Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Oλικός αφοπλισμός της Εθνικής Φρουράς - ΗΠΑ σε Κύπρο: Στείλτε TOR, BUK, Τ-80U, BMP-3 & Μi-35 στην Ουκρανία!

Οι ΗΠΑ ασκούν ασφυκτική πίεση στην Κύπρο για ολικό αφοπλισμό της Εθνικής Φρουράς από τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει. Αμερικανοί Αξιωματούχοι ζήτησαν να μεταφερθούν άμεσα το σύνολο(!) ή μέρος αυτών στην Ουκρανία.

Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο καθώς η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΗΠΑ:Θέλουν ακόμη και το σύνολο του ρωσικού οπλισμού!

Σύμφωνα με Κυπριακά ΜΜΕ η βολιδοσκόπηση έγινε από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και το ερώτημα είναι κατά πόσο η Λευκωσία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στις ΗΠΑ, το σύνολο(!) ή ένα μέρος των οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης που διαθέτει με σκοπό να παραχωρηθούν στη συνέχεια από τους Αμερικανούς στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του το αμερικανικό αίτημα σημειώνοντας όμως πως δεν υπάρχει ακόμα σαφής περιεχόμενο. 

Η Λευκωσία βλέπει πρακτικές δυσκολίες, αλλά αναφέρει πως εξετάζει την πρόταση.

Επιβεβαιώνει ο ΥΠ.ΑΜ. Κύπρου – Ποια ρωσικά όπλα θέλουν οι ΗΠΑ

Σε δηλώσεις του στο ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε ότι ενδεχομένως οι εξελίξεις να αποτελέσουν καταλύτη για την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα στη συντήρηση του υφιστάμενου στρατιωτικού μας εξοπλισμού.

Προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μας για επιχειρησιακή ικανότητα, διερευνούμε και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή όλες τις πιθανές λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Άμυνας.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών εστιάζεται στους δύο τύπους αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, τους TOR/M1 που αγοράστηκαν από την Ελλάδα και παραχωρήθηκαν στην Κύπρο για τη μεταφορά και τοποθέτηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη και του αντιαεροπορικού συστήματος BUK M1-2.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ρωσικά άρματα μάχης Τ80-U, το τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMP-3 όπως επίσης και των επιθετικών ελικοπτέρων Μi-35.

Πώς θα γίνει η αντικατάσταση των ρωσικών όπλων;

Κυπριακές πηγές σημειώνουν πως η Λευκωσία μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στη Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες ως προς την προμήθεια ανταλλακτικών για τα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Συνεπώς, το ζήτημα της συντήρησης που προκύπτει λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, αποτελεί μέρος της εξίσωσης.

Εξετάζονται, αρχικά, και λύσεις για συντήρηση μέσω τρίτων χωρών.

«Ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα στη συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού […]. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το στόχο μας που δεν είναι άλλος από την επιχειρησιακή ικανότητα, διερευνούμε, κι αυτό κάνουμε κι αυτή τη στιγμή, όλες τις πιθανές λύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Πετρίδης.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι αν και εφόσον προχωρήσει το αμερικανικό αίτημα, πως θα γίνει η αντικατάσταση των ρωσικών οπλικών συστημάτων με συστήματα δυτικής προέλευσης.

Όπως ξεκαθαρίζεται, η όποια συμφωνία θα αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ, ενώ θα πρέπει τα κενά στα εξοπλιστικά της Εθνικής Φρουράς να καλυφθούν με κάποιο τρόπο, είτε με αντικατάσταση είτε με νέες αγορές.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, «φαίνεται ότι ίσως η διαδικασία που γίνεται να είναι καταλύτης αν θέλετε, αν μπορέσουμε με κάποια διαδικασία, αν είναι εφικτή και που θα είναι χρονοβόρα, να αρθεί πλήρως το εμπάργκο από τις ΗΠΑ»

“Θα πυροδοτήσει τρομερά δυσάρεστες εξελίξεις”

Αναλυτές αναφέρουν στο κυπριακό Sigmalive πως μια τέτοια εξέλιξη θα δρομολογούσε ενδεχομένως, από μέρους της Ρωσίας, τρομερά δυσάρεστες εξελίξεις που θα άπτονται και του κυπριακού προβλήματος.

Στο παρόν στάδιο δεν εξετάζεται να σταλεί οπλισμός κατευθείαν στην Ουκρανία, αναφέρει ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, ενώ βλέπει υπαρκτά ζητήματα, όπως το αν επιτρέπουν τη μεταπώληση ή παραχώρηση των συστημάτων, οι Ρώσοι προμηθευτές.

Ο ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι «στα περισσότερα οπλικά συστήματα υπάρχει αυτή η ρήτρα αναλόγως του πότε αγοράστηκαν και με ποιους όρους».

Θέτει δε και ζήτημα έγκρισής μιας τέτοιας συμφωνίας από το Κογκρέσο. Το ζήτημα που προκύπτει είναι αν η κίνηση ευοδώσει, αποτελεί ή όχι διά τοις πλαγίας εμπλοκή της Κύπρου στη ρωσοουκρανική σύρραξη, ή εάν οι ΗΠΑ, επιχειρούν να προσδέσουν καθολικά την Κυπριακή Δημοκρατία στο άρμα της Δύσης και του ΝΑΤΟ, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια ελιγμών – αν όχι σε μια ουδέτερη, αλλά έστω διακριτική στάση ενώπιον των δύο πόλων.

Δείτε το βίντεο

Αντίδραση από ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα σε σχέση με το θέμα.

«Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να μένει αιωρούμενο από πλευράς κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 8 Μαρτίου 2022 είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την κάθετη αντίθεση του στην ικανοποίηση του αιτήματος των ΗΠΑ και στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Η εμπλοκή της Κύπρου στην στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ούτε συμβάλλει στην ειρήνη και τον τερματισμό της αιματοχυσίας, ούτε προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εζεκία Παπαϊωάννου.

Επισημαίνουμε επίσης ότι την ώρα που τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν την κυβέρνηση Συναγερμού έτοιμη να ικανοποιήσει τέτοιες αξιώσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία, η κατοχική δύναμη, έχει αναγορευθεί με τις ευλογίες και των ΗΠΑ, σε «ειρηνοποιό δύναμη» στο Ουκρανικό, παρόλο που αρνείται να εφαρμόσει οποιεσδήποτε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Tags
Back to top button