Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Παρελθόν η γεωργία που γνώριζαν οι Έλληνες – Παρέμβαση που φέρνει τα πάνω-κάτω με αρχή την Φθιώτιδα

Η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου “Προκαταρτικές δράσεις σε πιλοτικούς αγρούς για ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας στη βαμβακοκαλλιέργεια”, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Βαρδάτων, στο Νέο Κρίκελλο της Φθιώτιδας.

Οι πιλοτικές δράσεις του προγράμματος θα ξεκινήσουν σε αγρούς συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων.

Αρχικά αυτά θα συμπεριληφθούν σε ειδική πλατφόρμα παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων, δίνοντας πλήρη πρόσβαση στον αγρότη, τη ΔΟΒ και την ερευνητική ομάδα, ενώ θα εφαρμοστούν μέθοδοι ζωνοποίησης, λήψη δειγμάτων εδάφους, εξαγωγή οδηγιών λίπανσης υπό μορφή χαρτών, οι οποίοι και θα ενσωματώνονται στην πλατφόρμα.

«Με δύο λόγια, οι βαμβακοκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα καλλιεργούν σύμφωνα με το χωράφι τους και τις ανάγκες τους, ενώ το σύνολο των βαμβακοκαλλιεργητών ενημερώνεται, μαθαίνει, εκπαιδεύεται, όχι σε κάποιο θρανίο ή από κάποιο βιβλίο, αλλά στο χωράφι από τους συναδέλφους του και την εμπειρία τους στην εφαρμογή πρακτικών γεωργίας ακριβείας», είπε σχετικά ο κ. Οικονόμου.

Μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής αγροτών υψηλής κατάρτισης στην καλλιέργεια του βαμβακιού, των οποίων οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λειτουργήσουν ως υποδειγματικά παραδείγματα διάχυσης γνώσης προς τους υπόλοιπους καλλιεργητές.

Μιλώντας για τη συνεργασία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η εφαρμογή πρακτικών ακριβούς γεωργίας και η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση της καλλιέργειας του βαμβακιού αποτελούν το χρυσό κανόνα που θα οδηγήσει το βαμβάκι στην επόμενη μέρα».

Αναφέρθηκε στα πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπου και εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργηθεί μία σειρά από πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα ανά την χώρα, που θα δείχνουν στον αγρότη πώς να παράγει έξυπνα, να γλιτώνει κόστος και να αυξάνει το εισόδημά του.

Τέλος, μιλώντας για τη νέα ΚΑΠ ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως «δεν είναι υποχρέωση, αλλά ευκαιρία που μας οδηγεί στον μονόδρομο της αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, που θέλει τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο».

Tags
Back to top button