Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Oλοταχώς προς κρίση: Ο Β. Πούτιν αμφισβητεί το Άρθρο 5 περί Συλλογικής Άμυνας του ΝΑΤΟ - Kαταγγέλει εμπλοκή Ελλάδας στο επεισόδιο με το HMS Defender! (βίντεο)

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Για πρώτη φορά η Ρωσία διά στόματος του προέδρου της Β. Πούτιν αμφισβητεί το Άρθρο 5 περί Συλλογικής Άμυνας του ΝΑΤΟ λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ακόμη και αν βυθίζαμε το βρετανικό αντιτορπιλικό το ΝΑΤΟ δεν θα έκανε τίποτα. Δεν θα υπήρχε Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος”.

Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο Β. Πούτιν έκανε επίτηδες ιδιαίτερη αναφορά σε “βύθιση του HMS Defender” θέλοντας να δείξει πως δεν ανησυχεί για το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ ούτε τώρα ούτε για το μέλλον. Προφανώς κάτι έρχεται…

Η κίνηση αυτή της Ρωσίας έρχεται να προστεθεί στις επιθετικές ενέργειες του ρωσικού Στόλου εναντίον του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Defender, της ολλανδικής φρεγάτας HNLMS Evertsen αλλά και τις ασκήσεις σε Κεντρικό Ειρηνικό και Αν. Μεσόγειο.

Όλα τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πως η Ρωσία έχει λάβει απόφαση κλιμάκωσης απέναντι στις ενέργειες του ΝΑΤΟ και αυτό αξίζει να διερευνηθεί. Η αλλαγή στρατηγικής οφείλεται καθαρά και μόνο στους εξοπλισμούς των ρωσικών ΕΔ ή και σε κάτι άλλο; Για παράδειγμα στην Συμμαχία με την Κίνα;

Επιπλέον, η κίνηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς το αμερικανικό αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke USS Ross (DDG-71) βρίσκεται στην Οδησσό μια “ανάσα” στην Κριμαία για να λάβει μέρος στην άσκηση SEA BREEZE 21… Μια νέα κρίση μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι πολύ πιθανή αν το αντιτορπιλικό αποφασίσει να ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο με το HMS Defender.

Διαβάστε επίσης

“Ακόμη και να το βυθίζαμε το ΝΑΤΟ δεν θα έκανε τίποτα”

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ερωτηθείς στο πλαίσιο της ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής «Ευθεία Γραμμή» αν ο κόσμος έφθασε στο χείλος ενός τέτοιου πολέμου δήλωσε τα εξής:

«Ακόμη κι αν βυθίζαμε αυτό το πλοίο, θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι ο κόσμος θα έφθανε στο χείλος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, διότι εκείνοι, που τα πράττουν αυτά, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βγουν νικητές από τον πόλεμο αυτό. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα (σσ μιλά για την MAD “αμοιβαία καταστροφή”)», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν θα χαιρόταν με την έναρξη ενός νέου πολέμου, «αν και τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε για τι αγωνιζόμαστε, αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας στο έδαφός μας, για το μέλλον μας».

Για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος λέει επί της ουσίας δημοσίως πως “ακόμη και αν βυθιζόταν το βρετανικό αντιτορπιλικό, το ΝΑΤΟ δεν θα έκανε τίποτα απολύτως”!

“Yπήρξε εμπλοκή ΗΠΑ-Βρετανίας και Ελλάδας στο επεισόδιο με το HMS Defender”

Αναφερόμενος στο επεισόδιο της 23ης Ιουνίου κοντά στις ακτές της Κριμαίας, κατά το οποίο ρωσικό μαχητικό και αεροπλάνο έριξαν προειδοποιητικά πυρά στην πορεία του Defender, ο Ρώσος πρόεδρος το χαρακτήρισε «ολοφάνερα προβοκάτσια» και μάλιστα «συνδυαστική, που πραγματοποιήθηκε όχι μόνο από Βρετανούς, αλλά και Αμερικανούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναρωτήθηκε ρητορικά «για ποιο λόγο χρειάστηκε να γίνει αυτή η προβοκάτσια» και μάλιστα λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση κορυφής, που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη, και απάντησε ο ίδιος «για να υπογραμμιστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. στο ΝΑΤΟ) αντιμετωπίζουν χωρίς σεβασμό την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας για την ένωσή τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία», προσθέτοντας «καλώς, μην την αναγνωρίζετε περαιτέρω, για ποιο λόγο να υλοποιείτε παρόμοιας φύσης προβοκάτσιες;».

