Τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας της χώρας επισημαίνει με δηλώσεις του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Πάνος Λαφαζάνης, τασσόμενος υπέρ μίας σχεδιασμένης μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, ως απάντηση στη μνημονιακή κατάρρευση των τελευταίων ετών.
«Αυτήν την ώρα, μετά την ψυχρολουσία του eurogroup, το δίλημμα που έχει ο Αλ. Τσίπρας είναι ανάμεσα σε μια νέα ταπεινωτική συνθηκολόγηση ανάλογης υποτέλειας με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ή η προσφυγή στις κάλπες για να παραδώσει εξευτελιστικά την κυβέρνηση» τονίζει ο κ. Λαφαζάνης και προσθέτει:
«Το κωμικοτραγικό είναι ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει μια, δήθεν, αντιπολίτευση ακόμα πιο μνημονιακή από την κυβέρνηση, η οποία θέλει εκλογές για να υπογράψει αυτή και όχι ο Τσίπρας, την χαριστική βολή στον τόπο με εξουθενωτικά μέτρα και άπιαστα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και για μια δεκαετία, ύψους 3,5%».
Κατά τον επικεφαλής της ΛΑΕ «η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορεί να έχει κανένα απολύτως μέλλον με ένα εθελόδουλο, ευρώπληκτο και παρακμιακό πολιτικό κατεστημένο το οποίο χωρισμένο σε φατρίες εξουσίας δίνει μια μάχη "καρέκλας", χωρίς καμιά επαφή με την εγχώρια, την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα οι οποίες υφίστανται μεγάλες ανατροπές και διαμορφώνουν εντελώς τα δεδομένα.
Η Ελλάδα όσο συνεχίζει στο καθεστώς της νεοαποικιοποίησης και δίνει γη και ύδωρ για τη δεύτερη αξιολόγηση, βυθίζεται όλο και περισσότερο στο αδιέξοδο».
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη «κυβέρνηση και μνημονιακή αντιπολίτευση, στο όνομα της παραμονής στο ευρώ, καταστρέφουν τη χώρα και την σπρώχνουν, εκ των πραγμάτων και των συνεπειών των μνημονιακών επιλογών τους, στην ασύντακτη χρεοκοπία και στην άτακτη έξοδο από την Ευρωζώνη, πολύ περισσότερο που η τελευταία κλονίζεται συθέμελα μέσα από τις δικές της αντιφάσεις και αντιθέσεις.
Η Ελλάδα αυτήν την ώρα δεν έχει καμιά απολύτως άλλη επιλογή διεξόδου, ανόρθωσης και ανασυγκρότησης, με επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας, από την σχεδιασμένη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα στη βάση ενός συνεκτικού ριζοσπαστικού προγράμματος.
Αυτή η επιλογή εθνικού νομίσματος και ριζοσπαστικού προγράμματος για τη διαγραφή ενός χρέους, που το ίδιο το ΔΝΤ χαρακτηρίζει εφιάλτη και μη βιώσιμο, για την εθνικοποίηση των τραπεζών και τη "σεισάχθεια" για τα ιδιωτικά χρέη των πιο αδύνατων, αποτελεί σήμερα, στον διαφορετικό κόσμο που αναδύεται, μια πολύ πιο επείγουσα και ρεαλιστική δυνατότητα για την Ελλάδα».
Και καταλήγει: «Καλούμε όλες τις αριστερές πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις σε ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο που θα διαμορφώσει μια δυναμική ανατροπής και θετικής εναλλακτικής λύσης στη χώρα. Κάθε άρνηση συμμετοχής σε ένα τέτοιο μέτωπο υποβοηθά αυτήν την ώρα την συντήρηση ενός μνημονιακού σκηνικού που πνίγει το λαό και τη νεολαία της».