Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει το νέο ρωσικό άρμα μάχης «Armata» στο ΝΑΤΟ και ο αμερικανικός στρατός αναζητά συνεχώς τρόπους εξουδετέρωσης του.
Πρόκειται για το ίδιο προβληματισμό και πανικό συνάμα που ένιωσαν οι σοβιετικοί με την εμφάνιση του γερμανικού άρματος μάχης Tiger στις ρωσικές στέπες το 1941 όταν τα βλήματα των δικών τους αρμάτων εξοστρακίζονταν από αποστάσεις άνω των 1000 μ.
Το αμερικανικό περιοδικό Νational Interest προσπάθησε να προσομοιώσει μια «πραγματική» μάχη με το νέο ρωσικό άρμα μάχης με την χρήση εξελιγμένων αντιαρματικών πυραύλων TOW , με ανεπιτυχή αποτελέσματα .
Τέτοιοι πύραυλοι χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς λόχους αντιαρματικών πεζικού, και είναι τοποθετημένοι σε οχήματα μάχης και ελικόπτερα.
Τα συγκεκριμένα αντιαρματικά συστήματα TOW είναι σε υπηρεσία σε 30 χώρες ενώ τελευταία συχνά πέφτουν στα χέρια τρομοκρατών στη Συρία.
Το αμερικανικό περιοδικό επανέλαβε ότι όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούνται πύραυλοι TOW-2A και TOW-2B για να καταστρέψουν τεθωρακισμένα οχήματα παντός τύπου .
Ο TOW-2A χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ενσύρματο σύστημα ελέγχου που του επιτρέπει να υλοποιεί μια προστατευόμενη πτήση προς τον στόχο.
Το εύρος του αντιαρματικού πυραύλου TOW-2A ανέρχεται στα 3750 m, με την πτήση να διαρκεί περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το πλήρωμα του οποιουδήποτε άρματος έχει χρόνο να αντιδράσει και να αποφύγει την επίθεση του πυραύλου αντιδρώντας ψύχραιμα.
Η νέα βελτιωμένη γενιά αντιαρματικών πυραύλων TOW μπορεί να διατρήσει θωράκιση χάλυβα πάχους 900 mm.
Τα δυτικά άρματα μάχης διαθέτουν συνήθως αρθρωτές θωρακίσεις ενώ τα ρωσικά «ενεργές» για την πλήρη προστασία του συστήματος.
Για να ξεπεραστεί αυτή η προστασία, ο πύραυλος TOW-2A είναι εξοπλισμένος με ένα φορτίο δύο παράλληλων κεφαλών αλλά και αυτός ο τρόπος δεν είναι πολύ αξιόπιστος.
Η τροποποίηση του πυραύλου με την κωδική ονομασία TOW-2B έχει βεληνεκές 4.5 χιλιομέτρων, είναι καθοδηγούμενος από ασύρματο σύστημα και αποτρέπει τον κίνδυνο παρεμβολών.
Ο TOW-2B μπορεί να χτυπήσει πιο αποτελεσματικά με βελτιώσεις που επιτρέπουν την καθοδήγηση του πυραύλου μέσα από καπνό, σκόνη, κ.λπ. στο πιο ευάλωτο τμήμα του άρματος .
Παρ ‘όλα αυτά, το αμερικανικό περιοδικό αναγνωρίζει ότι το ρωσικό άρμα μάχης «Armata» είναι καλά προστατευμένο από οποιεσδήποτε πυραυλικές επιθέσεις.
Αμερικανοί αξιωματικοί των τεθωρακισμένων, το συγκρίνουν με μια γυναίκα της βικτωριανής περιόδου που φοράει «πολλές στρώσεις» μεσοφόρια. Το ρωσικό άρμα διαθέτει μια νέα εξελιγμένη θωράκιση η οποία προς το παρόν είναι άγνωστο σε ποιο ακριβώς είδος πυραύλου θα υποκύψει.
Έτσι ακόμα και αν ένας αμερικανικός πύραυλος από θαύμα διατρήσει το σκάφος, το να φτάσει στο εσωτερικό του ( εκεί είναι το πλήρωμα μέσα σε ειδική κάψουλα) είναι πρακτικά αδύνατο.
Η πολυστρωματική θωράκιση του ρωσικού άρματος είναι ισοδύναμη (κατ΄εκτίμηση) με πλάκες θωράκισης 1200-1400 mm πάχους, σύμφωνα με το περιοδικό national interest ενώ ο πύραυλος TOW-2A μπορεί να διατρήσει θωράκιση 900 mm.
Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμα και να χτυπήσει το ARMATA ένας αμερικανικός πύραυλος σε αυτή την περίπτωση, το πλήρωμα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να επιβιώσει και να αποσύρει το άρμα από το πεδίο της μάχης.
Εδώ ισχύει αυτό που ίσχυσε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με τα γερμανικά άρματα μάχης, εάν δεν «κατασχεθεί» τρόπον τινά ένα ρωσικό άρμα αυτού του τύπου και δεν μελετηθεί από ειδικούς , τότε τίποτα δεν είναι απολύτως σίγουρο.