Έντονη ανησυχία υπάρχει στα ανώτερα και μη κυβερνητικά κλιμάκια της Κύπρου για την επιθετική στάση της Τουρκίας καθώς φαίνεται ότι διαψεύδονται οι προσδοκίες, συμμαχίες, υποθετικές και άκυρες αναλύσεις.
Σύμφωνα με οι Τούρκοι μετέφεραν νέα αριθμό αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλ FIRTINA στην Κύπρο, κατά την διάρκεια της άσκησης «Καταιγίδα της Μεσογείου», ενώ ενισχύουν την επιθετική τους διάταξη στο κυπριακό έδαφος.
Μιλάμε για αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, με βεληνεκές ως 40 χιλιόμετρα.
Τα πυροβόλα Firtina- 155 χιλιοστών αποτελούν τουρκικά αντίγραφα των κορεατικών Κ-9 , έχουν μέγιστη εμβέλεια 40 χιλιομέτρων και μπορούν να ρίχνουν μέχρι και έξι βολές στο λεπτό γεγονός που οι Toύρκοι το θεωρούν σημαντικό καθώς πραγματοποιεί βολές όσο 18 παλαιάς κατασκευής αυτοκινούμενα πυροβόλα των τύπων Μ-44Τ ή Μ52Τ που αποτελούν τον όγκο των πυροβόλων των 155mm.
Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με ένα όπλο 155 χιλιοστών με διαμέτρημα κάννης 52. Λέγεται πως επιδεικνύει μέγιστο βεληνεκές εκτόξευσης πυρών 40 χιλιομέτρων με το ισχυρά εκρηκτικό βλήμα MOD 274. Η ταχυβολία είναι 6 βλήματα ανά λεπτό, με την επιλογή εκτόξευσης 3 βλημάτων σε 15 δευτερόλεπτα. Το σύστημα μεταφέρει 48 ανεφοδιαστικά πυρομαχικά.
Η πρώτη παρτίδα από 77 παρόμοια πυροβόλα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2017.
“Βρίσκονται διασπαρμένα σε διάφορα στρατόπεδα, ενισχύοντας ήδη υπάρχουσες μονάδες πυροβολικού, όπως είναι αυτές στο Κιόνελι, όπου υπάρχουν ήδη ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών, στον Άγιο Βασίλειο, όπου υπάρχουν ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 105 χιλιοστών, και στον Μαραθόβουνο.
Με πρόσχημα στρατιωτικές ασκήσεις, η Τουρκία μετακινεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα βαρύ πολεμικό υλικό στην Κύπρο", αναφέρουν οι Κύπριοι.
Επιδιώκουν τετελεσμένα στην νεκρή ζώνη μετά τα γεγονότα στην Πύλα;
Η Τουρκία στην Κύπρο όπως και στο Αιγαίο «έχει επιδοθεί στην αγαπημένη της ενασχόληση» που αφορά το “γκριζάρισμα” ελληνικού εδάφους.
Μόνο που στην μεγαλόνησο αυτό την οποία με τόσο αίμα, πόνο και δάκρυ κράτησαν οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές δυνάμεις μακριά από τα «χέρια του Αττίλα» το καλοκαίρι του 1974.
Δεν πρόκειται σαφώς και μερικά μέτρα αλλά για 32 χλμ κυπριακού εδάφους το οποίο αποτελεί αυτό που αναφέρει η ονομασία του «νεκρό έδαφος», ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο όμως διεκδικούν οι Τούρκοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει πολύχρονο σχέδιο που περιλαμβάνει ακόμα και «επιθετική πολεμική ενέργεια» στην νεκρή ζώνη, σε περίπτωση απόσυρσης της UNFICYP, λόγω οικονομικής δυσπραγίας του ΟΗΕ αλλά και λόγω νέων παγκόσμιων ‘‘παιγνίων‘‘.
Το κύριο σχέδιο της Άγκυρας όμως σαφώς το σύνολο της νεκρής ζώνης για αυτό επιδιώκει την πλήρη απόσυρση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ,ενώ η διχοτόμηση είναι το επιδιωκόμενο τελικό σχέδιο των Τούρκων, το οποίο ο ελληνισμός οφείλει να ακυρώσει στην πράξη με κάθε μέσο.