Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ουάσινγκτον: Ξεκινά η μάχη για χρέος, πλεονάσματα και μέτρα

Μπορεί όλοι οι δανειστές, να συμφωνούν στην ανάγκη για μία γρήγορη συμφωνία, στο θέμα της Ελλάδας, όμως υπάρχει «χάσμα» ανάμεσα στις θέσεις του ΔΝΤ και της Ευρώπης, για τους όρους.

Από την μία πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θέλει η Ευρώπη να δεσμευθεί σε σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους, με ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και παράλληλα την μείωση των ιδιαίτερα υψηλών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, από το Ταμείο προτείνουν τα πλεονάσματα 3,5% που το Βερολίνο θέλει να επιτύχει η Ελλάδα για 10 χρόνια να μειωθούν στο 1,5%. Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι το πρόγραμμα, «βγαίνει» και πως δεν χρειάζεται καμία μείωση.

 Τα «δόντια» τους δείχνουν οι δύο αντίπαλοι, οι οποίοι μέσω δηλώσεων, εξαπολύουν τα βέλη τους, παραμονή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που σήμερα εκκινεί τις εργασίες της.

Σόιμπλε: Πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της Αθήνας από του ΔΝΤ

Επίθεση στην αξιοπιστία του ΔΝΤ, έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας σε πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, είπε ότι οι εκτιμήσεις της Αθήνας, είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου! Συγκεκριμένα είπε ότι «οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές». Δεδομένο ότι στο παρελθόν τα «greek statistics» ήταν ανέκδοτο ανάμεσα στους οικονομολόγους, καθώς τα θεωρούσαν αναξιόπιστα (κάτι το οποίο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια), το πείραγμα του Γερμανού ότι είναι καλύτερα από αυτά του υπερεθνικού Οργανισμού ήταν μεγάλο χτύπημα.

Επίσης, ο κ. Σόιμπλε, βλέπει έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αν υλοποιήσει το 50% των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, ενώ τα νέα προγράμματα θα πρέπει να τα υλοποιεί η Ευρώπη μόνη της, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.  Τέλος, ο Γερμανός εμφανίστηκε Αισιόδοξος  για την επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, ενώ σχολίασε ότι είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από αυτές του Ταμείου.

Αν δεν  πάει καλά το πρόγραμμα, όλα τα μέτρα από το 2019, λέει ο Ντάισελμπλουμ!

Αν δεν «βγαίνουν» οι στόχοι του προγράμματος,  τότε και τα μέτρα του 2020 (αφορολόγητο), θα έρθουν από το 2019, μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις! Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup,  σε επιστολή του προς τα μέλη του συμβουλίου.

Όπως γράφει ο Ολλανδός πολιτικός, στην συμφωνία με την Ελλάδα, περιλαμβάνεται  ένα «πακέτο πολιτικών (σ.σ.μέτρων)»,  για μετά το μνημόνιο (2018).  «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019»!

Σχετικά με τα αντίμετρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λέει ότι θα εφαρμοστούν  αν επιτύχουμε τους στόχους  «Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό επεκτατικό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται».

Οι ΗΠΑ να πείσουν το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα λέει ο Ντομπρόβσκις

Η αμερικανική κυβέρνηση να «σπρώξει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την συμφωνία ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε ομιλία του στο American Enterprise Institute. Τονίζοντας στην συνέχεια ότι είναι απόλυτα σημαντικό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ούτως ώστε να συνεχιστεί η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και η χώρα να κατορθώσει να βγει στις αγορές το 2018.

Όπως είπε  «ευρισκόμενη, ακόμη, υπό πρόγραμμα στήριξης η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα εμφανίσει θετική πορεία φέτος. Είναι, όμως, απόλυτα σημαντικό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ούτως ώστε να συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας και η χώρα να κατορθώσει να βγει στις αγορές το 2018». Σε αυτό το πλαίσιο,  ανέφερε ότι «ευελπιστούμε στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

Ρέγκλινγκ: Κάνουμε δώρο το 6% του ΑΕΠ στην Ελλάδα κάθε χρόνο!

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον είπε ότι «έχουμε (ESM) τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει λάβει πολλά χρήματα από εμάς. Το 50% του χρέους που έχουμε στα ταμεία μας είναι ελληνικό, με επιτόκιο μόλις 1%. Ως εκ τούτου η Ελλάδα εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της ετησίως το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην ιστορία μας. Ως εκ τούτου αυτοί που ρωτούν πότε θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Δίνουμε δώρο 6% του ΑΕΠ της στην Ελλάδα κάθε χρόνο».

Ο ίδιος, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος (2018). Στη συνέχεια, ο ισχυρός άνδρας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,  άφησε ανοιχτό «παράθυρο» ο ESM να αγοράσει δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην χώρα προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια. Ο ίδιος ανέφερε πως άλλες αποφάσεις για το τι θα γίνει με το χρέος δεν θα ληφθούν πριν το τέλος του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι η συνολική συμφωνία θα επιτευχθεί στις 22 Μάιου.

Tags
Back to top button