Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Οι Έλληνες και η τεχνολογία - Το 33% των πολιτών δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τις ανακαλύψεις

Το 33% των Ελλήνων δείχνει να ενδιαφέρεται έντονα για τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, ένα ποσοστό που είναι ακριβώς ίδιο με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην επιστήμη και τεχνολογία, το 45% ενδιαφέρεται μέτρια και το 22% καθόλου (έναντι 18% στην ΕΕ). Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περίοδο 2010-2021 το ποσοστό των Ελλήνων που ενδιαφέρονται πολύ για την επιστήμη και τεχνολογία, εμφανίζει μείωση 4% (αντίθετα με την ΕΕ όπου έχει αυξηθεί κατά 4%), ενώ αντίθετα το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ενδιαφέρονται καθόλου, έχει αυξηθεί κατά 8% (τη στιγμή που στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 2%).

Οι άνδρες στην Ελλάδα ενδιαφέρονται αναλογικά περισσότερο (37%) από όσο οι γυναίκες (29%) για τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Από πλευράς ηλικιακής ομάδας το μεγαλύτερο επιστημονικό-τεχνολογικό ενδιαφέρον στη χώρα μας έχει η ομάδα 15-25 ετών (52%) και ακολουθούν οι 25-39 ετών (45%), ενώ υστερούν οι 40-54 ετών (29%) και ακόμη περισσότερο οι άνω των 55 ετών (23%).

Αναφορικά με τις επιμέρους τεχνολογίες και την αξιολόγηση τους από τους Έλληνες, την υψηλότερη θετική βαθμολογία παίρνει με σχεδόν καθολική αποδοχή η ηλιακή ενέργεια, καθώς το 97% βλέπουν ότι θα έχει θετική επίπτωση στον τρόπο ζωής τους κατά την επόμενη 20ετία και μόνο το 1% αρνητική. Ακολουθούν η αιολική ενέργεια (91% θετικές απόψεις έναντι μόνο 4% αρνητικών), η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (89% - 7%), τα εμβόλια (82% θετικοί - 14% αρνητικοί), η νανοτεχνολογία (76% - 12%), η εξερεύνηση του διαστήματος (74% - 14%), η βιοτεχνολογία και η γενετική μηχανική (68% - 16%), η νευροεπιστήμη και η γνωστική/εγκεφαλική βελτίωση (55% - 29%) και η τεχνητή νοημοσύνη (55% - 35%). Μόνο η πυρηνική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή συγκεντρώνει λιγότερες θετικές ψήφους (35%) σε σχέση με τις αρνητικές (54%).

Στο ερώτημα ποιό πεδίο θα επηρεαστεί περισσότερο κατά τα επόμενα χρόνια από την έρευνα και την καινοτομία, η πλειονότητα των Ελλήνων (61%) απαντά "η υγεία και η ιατρική φροντίδα", ενώ ακολουθούν η "εκπαίδευση-δεξιότητες" (42%), η "μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής" (25%), η "δημιουργία θέσεων απασχόλησης" (25%), η "προστασία του περιβάλλοντος" (20%), η "ασφάλεια των πολιτών" (19%) και η "προσφορά ενέργειας" (18%).

Πώς ενημερώνονται οι Ελληνες για τα επιστημονικά-τεχνολογικά θέματα
Το 57% των Ελλήνων συμφωνούν ότι η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να ελέγχονται στενά από την κυβέρνηση (έναντι μέσου όρου 50% στην ΕΕ), ενώ το 40% (έναντι 48% στην ΕΕ) θεωρούν η επιστήμη και τεχνολογία ότι πρέπει να αφεθούν να λειτουργούν ελεύθερα στην αγορά όπως οι επιχειρήσεις. Ακόμη, το 68% των Ελλήνων (έναντι 55% στην ΕΕ) θέλουν οι αποφάσεις σχετικά με την επιστήμη και τεχνολογία να λαμβάνονται πρωτίστως με βάση ηθικά κριτήρια, ενώ το 31% (έναντι 43% στην ΕΕ) επιθυμούν οι σχετικές αποφάσεις να βασίζονται κυρίως στη δυνατότητα να γίνουν νέες ανακαλύψεις.

Οι επιστήμονες κρίνονται από τους Έλληνες ως έξυπνοι (93%), συνεργάσιμοι (70%), αξιόπιστοι (68%), τίμιοι (53%), αλαζόνες (50%), αλτρουιστές (39%), κακοί στην επικοινωνία (35%), στενόμυαλοι (19%) και ανήθικοι (14%), ενώ το 68% θεωρούν ότι οι επιστήμονες ξέρουν τι είναι καλό για τους ανθρώπους και το 26% δεν συμφωνούν με αυτό.

Οι περισσότεροι Έλληνες (55%) ενημερώνονται για τα επιστημονικά-τεχνολογικά θέματα από ντοκιμαντέρ και δημοσιεύματα, περιοδικά ή βιβλία, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (56%) συζητούν για τέτοια ζητήματα με την οικογένεια ή τους φίλους τους. Μόνο το 22% επισκέπτονται μουσεία επιστήμης και τεχνολογίας, το 20% μελετούν τέτοια θέματα στον ελεύθερο χρόνο τους και το 5% παίρνουν μέρος σε επιστημονικά προγράμματα.

Τέλος, η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες στους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας. Το 69% εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ προηγούνται, το 56% βλέπουν μπροστά την Ιαπωνία και το 54% την Κίνα.

Tags
Back to top button