Ως απάντηση στις τεράστιες απειλές που θέτουν τα ρωσικά drones καμικάζι, η Ουκρανία έχει εφαρμόσει μια καινοτόμο λύση, που είναι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ακουστικών αισθητήρων που εκτείνεται σε χιλιάδες αισθητήρες σε όλη την επικράτειά της.
Η ανάπτυξη αυτού του δικτύου αποκαλύφθηκε από τον Στρατηγό Τζέιμς Χέκερ, αρχηγό των Αμερικανικών Πολεμικών Αεροποριών στην Ευρώπη (USAFE), της Πολεμικής Αεροπορίας Αφρικής (AFAFRICA) και της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκεστις 12 Φεβρουαρίου.
Ουκρανικό δίκτυο 6000 ακουστικών αισθητήρων κατά των Ρωσικών drones
Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο του λίαντο οποίο επισημαίνει:
"Σύμφωνα με τον Στρατηγό Hecker, το δίκτυο ακουστικών αισθητήρων της Ουκρανίας είναι στρατηγικά τοποθετημένο για να ανιχνεύει αντικείμενα σε χαμηλό υψόμετρο, κυρίως μονόδρομα UAV όπως το Shahed-136, ενισχύοντας τον θόρυβο του περιβάλλοντος μέσω διαφόρων μικροφώνων που είναι διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα.
Με περίπου 6.000 αισθητήρες σε λειτουργία, η Ουκρανία έχει εντοπίσει και παρακολουθήσει με επιτυχία αυτές τις απειλές από drone. Παρά τους σχετικά μέτριους κινητήρες των drones καμικάζι, εκπέμπουν σημαντικό θόρυβο, καθιστώντας τα ανιχνεύσιμα μέσω αυτού του προηγμένου συστήματος επιτήρησης.
Ο Mauro Gilli, ανώτερος ερευνητής στη στρατιωτική τεχνολογία και τη διεθνή ασφάλεια στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETH-Zurich), εξήγησε:
«Το σύστημα ακουστικών αισθητήρων είναι στρατηγικά τοποθετημένο για να ενισχύσει την ικανότητα ανίχνευσης εισερχόμενων επιθέσεων καταγράφοντας εκπομπές ήχου από πυραύλους ή αεροσκάφη που προσπαθούν να αποφύγουν την ανίχνευση ραντάρ ,όπως πετώντας πολύ χαμηλά, για παράδειγμα πάνω από ποτάμια.
Η έγκαιρη προειδοποίηση που παρέχεται από το δίκτυο ακουστικών αισθητήρων επιτρέπει στις ουκρανικές δυνάμεις να ανταποκρίνονται άμεσα σε απειλές χρησιμοποιώντας οικονομικά αποδοτικά μέτρα, όπως αντιαεροπορικά πυροβόλα, εξουδετερώνοντας τους στόχους που έχουν εντοπιστεί.
Αυτή η προληπτική προσέγγιση έχει αποδειχθεί καθοριστική για την ενίσχυση της αμυντικής στάσης της Ουκρανίας έναντι των εξελισσόμενων προκλήσεων ασφαλείας, ιδιαίτερα ενόψει των ασύμμετρων απειλών που δημιουργούνται από τα drones.
Η ανάπτυξη αυτών των αισθητήρων έχει αναφερθεί στο παρελθόν
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Andrii Nebytov, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου, αποκάλυψε σχέδια για την περιοχή του Κιέβου να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένους ακουστικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό ρωσικών drones ή πυραύλων.
Τότε, είπε, «Όσον αφορά τους ακουστικούς αισθητήρες… Αποφασίστηκε, ει δυνατόν, να εξοπλιστούν κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής με κατάλληλους αισθητήρες που θα μπορούν να συλλέγουν ακουστικές πληροφορίες και να μεταδίδουν μονάδες αεράμυνας για άμεση απόκριση».
«Πρόκειται για αισθητήρες για συλλογή πρόσθετων πληροφοριών που θα επιτρέψουν στην αεράμυνα να λαμβάνει πληροφορίες όχι μόνο από τα ραντάρ, τη γραμμή έκτακτης ανάγκης «102», αλλά και, για παράδειγμα, σε μέρη όπου δεν υπάρχουν άνθρωποι», πρόσθεσε ο Nebytov.
Τον Νοέμβριο του 2023, ο Timothy Snyder, Ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale και πρεσβευτής της ουκρανικής κυβερνητικής πλατφόρμας United24, ξεκίνησε έναν έρανο για το σύστημα αισθητήρων αναγνώρισης εναέριων στόχων «Safe Skies».
Αναφέρθηκε ότι, για να διασφαλιστεί η επαρκής προστασία της χώρας, απαιτούνται 12.500 ακουστικοί αισθητήρες. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν να προμηθεύονται αρχικά 2.500 αισθητήρες, με συνολική δαπάνη 950.000 $ ΗΠΑ.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, η εκστρατεία είχε συγκεντρώσει με επιτυχία τα στοχευμένα 950.000 δολάρια ΗΠΑ για το σύστημα ανίχνευσης εναέριων στόχων Safe Skies.
