Αναστάτωση στους πολίτες προκαλεί η έξαρση της μωβ μέδουσας στις ελληνικές θάλασσες την ώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα μπάνια έχουν ήδη ξεκινήσει. Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες με τον καθηγητή Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσο Κουτσούμπα να τονίζει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι «δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε».
To καλοκαίρι του 2022 αναμένεται, όπως και την περσινή χρονιά, μεγάλη έξαρση της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) στις ελληνικές θάλασσες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις σωστές οδηγίες για πρώτες βοήθειες, που αφορούν το συγκεκριμένο είδος.
Λίγα λόγια για την μωβ μέδουσα
Η μωβ μέδουσα θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα της είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει. Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μωβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.
Ξεκίνησε η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του EastMed που θα διασχίζει την Κρήτη
Οι μωβ μέδουσες εμφανίζονται συνήθως στις αρχές καλοκαιριού, σε παράκτιες θαλάσσιες περιοχές και κυρίως σε περίοδο όπου υπάρχει έξαρση φυτοπλαγκτόν.
Οι μέδουσες «ήρθαν για να μείνουν»
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως οι μέδουσες αυτές επρόκειτο να μείνουν για όλο το καλοκαίρι, «γιατί οι οργανισμοί αυτοί είναι πελαγικοί και μεταφέρονται μέσω των ρευμάτων».
Επίσης, ο καθηγητής Ωκεανογραφίας, έθεσε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο «ευνοεί δυστυχώς τις πληθυσμιακές εξάρσεις τέτοιων οργανισμών».
Συμπτώματα μετά από επαφή με τη μωβ μέδουσα
- Πόνος και ερυθρότητα του δέρματος
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- Δύσπνοια
Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας: Μνημόνιο Συνεργασίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως: υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης.
Τότε επιβάλλεται η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Πρώτες βοήθειες ύστερα από τσίμπημα
Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας. «Σε περίπτωση τσιμπήματος, μπορείτε να βάλετε κάποιο τζελ με αμμωνία ή θαλασσινό νερό μαζί με μαγειρική σόδα ή ακόμη και λίγο πάγο» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε «ωστόσο αν τα συμπτώματα του τσιμπήματος είναι πιο έντονα, τότε πρέπει να πάτε αμέσως στο κοντινότερο φαρμακείο ή στο κέντρο υγείας της περιοχής».