Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Olaudah Equiano: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά με doodle η Google

Τα 272 χρόνια από την γέννηση του Olaudah Equiano τιμά με το σημερινό doodle η Google.


Ποιος ήταν όμως ο Olaudah Equiano και γιατί τον τιμά η Google;

Ο Olaudah Equiano, έγινε γνωστός με το όνομα Gustavus Vassa και ήταν ένας εξέχων Αφρικανός στο Λονδίνο. Ένας απελευθερωμένος σκλάβος που υποστήριζε το βρετανικό κίνημα για να τερματίσει τις εμπορικές συναλλαγές σκάβων.

Η αυτοβιογραφία του που δημοσιεύθηκε το 1789 βοήθησε στη δημιουργία του νόμου περί σκλάβων του 1807, ο οποίος ουσιαστικά τερμάτισε το αφρικανικό εμπόριο για τη Βρετανία και όλες τις αποικίες της.

Ο Equiano όταν ζούσε στο Λονδίνο ήταν μέλος της ομάδας «Οι Γιοι της Αφρικής», που ήταν μία ομάδα που αποτελούνταν από εξέχοντες Αφρικανούς που ζούσαν στην Βρετανία.


Η αυτοβιογραφία του απεικόνιζε ουσιαστικά τη φρίκη της δουλείας.

Το doodle της Google για τον Olaudah Equiano

Ως ελεύθερος άνθρωπος ο Equiano, είχε μια αγχωτική ζωή και είχε αυτοκτονικές σκέψεις έως ότου έγινε προτεσταντικός Χριστιανός και βρήκε την ειρήνη στην πίστη του.

Ο Equiano παντρεύτηκε την Αγγλίδα Susannah Cullen το 1792 και απέκτησαν μαζί δύο κόρες.

Πέθανε το 1797 στο Λονδίνο και μέχρι σήμερα παραμένει μυστήριο ο τόπος που κηδεύτηκε.

Ο θάνατος του Equiano αναγνωρίστηκε τόσο στη Βρετανία όσο και στις αμερικανικές εφημερίδες της εποχής.

Σημειώνεται ότι στα κτήρια που ζούσε στο Λονδίνο έχουν τοποθετηθεί πλάκες που απομνημονεύον τα κατορθώματά του.

Από τα τέλη του 20ού αιώνα, όταν κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του σε μια νέα έκδοση, έχει μελετηθεί όλο και περισσότερο από διάφορους μελετητές, μεταξύ των οποίων πολλοί από την υποτιθέμενη πατρίδα του στη Νιγηρία.

Πηγή: Wikipedia

 

Tags
Back to top button