Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Ομιλία με τίτλο: «Η άνοδος και η πτώση του Ισλαμικού Κράτους»

Το Ισλαμικό Κράτος γεννήθηκε μέσα στο χάος που προκάλεσε η εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ. Συστηματικά ενίσχυε τις δυνάμεις της, μέχρι που βρήκε πρόσφορο έδαφος έπειτα από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, προκειμένου να κάνει μετάσταση στη συγκεκριμένη χώρα. Στο απόγειο της ισχύος του, το Ισλαμικό Κράτος εκτιμάται πως έλεγχε μία έκταση στη Συρία και το Ιράκ όση αυτή της Βρετανίας, ενώ σύντομα άρχισε να ιδρύει παραρτήματα σε άλλες χώρες και να εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις και στις ευρωπαϊκές χώρες. Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να μην πάρει τη θέση του ένας άλλος αντίστοιχος οργανισμός;

Αυτό θα είναι το περιεχόμενο της ομιλίας του Τόμπι Ντοτζ με τίτλο «Η γέννηση και ο πιθανός θάνατος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ», την οποία θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου. Ο Τόμπι Ντοτζ είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics and Political Science. Είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Μέσης Ανατολής στο LSE. Οι κύριοι τομείς της έρευνάς του περιλαμβάνουν την πολιτική της παρέμβασης, την εξέλιξη του ιρακινού κράτους, καθώς και τη δυναμική κράτους-κοινωνίας και τις πολιτικές ταυτότητες στο Ιράκ. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν τρία βιβλία: “Inventing Iraq: The Failure of Nation Building and a History Denied” (2003), “Iraq’s Future: The Aftermath of Regime Change” (2005) και “Iraq: From War to a New Authoritarianism” (2013).

Ο ομιλητής θα εξετάσει την προέλευση του Ισλαμικού Κράτους (στα αραβικά “ad-Dawlah al-Islāmīyah fīl-’Iraq wa ash-Shām” ή απλά “Da’esh”) και τους λόγους που συνετέλεσαν στην επέκτασή του. Η οργάνωση ιδρύθηκε στο Ιράκ το 2006, στο αποκορύφωμα του εμφυλίου πολέμου που έπληξε τη χώρα μετά την αμερικανική εισβολή και την αλλαγή του καθεστώτος το 2003.

Η οργάνωση έφτασε στο απόγειο της δύναμής της, ύστερα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ και την κατάκτηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, τη Μοσούλη, τον Ιούνιο του 2014. Η στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά τα εδάφη που κατέχει το ΙΚ, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει καλύτερα το Ισλαμικό Κράτος ως ένα βίαιο σύμπτωμα μιας σειράς βαθύτερων, κυρίως πολιτικών, προβλημάτων που μαστίζουν το Ιράκ από το 2003. Αν αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν, τότε ένας νέος, εξίσου ριζοσπαστικός και βίαιος οργανισμός μπορεί να πάρει τη θέση του ΙΚ. 

Τη συζήτηση συντονίζει η Κατερίνα Δαλακούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο LSE. Οι κύριοι τομείς της εξειδίκευσής της είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, το πολιτικό Ισλάμ καθώς και ο πολιτισμός και η θρησκεία στις Διεθνείς Σχέσεις. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην Τουρκία. 

Στη συζήτηση θα παρέμβει επίσης ο Θάνος Ντόκος, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και στο Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από το 1996 έως 1998 εργάστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο διάστημα 1998-99 ως σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ακόμη, έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πειραιώς, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), στη Διπλωματική Ακαδημία του ΥΠΕΞ και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. 

«Η γέννηση και ο πιθανός θάνατος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Ημερομηνία και ώρα: Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 19.00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 17.30)

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου ().

Tags
Back to top button