Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΟΣΑ: Στην 32η θέση η Ελλάδα σε επενδύσεις για την έρευνα

Το Ισραήλ -μετά από δύο χρόνια στη δεύτερη θέση- ξεπέρασε οριακά τη Νότια Κορέα και έγινε η χώρα που επενδύει το μεγαλύτερο στον κόσμο ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R & D), φθάνοντας το 4,25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2015.

Η Ελλάδα, που έχει σχετικά βελτιώσει τις επιδόσεις της, αφιερώνει πλέον το 1% του ΑΕΠ της στην Έρευνα και βρίσκεται στην 32η θέση. Το ίδιο περίπου ποσοστό αφιερώνει η Πολωνία (33η) και η Τουρκία (34η). Μια θέση ψηλότερα (31η) βρίσκεται η Ρωσία με 1,1% του ΑΕΠ της.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι εξής χώρες: Ν.Κορέα (4,23%), Ιαπωνία (3,5%), Σουηδία (3,3%), Αυστρία (3,1%), Ελβετία (3%), Δανία (3%), Γερμανία (2,9%), Φινλανδία (2,9%) και ΗΠΑ (2,8%).

Ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε το 2015 σε 2,4% του ΑΕΠ (όσο και το 2014), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 2%, πράγμα που δείχνει τη σχετική υστέρηση της Ευρώπης. Η συνεχώς ανερχόμενη Κίνα αφιερώνει περίπου το 2,1% του ΑΕΠ της, ποσοστό που στοχεύει να αυξήσει στο 2,5% έως το 2020.

Για τις χώρες στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης, το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών R & D κατευθύνεται στην εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και ένα μικρότερο τμήμα στη βασική έρευνα (περίπου το 0,4% στο Ισραήλ και το 0,7% στη Ν.Κορέα).

Εξάλλου, το ποσοστό των δαπανών R & D που χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις με δημόσιους πόρους, εμφανίζει συνεχή μείωση μετά το 2010, πέφτοντας από το 31% στο 27% το 2015. Το αντίστοιχο μερίδιο των ιδιωτικών επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη έχει πλέον αυξηθεί σε 69%.

Για το 2016, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια μάλλον στασιμότητα στις δαπάνες R & D, με τις ΗΠΑ να εμφανίζουν αύξηση και την Ιαπωνία μείωση.

Tags
Back to top button