Η κυπριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ενορχηστρώνει αυτήν την παράνομη μεταναστευτική κρίση που γίνεται στο νησί καθώς οι περισσότεροι μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο ταξιδεύουν από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πετούν από την Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα στην κατεχόμενη από τους Τούρκους βόρεια Κύπρο, στη συνέχεια μεταφέρονται λαθραία στο ελεύθερο νότιο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και από εκεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.
Κύπρος: Χύτρα ταχύτητας έτοιμη να εκραγεί η Χλώρακα! Υποκινούν για ένοπλη εξέγερση μέσω social media
Στις 11 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, η ΕΕ αναγνώρισε την εργαλειοποίηση ή «οπλισμό» της μετανάστευσης από την Τουρκία....
Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία και εκτόπισε βίαια τους αυτόχθονες Ελληνοκύπριους από το βορρά με μια βίαιη εκστρατεία εθνοκάθαρσης, που συνοδεύτηκε από δολοφονίες, βιασμούς, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και άλλες φρικαλεότητες.
.
Χάος στην Λεμεσό... ξεσηκώθηκαν οι Κύπριοι! Φωτιές, επιθέσεις σε αλλοδαπούς, δημοσιογράφους και ζημιές σε καταστήματα (βίντεο)
Η μεγαλύτερη οικονομική στήριξη ή τα κέντρα στέγασης μεταναστών δεν είναι η λύση στην κρίση λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο. Ο ατελείωτος αριθμός των παράνομων μεταναστών προφανώς προορίζεται να ξεπεράσει και να αντικαταστήσει τους αυτόχθονες Κύπριους. Η Κύπρος υποφέρει τόσο από την παράνομη τουρκική κατοχή όσο και από τη μαζική παράνομη μετανάστευση.
"Φέτος... Είχαμε 4.250 γεννήσεις μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με 12.000 αφίξεις μεταναστών. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση." — Κώστας Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής Κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών, Cyprus Mail, 5 Ιουλίου 2022.
Αυτό που χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και ο κατευνασμός της Τουρκίας από την ΕΕ.
«Η Τουρκία, η οποία καταλαμβάνει παράνομα το ένα τρίτο της χώρας μας, εκμεταλλεύεται τη μετανάστευση για να αλλάξει τη δημογραφία του νησιού για πολιτικούς σκοπούς… Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει έρθει η ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας να σταματήσει αυτόν τον συνεχιζόμενο εφιάλτη».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, το 36% της οποίας είναι παράνομα κατεχόμενη από την Τουρκία, παλεύει όλο και περισσότερο με ένα τεράστιο κύμα παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η Κύπρος έχει πλέον τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Σχεδόν το 5% του πληθυσμού του νησιού, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της χώρας, αποτελείται πλέον από αιτούντες άσυλο.
Από το 2018, η Κύπρος γνώρισε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που φτάνουν παράνομα στη χώρα και στη συνέχεια αιτούνται άσυλο.
Τον Μάιο του 2021, η Κύπρος ενημέρωσε την ΕΕ ότι δεν μπορούσε να δεχτεί άλλους παράτυπους μετανάστες. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δήλωσε ότι τα κέντρα υποδοχής μεταναστών είναι ήδη υπερπλήρη και η Κύπρος βρίσκεται πλέον σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η κυβέρνηση της Κύπρου είπε ότι αυτή η παράνομη μεταναστευτική κρίση δημιουργούσε «σημαντική δημογραφική αλλαγή», «γκετοποίηση στις αστικές περιοχές» και «οξεία κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα».
Τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ συμφώνησε να «βοηθήσει την Κύπρο να διαχειριστεί το ρεκόρ μεταναστευτικής εισροής». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) αποκάλυψε τον Ιούνιο ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2022, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 119% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Μια άλλη έκθεση της Frontex που εκδόθηκε τον Ιούνιο σημείωσε ότι το 2022, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στην Κύπρο είχε αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2021 -- κατά 213%.
