Πριν λίγες ημέρες συνέβη στο ασιατικό νησιωτικό κράτος της Ταϊβάν ένας ισχυρότατος σεισμός των 7,4 ρίχτερ. Ήταν ο μεγαλύτερος που βίωσε η χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. Οι καταστροφές ήταν μεγάλες, ωστόσο δεν πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστον τις έμψυχες και άψυχες απώλειες που έχουν προκαλέσει οι 10 φονικότεροι σεισμοί του 21ου αιώνα.
10. Ινδονησία 2006
Ξεκινάμε την λίστα με ένα σεισμό που έλαβε χώρα στις 26 Μαΐου του 2006, περίπου 18 χρόνια νωρίτερα στην περιοχή Ιάβα της Ινδονησίας. Συγκεκριμένα, ο σεισμός επηρέασε πιο πολύ από κάθε άλλη πόλη την Γιογκιακάρτα της Ινδονησίας, η οποία τότε είχε πληθυσμό περίπου 400 χιλιάδων κατοίκων. Η πόλη βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Ινδονησίας και είναι μία από τις μεγαλύτερες στην περιοχή Ιάβα της νησιωτικής χώρας.
Αν και ο σεισμός που την ταρακούνησε δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, αφού δεν ξεπέρασε τα 6,3 ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 6 χιλιάδων ανθρώπων. Ο λόγος είναι πως τα κτήρια δεν ήταν ανθεκτικά αφού δεν ήταν σύγχρονα και έτσι περισσότεροι από 420 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις κατοικίες τους από αυτόν τον καταστροφικό σεισμό. Περίπου 157 χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν.
Γιατί τα F-4 Phantom θα είναι γρηγορότερα από τα F-35 που θα χρυσοπληρώσουμε; (Βίντεο)
9. Νεπάλ 2015
Λιγότερο από μία δεκαετία νωρίτερα το Νεπάλ στην νότια Ασία αντιμετώπισε και αυτό ένα από τους φονικότερους σεισμούς του 21ου αιώνα. Στις 25 Απριλίου του 2015 στο κεντρικό τμήμα του ασιατικού κράτους σημειώθηκε ένας πανίσχυρος σεισμός 7,8 ρίχτερ, καταστρέφοντας σχολεία, νοσοκομεία και προκαλώντας χιονοστιβάδες και κατολισθήσεις στα όρη των Ιμαλαΐων.
Όλα αυτά τα φυσικά φαινόμενα προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 9 χιλιάδων ανθρώπων, ενώ άφησαν χωρίς κατοικία εκατομμύρια Νεπαλέζους. Αδιαμφισβήτητα αυτό κατέστησε τον σεισμό του 2015 τον χειρότερο σεισμό στην σύγχρονη ιστορία του Νεπάλ. Διαλύθηκαν ναοί που διατηρούνταν εδώ και ολόκληρους αιώνες, ενώ υπέστησαν ζημιά και τα περίφημα βασιλικά παλάτια στην Κοιλάδα του Κατμαντού.
8. Ιαπωνία 2011
Στο νούμερο οχτώ έχουμε την πρώτο αλλά όχι τον τελευταίο σεισμό της λίστας που συνέβη στην Ιαπωνία. Στις 11 Μαρτίου ένας πανίσχυρος σεισμός των 9 ρίχτερ έπληξε την βορειοανατολική ακτή της χώρας, προκαλώντας λίγο αργότερα ένα φονικό τσουνάμι. Ο σεισμός και το τσουνάμι είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18.500 ανθρώπων, τα σώματα πολλών εκ των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ.
Στην συνέχεια όμως τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Τις επόμενες ώρες έλαβε χώρα ένα από τα καταστροφικότερα πυρηνικά ατυχήματα στην ανθρώπινη ιστορία, όταν το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Φουκουσίμα αδυνατούσε να ψύξεις του αντιδραστήρες εξαιτίας της καταστροφής του ηλεκτρικού δικτύου από το τσουνάμι. Αυτό οδήγησε στην απελευθέρωση ραδιενέργειας στο περιβάλλον, καθιστώντας πολλές κοντινές πόλεις μη κατοικήσιμες.
7. Ινδία 2001
Το πρώτο έτος του 21ου αιώνα συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου του 2001 η Ινδία τα έβαλε με την φύση. Ένας σεισμός 7,7 ρίχτερ χτύπησε την ινδική πολιτεία Γκουτζαράτ στο δυτικό τμήμα της χώρας, σκοτώνοντας περισσότερος από 20 χιλιάδες κατοίκους.
Αν και ο σεισμός ήταν λιγότερο ισχυρός από αυτόν που χτύπησε την Ιαπωνία το 2011, όπως είναι γνωστό οι περισσότερες περιοχές στην Ινδία είναι πολύ φτωχές και τα κτήριά τους δεν είναι καθόλου ανθεκτικά σε ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί. Οι περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν στην πόλη Μπουτζ (Bhuj), η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν.
