
Υπάρχουν αρκετοί επίσημοι λόγοι για την τελετουργική επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ν. Τραμπ, αλλά μόνο ένας από αυτούς (ο ανεπίσημος) είναι δυνητικά επικίνδυνος για τη Ρωσία, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός Κυρίλ Στρέλνικοφ στο Ria Novosti, έχοντας ο ίδιος ανοικτή γραμμή με το Κρεμλίνο.
"Ο πρώτος λόγος είναι, η εκπλήρωση των προεκλογικών του υποσχέσεων, που πρέπει να κάνει για να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία.
Μεταξύ αυτών είναι η μείωση ή η εξάλειψη του κολοσσιαίου αμερικανικού χρέους, για την εξυπηρέτηση του οποίου δαπανάται σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ, την μείωση του εμπορικού ελλείμματος (η χώρα εισάγει σχεδόν διπλάσια ποσότητα από ό,τι εξάγει), χαμηλότερους φόρους, περισσότερες θέσεις εργασίας κ.λπ.
Ρόμπερτ Κιγιοσάκι: Ετοιμαστείτε... Έφτασε το μεγαλύτερο κραχ στην ιστορία – Οι προβλέψεις μου βγαίνουν αληθινές!
Ο δεύτερος λόγος είναι η ριζική ιστορική εκβιομηχάνιση των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά την οποία, μέσω του δασμολογικού εκφοβισμού, όλη η ξένη παραγωγή θα πρέπει να μεταφερθεί στην χώρα.
Ο τρίτος, κύριος και μυστικός λόγος, «ραμμένος» στην ιδεολογία MAGA, είναι να μετατραπούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μόνη συγκεντρωτική δυτική αυτοκρατορία που θα μπορεί να εξασφαλίσει τον εαυτό της και να υπαγορεύσει τη θέλησή της στους υπόλοιπους.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν όλα τα σημάδια ότι αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί ποτέ, πόσο μάλλον οι δύο πρώτοι.
Έχουν εμφανιστεί πληροφορίες ότι έχει δημιουργηθεί μια σειρά ηγετών που επιθυμούν να μειώσουν φιλικά τους δασμούς, υποκύπτοντας στον Τραμπ, και αυτό αφορά πενήντα χώρες, αλλά οι κύριοι «αντίπαλοι εταίροι» των ΗΠΑ δεν ανήκουν σε αυτούς, λαμβάνοντας επιθετική στάση.
Τραμπ: Είναι καλός άνθρωπος ο Μητσοτάκης, συμφωνώ μαζί του ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κακοποιητής στην Ιστορία
Για παράδειγμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανικής Στρατηγικής, είπε ότι η απάντηση της ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ θα ήταν ανάλογη, και ότι η ΕΕ θα αναπτύξει μια ενιαία θέση για το θέμα.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ετοιμάσει πακέτο αντιμέτρων κατά των αμερικανικών εισαγωγών αξίας 28 δισ. δολαρίων.
Αυτό σημαίνει κήρυξη ενός τρομερού οικονομικού πολέμου, όπου η ΕΕ είναι σίγουρη ότι μπορεί να «ξεπεράσει και να συντρίψει» τον Τραμπ.
Με τη σειρά της, η Κίνα έχει ήδη εισαγάγει δασμούς αντικατοπτρισμού κατά των ΗΠΑ, μετά από τις οποίες ο Τραμπ ανακοίνωσε τελεσίγραφο χθες του τύπου “ είτε τους ακυρώνετε, είτε θα επιβάλω πρόσθετους δασμούς 50% (πάνω από τους τρέχοντες).
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν χαρακτήρισε τις απειλές του Τραμπ κοροϊδία και οικονομικό εκφοβισμό και προειδοποίησε ότι «οι απειλές και η πίεση είναι ο λάθος τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας».
Σε απάντηση, ο Τραμπ ακύρωσε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν θα κάνει πίσω.
Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μάρτυρες της αρχής μιας πραγματικής επανασχεδίασης των παγκόσμιων οικονομικών χαρτών και του σχηματισμού νέων «οικονομικών νησιών, με τη μορφή της ΕΕ και της Κίνας, που θεωρητικά δεν θα εξαρτώνται ζωτικά από τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά θα αναζητούν νέες αγορές, για να τονώνουν έντονα την εγχώρια ζήτηση (κάτι που θα προκαλέσει αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο).
Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο Τραμπ σίγουρα δεν θα μπορέσει να καλύψει το εθνικό του χρέος με νέους δασμούς και το μόνο εργαλείο για την κάλυψη του ελλείμματος θα είναι τότε το τυπογραφείο, κάτι που θα οδηγήσει σε πληθωρισμό και νέο γύρο αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Αυτό θα συνεχίσει τον έναν κύκλο μετά τον άλλο μέχρι την τελική στάση- χρεοκοπίας των ΗΠΑ.
