Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Ομάδα ερευνητών ολοκλήρωσε την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος - Και ένας Έλληνας ανάμεσά τους

Την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος ολοκλήρωσε διεθνής ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων Έλληνας γενετιστής της διασποράς. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αλληλουχίσουν και το κομμάτι του ανθρώπινου DNA που έλειπε εδώ και 20 χρόνια και αντιστοιχούσε σχεδόν στο 8% του συνόλου.

Η ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχε και ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης έκανε τη σχετική προδημοσίευση στο «bioRxiv», σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist», και η ανακοίνωσή της πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Καλύφθηκαν τα κενά

Στη δημοσίευση αναφέρουν ότι τόσο η αρχική ανάγνωση (αλληλούχιση) το 2001 όσο και οι κατοπινές εμφάνιζαν κενά της τάξης περίπου του 8% του ανθρώπινου γονιδιώματος. Αυτά τα κενά πλέον καλύφθηκαν χάρη σε νέες ισχυρότερες τεχνικές αλληλούχισης του DNA, οι οποίες αναπτύχθηκαν από τις εταιρίες Pacific Biosciences (ΗΠΑ) και Oxford Nanopre (Βρετανία). Οι ερευνητές αύξησαν από 2.920.000.000 σε 3.050.000.000 τον αριθμό των βάσεων DNA (αύξηση 4,5%), ενώ ο αριθμός των γονιδίων αυξήθηκε σε 19.969 (αύξηση 0,4%).

Μία από τις επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η δρ Κάρεν Μίγκα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, αναγνώρισε ότι η ανακοίνωσή τους δεν θα πρέπει να θεωρείται επίσημη, έως ότου περάσει από τον έλεγχο των ομοτίμων και δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Tags
Back to top button