Στις 11 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, η ΕΕ αναγνώρισε την εργαλειοποίηση ή τον «οπλισμό» της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία μέσω της «Πράσινης Γραμμής» που χωρίζει τα ελεύθερα και τα κατεχόμενα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Ο Λοΐζος Μιχαήλ, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, είπε στο Gatestone:
«Ο μέσος αριθμός παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στα μη κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι 1000 – 1500 άτομα το μήνα. Όλοι περνούν παράνομα την πράσινη γραμμή στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ, προερχόμενοι κυρίως από την Τουρκία, μέσω των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου. .
«Μέχρι τις 31 Αυγούστου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει 15.154 νέες αιτήσεις ασύλου το 2022. Ο αριθμός αυτός είναι αύξηση 101% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, όταν υπήρχαν 7531 αιτήσεις ασύλου.
«Δυστυχώς, η παράνομη μετανάστευση αποδεικνύεται σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά ειδικά για την Κύπρο, το κράτος μέλος της ΕΕ που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών κατά κεφαλήν για 5η συνεχή χρονιά.
«Έχοντας υπόψη ότι οι μετανάστες εργαλειοποιούνται από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, καλούμε την ΕΕ να υποχρεώσει την Τουρκία να σεβαστεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, προς όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ταυτόχρονα, η Επιτροπή της ΕΕ θα προχωρήσει σε κεντρικές συμφωνίες με τρίτες χώρες στον τομέα των επιστροφών, ώστε οι παράνομοι μετανάστες να μπορούν να επιστραφούν αποτελεσματικά και γρήγορα στη χώρα καταγωγής τους. Η παράνομη μετανάστευση είναι θέμα συλλογικής ευθύνης και όχι Τούτου λεχθέντος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευγνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη και τη βοήθεια που παρέχει μέχρι σήμερα στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση».
Έκτοτε, η Τουρκία έχει εφαρμόσει πολιτικές που σκοπό έχουν να διαγράψουν την ελληνική ταυτότητα και τον πολιτισμό της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου. Ως αποτέλεσμα, η κατεχόμενη περιοχή έχει ως επί το πλείστον «τουρκιστεί» από την εισροή παράνομων εποίκων από την Τουρκία και περίπου 40.000 στρατιώτες του Τουρκικού Στρατού που έχουν αναπτυχθεί παράνομα στη χώρα. Οι αρχικές ονομασίες γεωγραφικών τοποθεσιών όπως πόλεις και χωριά έχουν εκτουρκιστεί παράνομα. Η ελληνική και πολιτιστική κληρονομιά της κατεχόμενης περιοχής έχει σε μεγάλο βαθμό υποστεί συστηματική εξόντωση. Η πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Λευκωσία, η οποία είναι κατά 35% κατεχόμενη από την Τουρκία, είναι επίσης η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Η Τουρκία φαίνεται πλέον να έχει στραμμένα τα μάτια της στην ελεύθερη περιοχή της Κύπρου, στην οποία επιβάλλει τη δημογραφική αλλαγή – μέσω της μαζικής παράνομης μετανάστευσης.
Το χωριό Χλώρακας, για παράδειγμα, βιώνει μια εισροή μεταναστών, που αποτελούν το ένα τέταρτο των κατοίκων του.
Ο αυξημένος αριθμός μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Κύπρο έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των κυπριακών κυβερνητικών αρχών και του τουρκικού καθεστώτος που κατέχει το βορρά, σύμφωνα με έκθεση της 22ας Φεβρουαρίου 2022.
«Έχουμε δημογραφικό πρόβλημα», τόνισε σχετικά ο δήμαρχος Χλώρακας Νικόλαος Λιασίδης, όπως αναφέρει το Euractiv.
«Οι αρχές στην Κύπρο προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους για να αποτρέψουν μια εισροή μεταναστών και να διαχειριστούν την τρέχουσα κατάσταση.
«Σχετικά με αυτό, πρόσφατα, το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας τόνισε ότι ο επαναπατρισμός των μεταναστών που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους για διεθνή προστασία είναι απαραίτητος για τη διευκόλυνση του συνωστισμού και τη μείωση της βίας στους καταυλισμούς υποδοχής μεταναστών.