Αυτή η χρηματοδότηση επέτρεψε την απόκτηση 2.500 αισθητήρων, ενισχύοντας τις αμυντικές δυνατότητες των περιφερειών Sumy, Odesa, Mykolaiv και Kherson έναντι απειλών από drone και πυραύλους.
Απτόητη, η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Γέιλ συνεχίζεται με δευτερεύοντα στόχο να συγκεντρώσει επιπλέον δολάρια ΗΠΑ.
Ωστόσο, η μέθοδος με την οποία διανέμονται οι πληροφορίες από τους ακουστικούς αισθητήρες παραμένει ασαφής.
Παρόλα αυτά, είναι εύλογο ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση ενός υπάρχοντος δικτύου εντοπισμού ad hoc drone που έχει δημιουργηθεί από την Ουκρανία, το οποίο λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό το δίκτυο δίνει τη δυνατότητα στους εθελοντές να μοιράζονται ειδοποιήσεις μέσω της υπηρεσίας διαδικτυακών μηνυμάτων Telegram.
Το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει παρόμοια μέθοδο
Η αποκάλυψη του Στρατηγού Hecker ρίχνει επίσης φως στις ευρύτερες επιπτώσεις της καινοτόμου αμυντικής στρατηγικής της Ουκρανίας.
Η επιτυχία του δικτύου ακουστικών αισθητήρων έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού, ωθώντας τις εξερευνήσεις για την υιοθέτηση παρόμοιων δυνατοτήτων για την ενίσχυση της άμυνας έναντι απειλών από drone.
Ο Χέκερ αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ διερευνά άμεσα, οικονομικά αποδοτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μονόδρομων επιθετικών drones, ενώ τα έθνη εξετάζουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε πλατφόρμες έγκαιρης προειδοποίησης αερομεταφερόμενων (AEW).
Μια τέτοια βραχυπρόθεσμη στρατηγική περιλαμβάνει την αξιολόγηση και πιθανή ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου ακουστικών αισθητήρων που αναπτύχθηκε από την Ουκρανία για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύονται από τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δοκιμές μιας παραλλαγής αυτού του συστήματος για να το αναπτύξει ενδεχομένως σε συγκεκριμένες τοποθεσίες εντός της συμμαχίας.
Επιπλέον, ο Στρατηγός Χέκερ σημείωσε ότι η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας έχει ενημερωθεί για αυτή την πρωτοβουλία.
Μια άλλη αξιολογούμενη βραχυπρόθεσμη επιλογή περιλαμβάνει την ανάπτυξη μπαλονιών ή αεροσκαφών, που θυμίζει το Σύστημα Ανυψωμένου Διχτυωμένου Αισθητήρα (JLENS) του στρατού των ΗΠΑ.
Αυτές οι εναέριες πλατφόρμες θα είναι εξοπλισμένες με ωφέλιμα φορτία σχεδιασμένα να παρακολουθούν επιθετικά drones. Αυτή η τακτική αντικατοπτρίζει μεθόδους που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν από τον αμερικανικό στρατό για την προστασία των βάσεων στο Αφγανιστάν.
Αυτά τα άμεσα σχέδια προηγούνται σημαντικών αγορών, όπως η προμήθεια του E-7A Wedgetail της Boeing από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ. α.
Έχοντας βιώσει προσωπικά τις δυνατότητες του E-7 τον Δεκέμβριο, ο Hecker τόνισε την ικανότητά του να παρέχει επίμονη κάλυψη επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης απειλών σε χαμηλό υψόμετρο, όπως πυραύλων κρουζ και UAV, με εκτεταμένο βεληνεκές σε σύγκριση με τον υπάρχοντα στόλο E-3 AWACS.
Ο Χέκερ εξέφρασε περαιτέρω την υποστήριξή του στα κράτη του ΝΑΤΟ που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αεροσκάφη AEW, συμπεριλαμβανομένου του E-7, ενώ αναγνώρισε τη δυνατότητα εναλλακτικών, πιο αποδοτικών λύσεων που αξιολογούνται επί του παρόντος.
Οι Ουκρανοί μας δείχνουν το δρόμο για Αιγαίο και Θράκη
Το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει παρόμοια μέθοδο με αυτή των χιλιάδων διεσπαρμένων ακουστικών αισθητήρων στην επικράτεια της χώρας από τους Ουκρανούς, για έγκαιρο εντοπισμό και ευχερή αντιμετώπιση των Ρωσικών drones και πυραύλων, γεννάει σκέψεις για ανάλογη ενέργεια της χώρας μας σε Έβρο και νησιά σε πρώτο χρόνο.
Το κόστος αγοράς τους άλλωστε είναι χαμηλό-2.500 αισθητήρες κοστίζουν 950.000 $ ΗΠΑ-συγκριτικά με το αποτέλεσμά τους.