Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Οι 4+1 φράσεις που δεν πρέπει να πείτε στην έφηβη κόρη σας

Η επίδραση της εφηβείας στη φιγούρα της κόρης σας είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Ίσως ψήλωσε απότομα και έχασε τα παιδικά μαγουλάκια της. Ή ίσως οι ορμονικές αλλαγές πρόσθεσαν μερικά κιλάκια στην ως τότε ελλιποβαρή σιλουέτα της. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αλλαγές δεν σας πέρασαν απαρατήρητες και σας δημιούργησαν νέες ανησυχίες: Μήπως χρειάζεται λίγη δίαιτα; Υπάρχει περίπτωση να δεχτεί bullying για την εμφάνισή της; Και πώς θα την προστατέψετε αν δεν της πείτε με εύσχημο τρόπο να χάσει λίγο βάρος;

Δυστυχώς, το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος και συχνά μας κάνει να περιπλέκουμε τα πράγματα. Αν και είναι λογικό να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο παχυσαρκίας, η πολλή συζήτηση γύρω από το σώμα της μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Κατ’ αρχάς, δέχεται από τόσες πηγές το μήνυμα ότι η διατήρηση ενός χαμηλού βάρους είναι σημαντική, ώστε να καταλαβαίνει καλύτερα από εσάς αν «πρέπει» να αδυνατίσει ή όχι. Ταυτόχρονα, τα λίγα παραπανίσια κιλά δεν πρόκειται να της κάνουν κακό. Αντίθετα, η πίεση γύρω από αυτά μπορεί να την οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές, άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοπεποίθηση και σε μια σχέση με το φαγητό που δύσκολα θα ξαναγίνει υγιής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε μπροστά της φράσεις όπως οι παρακάτω.

Φράσεις που δεν πρέπει να της ξαναπείτε:

  • «Μην τρως τόσα γλυκά»

Είναι βέβαιο πως τα γλυκά δεν της κάνουν καλό, καθώς είναι γεμάτα ζάχαρη και κενές θερμίδες. Ωστόσο, αν και εξακολουθείτε να είστε υπεύθυνοι για την ισορροπημένη διατροφή της, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να της μαθαίνετε πως ορισμένες τροφές είναι απαγορευμένες. Η σύνδεση του φαγητού με την ντροπή και τις ενοχές αποτελούν αλάνθαστη συνταγή για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

  • «Πρέπει να πεινούσες πολύ»

Μην σχολιάζετε ποτέ την ποσότητα ή την ταχύτητα με την οποία τρώει το φαγητό της και μην κάνετε συγκρίσεις με τον τρόπο που τρώνε τα αδέλφια ή οι φίλοι της. Το σώμα της ξέρει καλύτερα από εσάς τις ανάγκες του και όσο της μαθαίνετε να μην το εμπιστεύεται τόσο πιο πιθανό είναι να πάψει να το ακούει. Στην πορεία θα καταλήξει να το αντιμετωπίζει ως εχθρό αντί για κάτι που έχει ανάγκη προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά.

  • «Χρειάζεσαι λίγη γυμναστική για να καις τις θερμίδες»

Σίγουρα χρειάζεται λίγη γυμναστική. Όμως την έχει ανάγκη για να χαλαρώσει, για να ξεσπάσει μετά από τις ώρες που πέρασε καθισμένη σε ένα θρανίο και για να αναπτυχθεί σωματικά και συναισθηματικά. Αν αρχίσει να την αντιμετωπίζει ως τιμωρία επειδή έφαγε περισσότερο από ό,τι έπρεπε θα πάψει να την απολαμβάνει.

  • «Μπράβο σου που αδυνάτισες»

Δεν αποκλείεται όντως να της έκανε καλό, κυρίως στην ψυχολογία της. Όμως υπάρχουν αρκετά προβλήματα όταν επιβραβεύουμε ένα παιδί επειδή έχασε βάρος. Κατ’ αρχάς επιβεβαιώνουμε την αίσθησή του ότι η εμφάνιση είναι εξαιρετικά σημαντική. Ταυτόχρονα, δεν είναι βέβαιο πως αδυνάτισε επειδή το ήθελε η ίδια. Για παράδειγμα, ίσως το έκανε επειδή κάποιοι συμμαθητές της την κορόιδεψαν για το σώμα της. Και τώρα, χωρίς να το θέλετε, την κάνετε να πιστεύει ότι συμφωνείτε μαζί τους.

  • «Πρέπει να χάσω τουλάχιστον πέντε κιλά»

Ακόμη και αν δεν μιλάτε ποτέ για τη δική της σιλουέτα, αν οι συζητήσεις σας στο σπίτι περιστρέφονται συχνά γύρω από το αδυνάτισμα, εξακολουθεί να μην μένει ανεπηρέαστη. Οι δικές σας διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά και τη δική της σχέση με το φαγητό. Έτσι, αν σας βλέπει διαρκώς να προσπαθείτε να αδυνατίσετε ή να παραπονιέστε για το σώμα σας, εντέλει θα καταλήξει να συνδέει το βάρος της με την αξία που έχει ως άνθρωπος.

Tags
Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button