![Οι Τούρκοι δοκίμασαν με επιτυχία τον πύραυλο αέρος-αέρος GOKDOGAN - Η απειλή στο Αιγαίο αυξάνεται συνεχώς](https://greek-observatory.gr/images/posts/February 2025/oi-tourkoi-dokimasan-me-epitikhia-ton-pyraulo-aeros-aeros-gokdoga.webp?da2194f1b22535296a8aea42090be7b8)
Είναι γνωστό ότι οι "δυσκολίες" που αντιμετώπισε η Τουρκία στην προμήθεια πυραύλων AIM-9 και AIM-120 από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το υψηλό τους κόστος, την ώθησαν να αναπτύξει γηγενείς πυραύλους αέρος-αέρος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η TÜBİTAK-SAGE, η οποία ξεκίνησε το έργο "GÖKTUĞ" το 2013, έκανε ένα σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό σε αυτόν τον τομέα.
Οι δύο τουρκικοί πύραυλοι αέρος-αέρος BOZDOĞAN και GÖKDOĞAN
Το έργο GÖKTUĞ περιλαμβάνει δύο πυραύλους αέρος-αέρος, τον BOZDOĞAN In-Sight Air-Air Missile (WVRAAM) και τον GÖKDOĞAN In-Vision Air-Air Missile (BVRAAM).
Ο BOZDOĞAN είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος αντίστοιχος του αμερικανικού τύπου AIM-9X. Διαθέτει σύστημα αναζήτησης υπερύθρων με εικόνα υψηλής ανάλυσης (IIR) που παρέχει την τέλεια γωνία εκτός όρασης, είναι ανθεκτικό στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Ο πύραυλος, που έχει βεληνεκές περίπου 25 χιλιόμετρα, μπορεί να φτάσει 3 φορές την ταχύτητα του ήχου (3 Μαχ) και έχει υψηλή ευελιξία
Ο GÖKDOĞAN είναι πύραυλος Over-Sight Air, αντίστοιχος του αμερικανικού AIM-120 AMRAAM, με κεφαλή αναζήτησης ενεργού ραντάρ (AR) σε στερεά κατάσταση.
Ο πύραυλος, ο οποίος είναι ανθεκτικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο, μπορεί να καθοδηγηθεί στο στόχο, έχοντας βεληνεκές περίπου 65 χιλιόμετρα.
Ο πύραυλος αέρος-αέρος Gökdoğan σε δοκιμαστική βολή έπληξε με επιτυχία UAV
προέβησαν πρόσφατα σε δοκιμή του πυραύλου αέρος-αέρος GÖKDOĞAN, επισημαίνοντας ότι αυτός έπληξε επιτυχώς ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχο με ακρίβεια.
Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Mehmet Fatih Kacır μοιράστηκε πλάνα από τη δοκιμή πυραύλων στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας:
«Ο πρώτος εγχώριος πύραυλος αέρος-αέρος πέρα από το οπτικό βεληνεκές της χώρας μας, Gökdoğan, χτύπησε απευθείας το αεροσκάφος στόχο κατά τη δοκιμαστική βολή. Μια εθνική τεχνολογική πρωτοβουλία για μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία στις κρίσιμες τεχνολογίες». Η ημερομηνία στο βίντεο υποδεικνύεται ότι η δοκιμή διεξήχθη στις 10 Φεβρουαρίου 2025.
Ο υπουργός Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) Haluk Görgün έκανε επίσης retweet την ανάρτηση του Kacır, τονίζοντας τη σημασία της ικανότητας πυραύλων αέρος-αέρος για την υπεροχή και την αποτροπή αέρα.
Ο Görgün δήλωσε: «Συγχαίρω όλα τα ιδρύματα, τους μηχανικούς και τους εταίρους του κλάδου μας, ιδιαίτερα την TÜBİTAK SAGE, για αυτό το επίτευγμα. Ισχυρή Ε&Α, ισχυρή συνεργασία, ισχυρή Τουρκία».
Σε μια ομιλία του Kacır για την 61η επέτειο του TÜBİTAK τον Ιούλιο του 2024, είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι πρώτοι εγχώριοι πύραυλοι αέρος-αέρος της Tουρκίας είχαν τεθεί σε υπηρεσία δηλώνοντας: «Έχουμε ενσωματώσει τον πρώτο πύραυλο αέρος-αέρος εντός οπτικού βεληνεκούς , BOZDOĞAN, και τον πρώτο πύραυλο αέρος-αέρος εκτός οπτικού βεληνεκούς, GÖKDOĞAN, στο απόθεμά μας».
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου TUBITAK Sage , Kemal Topalömer, δήλωσε ότι η δοκιμή περιελάμβανε υψηλή επιτάχυνση και υψηλή εμπλοκή εκτός όρασης που είχε ως αποτέλεσμα το ακριβές χτύπημα.
Οι ελιγμοί του στόχου ή η θέση πριν από την εκτόξευση του αεροσκάφους εκτόξευσης είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πτυχή εμπλοκής.
Η επόμενη ημέρα για Ελλάδα-Τουρκία
Με βάση τα παραπάνω επισημαίνουμε:
Η Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την χώρα μας σε σχέση με τους πυραύλους αέρος-αέρος θα έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, αφού έχει την δυνατότητα κατασκευής των αντίστοιχων AIM-9 AMRAAM -120, ενώ εμείς όχι.
Επιπλέον το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμη δεν έχει την δυνατότητα προσβολής του συνόλου της Τουρκικής επικράτειας , θέτει στο απυρόβλητο τα εργοστάσια παραγωγής τους, καθώς και των δημιουργηθέντων από τον καιρό της ειρήνης αποθεμάτων τους.
Τέλος η ραγδαία αύξηση σε αριθμούς των τουρκικών UAV σε αντίθεση με την Ελλάδα και η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος από αυτά, αυξάνει την φονικότητα για την φίλια Πολεμική Αεροπορία.
Κατόπιν των ανωτέρω εισηγούμαστε η χώρα μας να κινηθεί στις παρακάτω κατευθύνσεις:
1.Άμεση προμήθεια UCAV, droneς καμικάζι και USV σε μεγάλους αριθμούς.
2. Απόκτηση 4 τουλάχιστον ιπτάμενων τάνκερ ανεφοδιασμού των μαχητικών αεροσκαφών μας, δίνοντας σε αυτά την δυνατότητα προσβολής του συνόλου της τουρκικής επικράτειας.
3. Απόκτηση πυραύλων εδάφους-εδάφους με δυνατότητα και βεληνεκές που να καλύπτει την τουρκική επικράτεια.
4. Εξασφάλιση stock από ΗΠΑ-Γαλλία πυραύλων αέρος-αέρος
5. Εγρήγορση της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.