Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι έτοιμοι να καταπιούν τα μέτρα 2% του ΑΕΠ που περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους δανειστές. Τι και αν απειλούσαν το προηγούμενο διάστημα πώς η μείωση του αφορολόγητου δεν μπορεί να περάσει, τι και αν έλεγαν πώς μέτρα τα οποία συντηρούν την ύφεση είναι καταδικαστέα, τι και αν δήλωναν πώς δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες περικοπές στις συντάξεις. Όλοι εμφανίζονται «μπετόν» και έτοιμοι να πουν «ναι» σε όλα.
Όλα για την παραμονή στην εξουσία. Το «μασάζ» από τον Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή φαίνεται πώς θα είναι αρκετό προκειμένου το «μαχαίρι» στις συντάξεις έως και 350 ευρώ το μήνα, η επιβάρυνση χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων με 600-650 ευρώ το χρόνο λόγω της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.681 ευρώ και αρκετά ακόμη μέτρα να περάσουν… αέρας. Όπως άλλωστε και το 3ο μνημόνιο.
Θα επισημανθεί επίσης από την πλευρά του πρωθυπουργού πώς θα επακολουθήσει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους (πόσες φορές το έχουμε ακούσει) και «αντίμετρα», τα οποία βέβαια θα λειτουργήσουν εν προκειμένω σαν το «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι». Και αφού οι βουλευτές τα ακούσουν αυτά μετά θα δηλώνουν έτοιμοι για την… ανάπτυξη (ποιος δουλεύει ποιόν).
Σύμφωνα με τα όσα διέρρεαν χθες από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα υπάρξουν απρόοπτα πιστεύοντας ότι θα παραμείνει συμπαγής η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών που για μια ακόμη φορά αναμένεται να συναινέσει στα υφεσιακά μέτρα. Μέχρι ώρας το κλίμα που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει τη σιγουριά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, καθώς επικρατούν χαμηλοί τόνοι και όλα δείχνουν πώς δεν θα υπάρξουν απρόοπτα τις επόμενες ημέρες και όταν έρθουν στη Βουλή τα μέτρα για ψήφιση.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με χθεσινό άρθρο του, παρά την κριτική που άσκησε στον Α. Τσίπρα, λέγοντας ότι «η προκαταρκτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο», μάλλον για ξεκάρφωμα το κάνει, αφού ταυτόχρονα δείχνει να στηρίζει, σημειώνοντας ταυτόχρονα πώς «η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία συνεχίζει να είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία».
Στην ίδια γραμμή και ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος σημείωσε πώς «δεν είναι success story. Η έξοδος από την επιτροπεία συνιστά μακρά και επίπονη πορεία. Αυτό που περνάμε τα τελευταία χρόνια είναι ένας ενεστώτας διαρκείας, δεν είναι κάτι που τελειώνει ούτε με τρικ, ούτε με ορίζοντα έξι μηνών ή ενός έτους. Μπαίνουν όμως τα θεμέλια για να βελτιωθούν κάποιοι ουσιώδεις δείκτες».
Τι να πει κανείς όμως όταν ένα βασικό στέλεχος της κίνησης των «53+», που υποτίθεται ότι εκφράζει την εσωκομματική αντιπολίτευση είναι αυτός που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θα φέρει την επώδυνη συμφωνία στη Βουλή για ψήφιση; Μιλάμε φυσικά για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ισχυρίζονταν παλαιότερα πώς πολλά από τα μέτρα που τώρα υπογράφει δεν μπορούν να περάσουν γιατί είναι αντιαναπτυξιακά.
Ας δούμε όμως τι έλεγαν παλαιότερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Είναι λίγες μόνο τις δηλώσεις που προκαλούν οργή για την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος του ελληνικού λαού:
Νίκος Μανιός: Εστίαζε στο αφορολόγητο και είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη μείωσή του αν έρθει τέτοια συμφωνία στη Βουλή. Σημείωνε ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που ψήφισε «ναι σε όλα» τώρα σκοπεύει να ψηφίσει «όχι» για το αφορολόγητο.
Πάνος Σκουρλέτης: «Δεν υπάρχει στην παρούσα φάση συμφωνία που δεν θα έχει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια συμφωνία που θα παρατείνει το καθεστώς της αβεβαιότητας, που θα λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και θα ανακυκλώνει την ύφεση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Δημήτρης Βίτσας: «Μέτρα δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν τώρα. Δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μάχη να κλείσει η αξιολόγηση. Εμάς αυτό που μας απασχολεί είναι όλη αυτή τη διαδικασία να μην την πληρώσει η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός».
Χρήστος Σπίρτζης: «Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα. Οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλα νέα μέτρα. Τι πρόσθετα μέτρα μας ζητούν να πάρουμε;». Ο υπουργός Υποδομών είχε δηλώσει ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα οι δανειστές πρέπει αυτοί να είναι συνεπείς. Πρέπει να επικρατήσουν οι φωνές εκείνες που θα συμβάλουν στην ευρωπαϊκή συνοχή».
Σάκης Παπαδόπουλος: «Δεν θέλουμε να ψηφίσει η Βουλή αντισυνταγματικά προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα».
Κώστας Κατσίκης: «Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε κατά των μέτρων. Αν έρθουν αυτά τα μέτρα στη Βουλή, πρώτα θα τα συζητήσουμε, θα τα αξιολογήσουμε, θα δούμε γιατί έρχονται στη Βουλή, ποιους σκοπούς εξυπηρετούν και έπειτα θα αποφασίσουμε».