Αν και η Αμερική είναι πραγματικός γεωπολιτικός αντίπαλος της Ρωσίας (και μέχρι πρόσφατα, εκ των πραγμάτων «καυτός» εχθρός), η χώρα μας δεν ενδιαφέρεται για την πλήρη κατάρρευση των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού αυτή θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της, ενώ δεν ενδιαφερόμαστε για την εκπλήρωση των ρόδινων αυτοκρατορικών ονείρων του Τραμπ.
Η τρέχουσα κατάσταση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Ρωσία να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στον κόσμο στη βάση της αναδυόμενης πολυπολικότητας, οικοδομώντας πολυμερείς συμμαχίες όπως οι BRICS και δημιουργώντας διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γεγονός είναι ότι, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες, οι υποθετικές μας απώλειες από την κρίση που μαίνεται στον κόσμο είναι σχετικά μικρές.
Το περιθώριο ασφάλειας του προϋπολογισμού και του χρέους είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό άλλων χωρών (αρκετές φορές).
Έχουμε καλή εγχώρια οικονομία, σχεδόν πλήρη παροχή σε όλους τους φυσικούς πόρους, μοναδικές εξαγωγές, σταθερή εγχώρια ζήτηση και μεγάλη αγορά (και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις).
Μια προσωρινή πτώση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας σίγουρα θα επηρεάσει το εισόδημα της Ρωσίας, αλλά η αναπόφευκτη αύξηση της τόνωσης της εγχώριας ζήτησης στην ΕΕ και την Κίνα, θα την αποκαταστήσει, και χάρη στον αναπροσανατολισμό μέρους των εξαγωγικών ροών από τις ΗΠΑ στη Ρωσία σε μειωμένες τιμές, θα είναι εμφανής η αποπληθωριστική επίδραση.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα στην Μόσχα, τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας αυξάνονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα και έφθασαν στο ιστορικό μέγιστο τον Μάρτιο.
Χθες, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ρεσέτνικοφ χαρακτήρισε τη ρωσική οικονομία ελκυστική για τις δυτικές επενδύσεις λόγω της σταθερότητάς της και των καλών ρυθμών ανάπτυξης.
Αλλά το κυριότερο είναι ότι έχουμε ήδη ζήσει όλα τα σοκ που τρελαίνουν πλέον όλο τον κόσμο «εκ των προτέρων» από το 2022.
Γνωρίζουμε περισσότερα για την ενίσχυση της οικονομίας σε περιόδους κρίσης από οποιοσδήποτε άλλος στον πλανήτη.
Με άλλα λόγια, η συνεργασία μαζί μας είναι, καταρχήν, επωφελής για τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ, και τώρα ακόμη περισσότερο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Κίριλ Ντμίτριεφ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Fox είπε ευθέως ότι δεν ζητάμε άρση κυρώσεων, καθηκόντων και παρόμοια, που προκάλεσαν έντονη γνωστική ασυμφωνία.
Αντίθετα, προσφέρουμε στην Αμερική συνεργασία και είμαστε ακόμη έτοιμοι να υποστηρίξουμε (για παράδειγμα, στον τομέα των κρίσιμων πόρων, των αγορών πωλήσεων, στην επίλυση κρίσεων με το ίδιο Ιράν και Κίνα), με αντάλλαγμα το σεβασμό των συμφερόντων μας και την εκπλήρωση των απαιτήσεων σχετικά με την Ουκρανία.
Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι απλό, μην προσπαθήσετε ποτέ να καταστρέψετε τη Ρωσία, γιατί μπορεί να είναι η μόνη που θα μπορεί να σας σώσει”, καταλήγει αυτάρεσκα ο ίδιος.
Εφόσον ξεκίνησε ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος πριν την στρατιωτική αναμέτρηση που έπεται μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας ( διότι περί αυτού πρόκειται), καμία χώρα και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν κινδυνεύει.
Η πτώση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα προκαλέσουν σοκ στην Ρωσία, όπως οι δασμοί των ΗΠΑ σε μεγάλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες με την σειρά τους θα προκαλέσουν ύφεση στις μικρές και πάει λέγοντας.
Ο μόνος τρόπος να σωθεί ( μια χαμένη παρτίδα σειράς επερχόμενων πολέμων), είναι μια νέα Γιάλτα, στην οποία οι ηγέτες των μεγάλων χωρών και συνασπισμών ( ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΕΕ και συνασπισμός χωρών του ΟΠΕΚ), θα ξαναμοίραζαν τον πλανήτη μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων.