Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Όταν η φύση... σκοτώνει: Η λίμνη που σκότωσε 1.700 ανθρώπους σε μια νύχτα

Εκείνη η νύχτα της 21ης Αυγούστου του 1986 έμελλε να είναι θανατηφόρα για 1.700 ανθρώπους που κατοικούσαν κοντά στην λίμνη Nyos του Καμερούν. Ακόμα και σήμερα, 33 χρόνια μετά, κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί έγινε κάτι τέτοιο.

Η λίμνη Nyos είναι μια βαθιά λίμνη στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου. Το μάγμα στο βυθό της διαρρέει διοξείδιο του άνθρακα στο νερό και το μετατρέπει σε ανθρακικό οξύ. Αυτό ήταν το γνωστό μέρος. Γιατί εκείνο που έγινε το 1986, ήταν παράξενο και μη αναμενόμενο.

Εκείνο το βράδυ, η λίμνη απελευθέρωσε χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το σύννεφο απλώθηκε πάνω από τις γύρω περιοχές σκορπώντας τον θάνατο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κατοικούσαν στην γύρω περιοχή, πέθαναν στον ύπνο τους. Τα θύματα; Περισσότερα από 1.700. Το διοξείδιο του άνθρακα έκαψε ότι βρήκε μπροστά του σε ακτίνα 25 χλμ.

Λίγοι γλίτωσαν, κι αυτό από τύχη, αφού έτυχε να βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Όσοι ξύπνησαν υγιείς, βρήκαν μόνο πτώματα παντού και τίποτα άλλο. Πρόκειται για μια από τις πιο παράξενες φυσικές καταστροφές και από τις πιο θανατηφόρες. Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν τι ακριβώς την προκάλεσε.

Οι λίμνες δεν συνηθίζουν να εκρήγνυνται ξαφνικά. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν πως το μάγμα ήρθε με κάποιο τρόπο στην επιφάνεια απελευθερώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα. Από την άλλη, κάποιοι άκουσαν θόρυβο λίγο πριν το μοιραίο γεγονός και πίστεψαν πως προηγήθηκε κατολίσθηση. Κάποιοι άλλοι πάλι μίλησαν για σεισμό.

Το διοξείδιο του άνθρακα παρέμενε στα κρύα βαθιά νερά της λίμνης, χωρίς να ανεβαίνει προς την επιφάνεια. Κάτι ανέτρεψε αυτή την κατάσταση. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι πως τα λασπώδη νερά της βροχής που συσσωρεύονται στην λίμνη, ανέτρεψε τα υποβρύχια στρώματά της. Αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Και όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις, οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι επρόκειτο για μια δοκιμή βόμβας που έκαναν οι κυβερνήσεις Ισραήλ και Καμερούν.

Η Nyos είναι μια από τις τρεις λίμνες στον κόσμο που έχουν εκραγεί. Η δεύτερη βρίσκεται κι αυτή στο Καμερούν, ενώ η τρίτη βρίσκεται στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το 2001 μηχανικοί εγκατέστησαν σωλήνες στον βυθό της λίμνης, οι οποίοι απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και το απελευθερώνουν σιγά σιγά στον αέρα, ενώ εγκαταστάθηκε και φράγμα στις όχθες της λίμνης, που όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταρρεύσει.

Tags
Back to top button