Σχέδιο Πούτιν για την μεταφορά στρατευμάτων «φιλικών χωρών» με σκοπό την ανοικτή αντιπαράθεση με τον δυτικό συνασπισμό στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ , ευρίσκεται σε εξέλιξη. Στην ουσία πρόκειται σχέδιο αποστολής στρατευμάτων του ευρασιατικού CSTO που θα πλαισιώσουν τις τουρκικές δυνάμεις σε Ιντλίμπ κτλ ως αντίβαρο στις νατοϊκές. Χαμός δηλαδή…
Η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Καζακστάν και το Κιργιζιστάν για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία, ανέφεραν ανώτεροι Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι.
«Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται τώρα και εκπονούνται διαδικασίες ώστε η ρωσική στρατιωτική αστυνομία να μπορέσει να συμβάλει στην παροχή ασφάλειας στη Συρία, υποβάλλοντας προτάσεις στους συναδέλφους μας στο Καζακστάν και το Κιργιστάν», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Ρωσικής Δούμας, σε συνέντευξη του.
Ο Shamanov επιβεβαίωσε παρόμοια δήλωση του Ibrahim Kalin, εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, στις 22 Ιουνίου 2017. Η Τουρκία, το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιορδανία θα συμμετείχαν, επίσης, σε αυτήν την ενέργεια.
«Θα είμαστε πιθανότατα κυρίως στην περιοχή της Idlib με τους Ρώσους. Ενώ γύρω από την Δαμασκό θα ευρίσκονται ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις, ενώ άλλη δύναμη στην οποία συμμετέχουν Αμερικανοί και Ιορδανοί θα ευρίσκεται στο νότο στην περιοχή Deraa», ανέφερε ο Kalin, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ρωσία εξέφρασε όμως και την ιδέα της αποστολής μιας πολυεθνικής δύναμης στη Συρία υπό την αιγίδα της Οργάνωσης της Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια ( ΟΑΣΕ), η οποία περιλαμβάνει το Καζακστάν και το Κιργιζιστάν καθώς και την Αρμενία, τη Λευκορωσία και το Τατζικιστάν.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Ρωσίας θεωρούν μία δύναμη των χωρών της ευρασιατικής ένωσης CSTO θα ήταν καλύτερο να συμμετέχουν στη Συρία.
Ο Σαμάνοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες μεταξύ του Καζακστάν και του Κιργιζιστάν, αλλά δεν ανέφερε οτιδήποτε για στρατεύματα του συνασπισμού CSTO, οπότε φαίνεται ότι πρόκειται για μια ad hoc συμμαχία.
Τα σχέδια όμως των Ρώσων αφορούν την αποστολή μάχιμων δυνάμεων των χωρών της συνθήκης CSTO αφορούν σαφώς την αρτιότερη στρατηγική ασφάλειας της Ρωσίας.
Η Erica Marat, αμυντική εμπειρογνώμονας για την Κεντρική Ασία στο Κολλέγιο Διεθνούς Ασφαλείας στο Εθνικό Αμυντικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι αναμένει από το Καζακστάν και την Κιργιζία να αποστείλουν δυνάμεις στην Συρία . «Ένα μείγμα εξαναγκασμού και χρημάτων θα κάνει τη δουλειά του», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η ίδια.
«Επειδή οι στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες τείνουν να είναι φιλο-ρωσικές, αντιδυτικές και ανυποψίαστες για πραγματική εμπειρία, θα θέλουν να συμμετάσχουν, ακόμη και αν το ευρύτερο κοινό και η κυβέρνηση είναι λιγότερο ενθουσιώδεις», πρόσθεσε ο Μαράτ.
«Προβλέπω μια τεράστια πίεση μεταξύ της [στρατιωτικής] ηγεσίας και στις δύο χώρες, της πολιτικής αβεβαιότητας, και του ρωσικού εξαναγκασμού να συμμετάσχουν τελικά οι χώρες αυτές παρά την δημόσια δυσαρέσκεια», ανέφερε η ίδια.
https://youtu.be/_h4V0eBh4no?t=1
Υπενθυμίζουμε ότι το Καζακστάν ότι ενώ είχε ανακοινώσει το 2011 ότι θα αποστείλει στρατεύματα υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν, με σκοπό να αποτρέψει κάποιες μυστηριώδεις τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα, οι έντονες διαμαρτυρίες Καζάκων βετεράνων του σοβιετικού-αφγανικού πολέμου, κατάφεραν να αλλάξουν «γνώμη» στην κυβέρνηση της χώρας .
Το Καζακστάν έχει αποστείλει στο παρελθόν μικρή δύναμη στο Ιράκ (2003-2008), ενώ το Κιργιζιστάν δεν έχει ποτέ αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία αντιτάχθηκε στα αμερικανικά στρατεύματα που θέλουν να μεταφέρουν κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις στη δυτική πλευρά του Ευφράτη.
«Οι Ρώσοι βλέπουν τον Ευφράτη ως ένα «φυσικό όριο» μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και ευρίσκονται στη Συρία αυτήν την στιγμή», δήλωσε ανώτερος διοικητής του YPG στο αραβικό πρακτορείο ειδήσεων al-Monitor, τονίζοντας ότι οι Ρώσοι ήταν αναστατωμένοι με τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να διέλθουν στην δυτική πλευρά του Ευφράτη.
«Οι Ρώσοι επικρίνουν τους Κούρδους όχι λόγω της Raqqa, αλλά της Tabqa. Πριν από δύο ημέρες, καθίσαμε μαζί τους στην βάση Khmeimim για να διευκολύνουμε τις ανησυχίες τους. Δεν τους πειράζει να φτάσουμε στον Ευφράτη, αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά την διέλευσή μας στα νότια του ποταμού. Μας είπαν ότι ο Ευφράτης είναι ένα φυσικό όριο που δεν πρέπει να διασχίσουμε», δήλωσε ο ίδιος για την συνάντηση των Κούρδων με την ρωσική ανωτάτη ηγεσία στην Συρία.
Όλο αυτό το ρευστό σκηνικό μαζί με την δημιουργία ρωσικής και ιρανικής στρατιωτικής βάσης στο συριακό έδαφος έχουν περιπλέξει την όλη κατάσταση ακόμα πιο πολύ και την οδηγούν..με γοργά βήματα στα άκρα και την ανάφλεξη.