«Οι αρχές στην Κύπρο τόνισαν ότι ο αυξημένος αριθμός μεταναστών ωθεί τη χωρητικότητα του μικρού νησιού της χώρας έξω από τα όριά της».
Ο πληθυσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια. Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων των Κυπρίων πολιτών κάνει το πρόβλημα πιο πιεστικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ιουλίου 2022 στα κυπριακά ΜΜΕ:
«Η κυβέρνηση ανησυχεί εύλογα για το ποσοστό γεννήσεων στην Κύπρο, το οποίο μειώνεται κάθε χρόνο από το 1983, το ανώτατο όριο των 2,41 ανά γυναίκα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για τις προοπτικές του παγκόσμιου πληθυσμού, φέτος θα ανέλθει στο 1,3, μια προβλεπόμενη πτώση 0,61 ανά γυναίκα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε συζήτηση στη νομοθετική βουλή πέρυσι, οι βουλευτές εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για 1,32 γεννήσεις ανά γυναίκα για το 2019, αλλά τώρα είναι ακόμη χαμηλότερη.
«Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ χαμηλότερα από το ποσοστό αναπλήρωσης του πληθυσμού και αποτελούν κακό σημάδι για το μέλλον της χώρας».
Η Κύπρος είναι "πλημμυρισμένη από μετανάστες", δήλωσε ο Κώστας Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών, στις 5 Ιουλίου. "Η ικανότητα της χώρας μας να φιλοξενεί μετανάστες έχει ξεπεραστεί εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε ξεχειλίσει". Πολλοί μετανάστες που φτάνουν στην Κύπρο, πρόσθεσε, καταλήγουν να συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος.
"Φέτος, η κατάσταση είναι η ίδια. Είχαμε 4.250 γεννήσεις μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με 12.000 αφίξεις μεταναστών. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο Κωνσταντίνου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα InfoMigrants,
"Τον Φεβρουάριο, ο Fabrice Leggeri, επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ Frontex, είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μια "εξαιρετική πρόκληση" μετά από μια επίσκεψη που έκανε σε καταυλισμό προσφύγων εκεί. Πρόσθεσε ότι η χώρα, επομένως, χρειάζεται εξαιρετική υποστήριξη, έχοντας δει την υπερπλήρη και τις ανθυγιεινές συνθήκες στους καταυλισμούς».
Η μεγαλύτερη οικονομική στήριξη ή τα κέντρα στέγασης μεταναστών δεν είναι η λύση στην κρίση λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο. Ο ατελείωτος αριθμός των παράνομων μεταναστών προφανώς προορίζεται να ξεπεράσει και να αντικαταστήσει τους αυτόχθονες Κύπριους. Η Κύπρος υποφέρει τόσο από την παράνομη τουρκική κατοχή όσο και από τη μαζική παράνομη μετανάστευση.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η παράνομη μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία». Ο Σάββας Ιακωβίδης, βετεράνος Κύπριος δημοσιογράφος, είπε στο Gatestone.
"Αυτή η νησιωτική χώρα δέχεται δεκάδες χιλιάδες παράνομους, οικονομικούς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Όπως δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, "για εμάς πλεον είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Η κυβέρνηση της Κύπρου σημειώνει ότι η Τουρκία, που καταλαμβάνει παράνομα το ένα τρίτο της χώρας μας, εκμεταλλεύεται τη μετανάστευση για να αλλάξει τη δημογραφία του νησιού για πολιτικούς σκοπούς.
«Αυτή η παράνομη μεταναστευτική κρίση, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την παράνομη τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία, την κυπριακή κοινωνία και την ασφάλεια του νησιού. Αν και η Frontex υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επιστροφή και τον επαναπατρισμό των παράνομων οικονομικών μεταναστών, δηλαδή Η Κύπρος κατακλύζεται από χιλιάδες από αυτούς τους παράνομους μετανάστες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει έρθει η ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας, της Πολωνίας, ή της Ουγγαρίας για να σταματήσει αυτόν τον συνεχιζόμενο εφιάλτη».