Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι ΗΠΑ καταθέτουν σήμερα την επίσημη πρόταση για τις φρεγάτες του ΠΝ με "δόλωμα" την MDCA- Πάιατ: "Θα προωθήσουμε την ασφάλεια στην NA πτέρυγα του ΝΑΤΟ"

Κύρια θέματα, ΓΕΝ • 25/05/2021 - 7:19
Οι ΗΠΑ καταθέτουν σήμερα την επίσημη πρόταση για τις φρεγάτες του ΠΝ με "δόλωμα" την MDCA- Πάιατ: "Θα προωθήσουμε την ασφάλεια στην NA πτέρυγα του ΝΑΤΟ"

Οι βάσεις που ζητάνε και οι υποδομές

Τελειώνει σήμερα η “αγωνία” από τις ΗΠΑ καθώς παραδίδεται ο φάκελος με την αμερικανική “ασυναγώνιστη” πρόταση όπως είχε πει ο πρέσβης Τ. Πάιατ.

Φυσικά ο όρος “ασυναγώνιστη” είναι ειρωνικός καθώς δεν “κολλάει” με πρόταση περί φρεγατών MMSC.

Παραδίδεται η LOΑ από ΗΠΑ

Σήμερα μεταβαίνει στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπου θα παραδώσει τον φάκελο με την LOA for LOR (Letter of Agreement for Letter of Request) – την τελική πρόταση των ΗΠΑ, ο ΝΙΡΟ (Navy International Programs Office) Rear Adm. Frank D. Morley, Deputy Assistant Secretary Of The Navy (International Programs).

Οι Αμερικανοί θα καταθέσουν τον πλήρη φάκελο της πρότασης, που περιλαμβάνει τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ και φυσικά την προσφορά ναυπήγησης των νέων φρεγατών του ΠΝ.

Το Sea Power Magazine δημοσίευσε την γραφιστική απεικόνιση του προτεινόμενου από την LM πλοίου στην Ελλάδα: Διαθέτει 1 πυροβόλο 76mm, 1 CIWS Mk31 RAM, 11 κελιά Mk41 (32 ESSM, 3 VLA) και 8 Κ/Β NSM.

Ουσιαστικά πρόκειται για φρεγάτα αποκλειστικά για το Αιγαίο. Δεν μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις στην Αν Μεσόγειο.

Πάιατ: “Θα προωθήσουμε την ασφάλεια στην NA πτέρυγα του ΝΑΤΟ”

«Η DEFENDER- Europe 21 στέλνει μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στέκουν η μία πλάι στην άλλη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Αυτό τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, από το πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, όπου διεξήχθη η τελευταία φάση της άσκησης Immediate Response- Kένταυρος 21 (τμήμα της DEFENDER-Europe 21), με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων.

«Οι χώρες μας στηρίζουν η μία την άλλη ως φίλοι και σύμμαχοι εδώ και δύο αιώνες», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας πως η σημερινή άσκηση καταδεικνύει ότι είμαστε ισχυρότεροι μαζί.

«Μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και ανυπομονούμε να φέρουμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο, υπό τη διοίκηση Μπάιντεν- Χάρις και να προωθήσουμε την ασφάλεια στην κρίσιμη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Υπογράμμισε δε, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, στη βάση κοινών στρατηγικών συμφερόντων και αξιών που ενώνουν τις δυο χώρες μας εδώ και 200 χρόνια.

«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εργάζονται από κοινού δεν υπάρχει όριο για το τι μπορούμε να καταφέρουμε και ως αποτέλεσμα αυτού τόσο η περιοχή μας όσο και η Συμμαχία μας είναι πιο ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει χώρος να κάνουμε ακόμα περισσότερα»

Στο μεταξύ, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της άσκησης, αν υπάρχει προοπτική για περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, ο κ. Πάιατ απάντησε πως «υπάρχει χώρος να κάνουμε ακόμη περισσότερα».

«Εργάζομαι για έναν Πρόεδρο, τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος είναι προσηλωμένος στο να φέρει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο υψηλότερο από ποτέ επίπεδο σχέσεων», είπε και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας πέραν της πολύ σημαντικής συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια υπάρχουν πολλές παράμετροι, όπως οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, οι εμπορικές σχέσεις, οι σχέσεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ 

Σύμφωνα με την ““, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) είναι δεδομένη κατ’ αρχάς η αύξηση των τοποθεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ελληνική πλευρά αρχικά κατατέθηκε μια λίστα με 22 τοποθεσίες, κυρίως προκειμένου να υπάρχει εύρος επιλογών.

Τη λίστα επεξεργάστηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με το επιτελείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου να παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, που εξετάζει το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο.

Πέρα από τη Σούδα, το Στεφανοβίκειο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, συζητείται η σταθερή ή εκ περιτροπής παρουσία σε τέσσερις ακόμα τοποθεσίες.

Κατ’ αρχάς στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, όπου τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος». Οι Αμερικανοί έχουν εξοικειωθεί με τη βάση και η γεωγραφική τοποθεσία της είναι τέτοια ώστε επιτρέπει ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων από άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως την Ιταλία. Η ανάπτυξη αεροσκαφών και UAV USAFE (F-15, F-16, KC-135, MQ-9) κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών καθιστά σαφές ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός μεγάλου εύρους αεροπορικών βάσεων ανά την επικράτεια.

Σχεδόν δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η επιλογή της Σκύρου, η οποία ξεχώρισε από μια λίστα νησιών που προτάθηκε από την ελληνική πλευρά ως έχουσα διπλή σημασία.

Αφενός δεν βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο και υπάγεται διοικητικά στη Στερεά Ελλάδα, αφετέρου η θέση της αλλά και η ύπαρξη αεροπορικής βάσης (135 ΠΜ), καθώς και ναυτικού σταθμού, την καθιστούν ιδανική για προσωρινές σταθμεύσεις αεροσκαφών, πλοίων αλλά και μικρών τμημάτων χερσαίων δυνάμεων.

Μια ακόμα τοποθεσία που εξετάζεται είναι το Καστέλλι Κρήτης στον Νομό Ηρακλείου, όπου φιλοξενείται η 133 Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Την τετράδα των τοποθεσιών κλείνει η Θράκη και συγκεκριμένα η Ξάνθη, όπου τα τελευταία χρόνια σημαντικές δυνάμεις τεθωρακισμένων των ΗΠΑ έχουν συνεκπαιδευθεί με τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.).

Στην τελευταία περίπτωση, η εγγύτητα της Ξάνθης με την Αλεξανδρούπολη, η οποία ήδη χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια προς τη Βαλτική και την Κεντρική Ευρώπη, την καθιστά έναν κόμβο καίριας σημασίας. Ενδεικτικό παράδειγμα, η μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στα παρακλάδια της μεγάλης άσκησης «Defender ’21» από την Ελλάδα στις γειτονικές χώρες, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία (αλλά και Αλβανία), και βορειότερα. Η αμερικανική παρουσία στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού τα τελευταία χρόνια είναι πυκνότερη από ποτέ, τουλάχιστον από το 1990 κι έπειτα.

Οι υποδομές -Τοποθέτηση ραντάρ επιφανείας στο Αιγαίο

Στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται με τους Αμερικανούς, οι υποδομές στις τοποθεσίες όπου θα σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ είναι εκ των πραγμάτων σημαντικές. Στο σκέλος των υποδομών, ίσως η σημαντικότερη συμβολή είναι εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ επιφανείας στο Αιγαίο πάνω σε υφιστάμενες υποδομές του Π.Ν.

Το τεχνολογικά ανεπτυγμένο σύστημα επιτήρησης  προχωράει ταχέως και θα είναι ολοκληρωμένο εντός του 2022, πολύ νωρίτερα από το ΕΣΟΘΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αυξανόμενη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα δεν σηματοδοτεί κατ’ ανάγκη μεταφορά δυνάμεων από την Τουρκία. Ωστόσο, αποτελεί σκέλος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της αυξανόμενης ρωσικής κινητικότητας και της ολοένα και μεγαλύτερης κινεζικής επιρροής.

Tags
Back to top button