβαια πολλές συνταγές περιλαμβάνουν ζάχαρη, η οποία κάνει το παστέλι πιο σκληρό, αλλά και αρωματικά υλικά όπως οι φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Η θρεπτική του αξία

Η θρεπτική αξία του παστελιού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους υδατάνθρακες που περιέχει το μέλι. Μία μερίδα των 50 γραμμαρίων, μέγεθος που αντιστοιχεί σε μία μικρή μπάρα, έχει περίπου 200 με 250 θερμίδες. Ο διατροφικός αυτός θησαυρός κρύβει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια φυτικών ινών, που προέρχονται από το πολύτιμο σουσάμι.

Στη λίστα με τα υπόλοιπα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχει θα βρείτε τις βιταμίνες Β, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο, το σίδηρο, τον ψευδάργυρο, το χαλκό και το μαγγάνιο. Κανείς δεν χρειάζεται να γνωρίζει τις λειτουργίες κάθε στοιχείου για να καταλάβει πως πρόκειται για μία γλυκιά, αλλά απολύτως θρεπτική για τον οργανισμό, απόλαυση. Εξάλλου, η παράδοση κρύβει από πίσω της διατροφική σοφία αρκετών αιώνων!

Πέντε λόγοι για να βάλετε το παστέλι στην καθημερινότητά σας

Πως όμως η παραπάνω θρεπτική αξία «μεταφράζεται» σε οφέλη για τον οργανισμό; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας εκπλήξουν!

Ενέργεια που διαρκεί: Την ώρα που τα επίπεδα της ενέργειάς σας πέφτουν ή όταν χρειάζεστε μία επιπλέον ώθηση για το γυμναστήριο, το παστέλι αποτελεί ιδανική επιλογή! Συνδυάζει τους υδατάνθρακες από το μέλι για άμεση «αναζωογόνηση», με την πρωτεΐνη από το σουσάμι που θα σας χορτάσει μέχρι το επόμενο γεύμα.

Δυνατά οστά: Ένα μικρό παστέλι περιέχει περίπου όσο ασβέστιο αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι γάλα! Επιπλέον, συνοδεύεται από φώσφορο και μαγνήσιο, που ενισχύουν την απορρόφησή του. Ένα παστέλι την ημέρα, την οστεοπόρωση κάνει πέρα!

Αντιοξείδωση στο μάξιμουμ: Τόσο το σουσάμι, αλλά κυρίως το μέλι, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά συστατικά. Από αυτά ξεχωρίζουν η λιγνίνη του σουσαμιού, και τα φλαβονεοειδή του μελιού. Τα τελευταία είναι φυσικά συστατικά φυτικής προέλευσης, που θωρακίζουν κάθε κύτταρο του οργανισμού από την καθημερινή φθορά. Η αντιοξειδωτική προστασία είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Αντίο στη δυσκοιλιότητα: Μπορεί ένας γλυκός πειρασμός να λύσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας; Η απάντηση είναι μάλλον πως όχι. Ενδέχεται όμως να συμβάλλει στην ανακούφισή της, μαζί με άλλες υποστηρικτές συνήθειες (φρούτα, λαχανικά, νερό, άθληση). Οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο, είναι υπεύθυνα για αυτή την ιδιότητα του παστελιού.

Κατάλληλο για διαβητικούς: Ο χαλκός που περιέχει το σουσάμι, καθιστά το παστέλι ένα σνακ κατάλληλο για όσους έχουν υψηλό ζάχαρο. Το «αντιδιαβητικό» προφίλ του ενισχύεται από την παρουσία των φυτικών ινών, οι οποίες καθυστερούν την απορρόφηση των σακχάρων. Φυσικά, το παστέλι θα πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου, με αρμονική κατανομή των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα.

Tags
Back to top button