Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Πάρε πίσω την απόφαση ή παραιτούμαι» - Σύγκρουση Τσαβούσογλου- Ερντογάν στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Ένα πολιτικό θρίλερ εκτυλίσσεται στο παρασκήνιο γύρω από τις σπασμωδικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου -μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ- αλλά στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμναν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα, απείλησε με παραίτηση από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όταν πληροφορήθηκε ότι θα κηρύξει ανεπιθύμητους τους δέκα δυτικούς πρέσβεις που ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.

“Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο”

Την είδηση μεταδίδει η τουρκική η οποία δεν αναφέρει την πηγή της. Σημειώνει ότι ο Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο, όταν ο Ερντογάν έκανε την επίμαχη δήλωση, φέρεται να ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

“Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό” απάντησε ο Ερντογάν, αλλά υποχώρησε

Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε: “Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό”. Για το θέμα των δέκα πρέσβεων υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τα οποία προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς. Ζήτησαν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και στη συνέχεια έγιναν από την προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών επαφές με τις πρεσβείες με το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρέσβεις των 10 χωρών είχαν εκδώσει κοινή δήλωση για το θέμα του Καβαλά στις 18 Οκτωβρίου αναφέροντας: “λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του”.

Ο Καβαλά είναι προφυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται για κατασκοπεία και για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης.

Είναι προφανώς ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κινείται πλέον σπασμωδικά, αντιμέτωπος μεταξύ άλλων και με την δραματική επιδείνωση της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας. Μετά τις απειλές που εκτόξευσε για την απέλαση των 10 πρέσβεων δυτικών κρατών- μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ- επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, χθες κήρυξε υποχώρηση, σπεύδοντας να εκμεταλλευτεί το διέξοδο που του προσέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Η ανάλυση της Deutsche Welle για την υπόθεση:

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε αρχικά ότι ζητούσε να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι και να απελαθούν και οι 10 πρέσβεις, μεταξύ αυτών και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά. Το Υπουργείο Εξωτερικών όμως γνώριζε καλά ότι τα πράγματα δεν θα ήταν και τόσο απλά. Η κατάσταση στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ μετά την απέλαση του Πρέσβη του Ισραήλ το 2014 δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και όχι μόνο.

Η λύση δόθηκε με ένα μήνυμα που ανήρτησε στο twitter η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά κατά κάποιον τρόπο τις φήμες, ότι η ανάρτηση για τον Οσμάν Καβάλα, είχε γίνει με προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η νέα αυτή ανάρτηση επισημαίνει ότι, κατόπιν ερωτήσεων που έγιναν για την επίμαχη ανάρτηση της 18ης Οκτωβρίου, τηρείται η συμμόρφωση με το άρθρο 41. του Συμφώνου της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, βάσει του οποίου οι ξένες αντιπροσωπείες δεν εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της φιλοξενούσας χώρας. Συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν έσπευσαν άμεσα να δηλώσουν την ικανοποίηση της Προεδρίας γι’ αυτή την ανάρτηση που ακολούθησαν και οι υπόλοιπες 9 πρεσβείες.

Και τί θα γίνει με την τουρκική οικονομία;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού χαρακτήρισε και πάλι ασέβεια και παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης το αρχικό μήνυμα των 10 πρεσβειών, τόνισε πως με το σημερινό νέο μήνυμα έκαναν πίσω και πως από εδώ και πέρα θα είναι προσεκτικοί. Έτσι φαίνεται πως βρέθηκε ο τρόπος να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση που θα οδηγούσε την Τουρκία σε βαθιά απομόνωση από τη Δύση με ό, τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε κάθε τομέα και όχι μόνο στην οικονομία. Ενδεικτική είναι η σημερινή πορεία της τουρκικής λίρας που μέχρι την ανάρτηση της Αμερικανικής Πρεσβείας υποχωρούσε περίπου 1,5% έναντι του ευρώ και αμέσως μετά επανήλθε στα χθεσινά επίπεδα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως μόλις αποσοβήθηκε μια διπλωματική κρίση λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

Παρόμοια κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε περάσει η Άγκυρα με αφορμή τον αμερικανό υπήκοο, πατέρα Μπρόνσον, που αργότερα αποφυλακίστηκε. Το θέμα τώρα είναι αν και πως θα αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς βρίσκονται στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών, ενώ διαρκώς προστίθενται νέες εστίες τριβής. Χωρίς μάλιστα να είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί σύντομα η πολυπόθητη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν.

Επίθεση της τουρκικής προεδρίας στη Deutsche Welle

Ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Προέδρου της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτάν επιτέθηκε σήμερα με σφοδρότητα κατά της Deutsche Welle (DW) για το ρεπορτάζ που δημοσίευσε σχετικά με τις απειλές παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη κρίση μεταξύ της Άγκυρας και των πρεσβευτών 10 δυτικών χωρών.

«Δεν κάνετε μόνο ψεύτικες ειδήσεις, αλλά δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας», αναφέρει ο Αλτάν στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο αναπαράγει η Daily Sabah.

Τονίζοντας ότι ο Τσαβούσογλου διέψευσε τις πληροφορίες, ο Αλτάν είπε: “Παρόλα αυτά, επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να είστε δημοσιογράφος, θα αποσύρατε αυτή τη λεγόμενη είδηση ​​και θα ζητούσατε συγγνώμη”.

Tags
Back to top button