Κατά τον πρόεδρο της Ρωσίας, δεν είναι η χώρα του υπεύθυνη για την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, «δεν πήγαμε εμείς σε εκείνους σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, ήρθαν πετώντας και πλέοντας. Εκείνοι πλησίασαν τα σύνορά μας και παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα και αυτό είναι ουσιαστικό στοιχείο σε όλη αυτή την κατασκευή».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι μετά τις διεθνείς αντιδράσεις για τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ρωσία, ο ίδιος ζήτησε από τους Ρώσους στρατιωτικούς να τα ολοκληρώσουν, «το κάναμε αυτό, αλλά αντί να αντιδράσουν θετικά σε αυτό και να πουν “Καλώς, καταλάβαμε την αντίδρασή σας στη δυσαρέσκειά μας”, αντί γι’ αυτό τι έκαναν; “Kόλλησαν” στα σύνορά μας», είπε αιχμηρά ο Β. Πούτιν.

Τί είπε Ο Β. Πούτιν για την Ελλάδα

«Τι ήθελαν να δείξουν και τι στόχους ήθελαν να επιτύχουν; Πρώτα από όλα (η πρόκληση) είχε διάφορα στοιχεία.

Δεν έγινε μόνο από τους Βρετανούς μα και από τους Αμερικανούς, επειδή το βρετανικό αντιτορπιλικό εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα την ημέρα και νωρίς το πρωί, στις 7.30, νομίζω πως ένα αμερικανικό αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης πέταξε από στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, στην Κρήτη.

Το αεροσκάφος είχε αριθμό 63-9792.

Αυτό μου αναφέρθηκε…το είδαμε καλά, το παρατηρήσαμε.

Ήταν ξεκάθαρο πως το αντιτορπιλικό εισήλθε στα ύδατα μας πρώτα από όλα για στρατιωτικούς σκοπούς, προσπαθώντας με τη βοήθεια του αναγνωριστικού αεροσκάφους από την Ελλάδα να αποκαλύψει τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεών μας» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δείτε βίντεο

“Kόλλησαν στα σύνορα μας”

O B. Πούτιν στην συνέντευξη διάρκειας 4 ωρών είχε αναφερθεί στις προβληματικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, δηλώνοντας έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρκεί «να γίνει κατανοητό για τι θα μιλήσουμε».

Προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «έθεσε την Ουκρανία υπό πλήρη εξωτερική διεύθυνση, κομβικά ζητήματα της ζωής της Ουκρανίας επιλύονται όχι στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον. Εν μέρει στο Βερολίνο και το Παρίσι» και αναρωτήθηκε «για ποιο πράγμα να συνομιλήσουμε;».

Ο Β.Πούτιν συμπλήρωσε ότι περισσότερο απ’ όλα ανησυχεί για το «θεμελιώδες» γεγονός της «έναρξης στρατιωτικής αφομοίωσης του ουκρανικού εδάφους», σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν εκεί ξένες στρατιωτικές βάσεις», παρά μόνο κέντρα εκπαίδευσης ή άλλες μορφές στρατιωτικής συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης

“Η στρατιωτική ανάπτυξη της περιοχής με την οποία συνορεύουμε άμεσα, αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ασφάλειας », εξήγησε ο Πούτιν.

«Η στρατιωτική αφομοίωση του εδάφους, το οποίο συνορεύει άμεσα μαζί μας, προκαλεί για εμάς ουσιαστικά προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό αφορά πραγματικά ήδη τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του λαού της Ρωσίας», είπε ο Β. Πούτιν, ο οποίος για πολλοστή φορά υποστήριξε ότι «Ουκρανοί και Ρώσοι είναι εν γένει ένας λαός», χαρακτήρισε «εμφανώς μη φιλική» προς τη Ρωσία τη σημερινή ουκρανική ηγεσία και παρομοίασε με «όπλο μαζικής εξόντωσης» κατά του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία το «αδιανόητο», κατά τη γνώμη του, νομοσχέδιο, βάσει του οποίου «από αιώνες ζούσαν εδώ (σ.σ. στο έδαφος της Ουκρανίας) Ρώσοι και τώρα ανακηρύσσονται μη γηγενείς».

Tags
Back to top button