Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Oι Έλληνες ξεφορτώνονται τις περιουσίες τους λόγω… φόρων

Το… κυνήγι των ιδιοκτητών ακινήτων συνεχίζεται και το 2017 με τους φόρους να απειλούν όσους έχουν ακίνητα, οι οποίοι στη σημερινή συγκυρία είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν φόρους χωρίς να μπορούν ούτε να τα πουλήσουν ούτε να τα αξιοποιήσουν.

Το μόνο που μένει στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να τα ξεφορτωθούν και προχωρούν σε μεταβιβάσεις για να γλιτώσουν τους νέους φόρους, και τις νέες επιβαρύνσεις, όπως την επικείμενη επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια ή ακόμη και από τη σχεδιαζόμενη αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο κατοχής ακινήτων. Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι, αντί για 500 – 1.000 ευρώ που πληρώνουν για το 2016, θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκκαθαριστικά της τάξεως των 15-20.000 ευρώ το 2017, αν εφαρμοστεί πλήρως το μέτρο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επεξεργαστεί σενάρια εφαρμογής μειωτικών συντελεστών, προκειμένου να αποφύγει τις υπερβολικές φορολογήσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Εξετάζεται η αξία των αγροτεμαχίων να μην λαμβάνεται στο σύνολό της υπόψη, αλλά σε ένα ποσοστό (π.χ. 30%), ώστε να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα. Παράλληλα, βέβαια, για να υπάρχει εξισορρόπηση λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, θα αναπροσαρμοστούν τα αφορολόγητα και ίσως και οι συντελεστές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές.

Το θέμα του συμπληρωματικού φόρου αφορά στους ιδιοκτήτες με περιουσίες άνω των 200.000 ανά άτομο, δηλαδή στο 7% των ιδιοκτητών μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (η οποία ίσχυσε αναδρομικά από τον Μάιο του 2015). Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων είναι περίπου 3,7 εκατ. άτομα, αλλά από αυτούς λιγότεροι από 200.000 κινδυνεύουν να ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο ή να πληρώσουν περισσότερο συμπληρωματικό φόρο με το που θα συνυπολογιστούν στην περιουσία και τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα εκτός των σχεδίων πόλεων – με στόχο έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Αυτό το 7% σπεύδει να κάνει μεταβιβάσεις, αφού το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου (200.000 ευρώ) είναι ατομικό. Έτσι ένας γονιός με ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ, μεταβιβάζοντας ακίνητα 200.000 ευρώ στο παιδί του καταφέρνει να μηδενίσει την επιβάρυνση από τον συμπληρωματικό φόρο τόσο για τον ίδιο όσο και για το παιδί του.

Άλλη λύση που επιλέγουν οι ιδιοκτήτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι η μεταβίβαση των ακινήτων σε εταιρεία, η οποία δημιουργείται αποκλειστικά για την καλύτερη φορολογική διαχείριση των ακινήτων. Ο συμπληρωματικός φόρος των εταιρειών υπολογίζεται με συντελεστή 0,55% για τα ακίνητα που αξιοποιούνται και με 0,1% για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται, όταν οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου φτάνουν στο 1,15% για τα φυσικά πρόσωπα.

Αλαλούμ με το νέο ΕΝΦΙΑ

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τον τρόπο που θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ το 2017, αφού το νέο σύστημα που θα ξεκινήσει από λευκό χαρτί και θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι και τον Ιούνιο. Με βάση τη σχετική μνημονιακή δέσμευση μέχρι και το τέλος Ιουνίου, το υφιστάμενο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως, αντικατοπτρίζοντας όσο το δυνατό πιο πιστά τις τιμές της αγοράς.

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα γίνει επαναπροσδιορισμός των τιμών ζώνης αλλά και των συντελεστών εμπορικότητας όλων των εμπορικών ακινήτων σε όλη τη χώρα. Κάποιοι πιστεύουν ότι και το 2017 θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ ίδιο με αυτόν που πληρώσαμε και το 2016. Οι αλλαγές των αξιών θα φέρουν αναπροσαρμογές και στον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όμως θα συνεχίσει να έχει ως εισπρακτικό στόχο τα 2,65 δισεκ. ευρώ με αλλαγές στους δείκτες.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μια διάθεση μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά εισοδήματα, με το πιθανότερο σενάριο να φέρνει πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όσους σήμερα έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να δικαιούνται έκπτωση της τάξεως του 50%.Το δημοσιονομικό κόστος αγγίζει τα 80-85 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των ενδιαφερομένων να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Το κόστος της επέκτασης της έκπτωσης θα καλυφθεί με την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια.

Φορολόγηση ενοικίων

Η φορολόγηση ενοικίων το 2017 γίνεται με συντελεστές 15% – 45%.Το εισόδημα από ακίνητα φορολογείται με τρεις διαφορετικούς συντελεστές κλιμακωτά. Αναλυτικότερα οι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:
♦ Έσοδα έως 12.000 ευρώ: 15%.
♦ Για το τμήμα εσόδων από 12.000,01 έως 35.000 ευρώ: 35%.
♦ Για το υπερβάλλον ποσό: 45%. Επιπλέον στις εμπορικές μισθώσεις υπάρχει επιβάρυνση από το χαρτόσημο ίση 3,6% επί της αξίας του ενοικίου

Tags
Back to top button