Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Παλαβές ιδέες που κάποτε θεωρούνταν επιστήμη

Το 1669, ο αλχημιστής Johann Joachim Becher (Γιόχαν Μπέκερ) πρότεινε ότι η πυρκαγιά προκαλείται από ένα στοιχείο που ονομάζεται φλογιστό. Οτιδήποτε μπορούσε κάποιος να ανάψει περιείχε αυτή την ουσία και ο μόνος τρόπος για να σβήσουμε μια φωτιά ήταν να την "dephlogisticate", δηλαδή, να μείνει μόνο τέφρα. Αυτή η θεωρία επικράτησε για σχεδόν 100 χρόνια, όταν ο Αντουάν Λαβουαζιέ μέσα από αυστηρά πειραματική μεθοδολογία κατέληξε να περιγράψει την καύση, αναγνωρίζοντας ως απαραίτητο στοιχείο για αυτήν το "οξυγόνο".

Για τους αρχαίους, όπως ο Αριστοτέλης, οι προνύμφες που παρουσιάζονται από σάπια κρέατα ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι θα μπορούσε να υπάρξει ζωή κατά τύχη. Στα 1600, ο Βέλγος αστρονόμος Jan Baptista van Helmont είχε μια συνταγή για να δημιουργεί ποντίκια: "Τοποθετήστε ένα βρώμικο πουκάμισο ή μερικά κουρέλια σε ένα ανοικτό δοχείο ή βαρέλι που περιέχει λίγους σπόρους σιταριού και σε 21 ημέρες θα εμφανιστούν ποντίκια".

Θεωρεία του μιάσματος

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι άσχημες οσμές ήταν ένα δηλητηριώδες νέφος που προκαλούσαν νόσους όπως η χολέρα, τα χλαμύδια ή η μαύρη πανούκλα (Μαύρος Θάνατος). Το 1860 η θεωρία των μικροβίων αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα φταίνε μικροοργανισμοί.

Οι σκέψεις μιας μητέρας

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1900, ορισμένοι γιατροί πίστευαν ότι οι σκέψεις και οι εμπειρίες μιας εγκύου μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Για παράδειγμα, αν μιας έγκυος έβλεπε κάποιον να χάνει το χέρι του ενώ αλώνιζε το σιτάρι του, το σοκ που θα της προκαλούσε η σκηνή θα μπορούσε να προκαλέσει μια γέννα με ένα παιδί που θα είχε ένα... κούτσουρο! Ο Joseph Merrick -γνωστός και ως "Άνθρωπος Ελέφαντας"- πίστευε ότι οι παραμορφώσεις του οφείλονταν στο ότι η μητέρα του φοβήθηκε έναν ελέφαντα.

Η θεωρεία των εκπομπών

Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι, όπως ο Πλάτωνας και ο Ευκλείδης, πίστευαν ότι βλέπουμε τα πράγματα, επειδή τα μάτια μας εκπέμπουν ακτίνες φωτός, το αντίθετο απ' ότι δηλαδή συμβαίνει, βλέπουμε επειδή το φως εισέρχεται στα μάτια μας. Η ιδέα παρέμεινε για τουλάχιστον 10 αιώνες.

Tags
Back to top button