Στον ρυθμό των Ρίχτερ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Κορινθιακός κόλπος, καθώς καταγράφονται συχνές ασθενείς δονήσεις στην περιοχή με πιο πρόσφατο το «χτύπημα» των 3,7 βαθμών στο Ξυλόκαστρο.
Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εξήγησε στον Alpha τους λόγους για τους οποίους οι σεισμοί είναι τόσο συχνοί τις τελευταίες ημέρες. «Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, μιλάμε για τον Κορινθιακό κόλπο, είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον ελλαδικό χώρο, έχει μόνιμη σεισμικότητα. Αν είσαι κάτοικος του Ξυλοκάστρου, του Αιγαίου, της Πάτρας είναι απίθανο να μην νιώσεις κάποιο σεισμό», ανέφερε.
«Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια ακολουθία, η οποία είναι βόρεια από το Ξυλόκαστρο, στο μέσο του κόλπου. Υπάρχουν διάφορα ρήγματα στον Κορινθιακό κόλπο, τα οποία ξυπνάνε κατά καιρούς και δίνουν σεισμικές ακολουθίες. Η έκτασή τους παραμένει σχετικά περιορισμένη, φαίνεται σαν να είναι τοπική. Δεν αποκλείεται να γίνει και ένα 5αρι», είπε ο καθηγητής σεισμολογίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαζάχος κατέληξε πως «ο λόγος που ο Κορινθιακός κόλπος έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή είναι γιατί το 1965 δυτικότερα, υπήρξε ένας σεισμός, το 1981 είχαμε τον ''σεισμό των Αλκυονίδων'', ο οποίος είχε προκαλέσει βλάβες και στο λεκανοπέδιο. Ανάμεσά τους υπάρχει μια περιοχή που δεν έχει σεισμικότητα και γι’ αυτό έχει μεγάλη προσοχή. Αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, έτσι είναι η σεισμικότητα στον Κορινθιακό».