6. Ιράν 2003
Ο έκτος φονικότερος σεισμός του 21ου αιώνα δεν είναι άλλος από τον σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου του 2003 που σημειώθηκε στην κεντρική περιφέρεια Μπαμ του Ιράν. Στο κέντρο της περιφέρειας βρίσκεται η αρχαία πόλη Μπαμ, τα περισσότερα κτήρια της οποίας ήταν κατασκευασμένα από τούβλα λάσπης. Εξαιτίας των αδύναμων αυτών κτηρίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 31 χιλιάδες άνθρωποι, παρά το γεγονός πως ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,6 ρίχτερ.
Περίπου το 80% των δομών της Μπαμ καταστράφηκαν από τον σεισμό, ενώ κατεδαφίστηκε και το εντυπωσιακό φρούριο της περιοχής, το οποίο αποκαλούνταν «ακρόπολη της ερήμου».
5. Τουρκία και Συρία 2023
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η γειτονική Τουρκία και η Συρία θρήνησαν περισσότερα από 35 χιλιάδες θύματα μετά τον φονικό σεισμό στις 6 Φεβρουαρίου του 2023. Ο σεισμός είχε ισχύ 7,8 ρίχτερ και το επίκεντρό του λέγεται πως βρίσκονταν κοντά στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η επαρχία Γκαζιαντέπ συναντάται στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία.
Επρόκειτο για τον μεγαλύτερο σεισμό εδώ και έναν αιώνα στην Τουρκία. Λίγο μετά το πρώτο ταρακούνημα η χώρα βίωσε και έναν μετασεισμό της τάξεως των 7,5 ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε ακόμη περισσότερη καταστροφή. Σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας και σε κάποιες περιοχές της βόρειας Συρίας ολόκληρες γειτονιές κατεδαφίστηκαν. Ο σεισμός ήρθε να αποτελειώσει στην Συρία ότι άφησε στην μέση ο μακροχρόνιος εμφύλιος.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως κατεδαφίστηκαν σαν τραπουλόχαρτα και πολλές νέες οικοδομές σε τουρκικές πόλεις, πράγμα που λίγο αργότερα οδήγησε στην σύλληψη ενός πάμπλουτου Τούρκου εργολάβου. Αποδείχθηκε πως τα κτήρια που κατασκεύαζε η εταιρεία του όχι μόνο δεν ήταν ανθεκτικά σε σεισμούς, αλλά είχαν θεμέλια τραγικής ποιότητας.
4. Πακιστάν 2005
Άλλος ένα σεισμός που συνέβη στην περιοχή της Ινδίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Κασμίρ, μέρος της οποίας υπάγεται στα σύνορα της Κίνας και του Πακιστάν. Στην πραγματικότητα, η πακιστανική επικράτεια της περιοχής του Κασμίρ ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο από όλες τις άλλες από τα 7,6 ρίχτερ του σεισμού.
Αυτός ο σεισμός έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου του 2005, περίπου τέσσερα χρόνια μετά τον φονικό σεισμό του 2001 σε κοντινή περιοχή στην Ινδία. Βέβαια αυτήν την φορά οι έμψυχες απώλειες ήταν σχεδόν διπλάσιες, αφού έφτασαν τους περίπου 75 χιλιάδες θανάτους έναντι των 20 χιλιάδων θανάτων του 2001. Ως αποτέλεσμα του σεισμού περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από το Κασμίρ, οι περισσότεροι από τους οποίους διέμεναν μέχρι τότε στο βορειοδυτικό Πακιστάν στην ομώνυμη περιφέρεια.
3. Κίνα 2008
Ο φονικότερος σεισμός του 21ου αιώνα για την Κίνα έλαβε χώρα στις 12 Μαΐου του 2008, όταν η κινεζική νοτιοδυτική περιφέρεια Σιτσουάν ταρακουνήθηκε ολόκληρη με ισχύ 7,9 ρίχτερ. Ο απολογισμός ήταν τραγικός: περισσότεροι από 87 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 5,335 μαθητών.
Η Κίνα θρήνησε χιλιάδες μαθητές της εξαιτίας του γεγονότος πως περίπου 7 χιλιάδες σχολεία υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά την διάρκεια του σεισμού. Η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση και ηχηρή, αφού υποπτεύθηκε πως τα κτήρια δεν ήταν σωστά συντηρημένα εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς και πρόχειρων εργασιών. Το πίστευαν αυτό επειδή τα σχολεία ήταν αυτά που επηρεάστηκαν περισσότερα από κάθε άλλον τύπο κτηρίου στην περιφέρεια Σιτσουάν. Τα περισσότερα από αυτά κατεδαφίστηκαν, την ώρα που άλλα κτήρια παρέμειναν σχεδόν άθικτα. Οι γονείς ήταν απαρηγόρητοι και ταυτόχρονα έξω φρενών.
Ο πιο σκληρός πλανήτης! Θα πεθαίναμε μέσα σε 5 δεύτερα στον Ουρανό (Βίντεο)
2. Αϊτή 2010
Ο σεισμός της 12 Ιανουαρίου στην Αϊτή της Καραϊβικής βρίσκεται με μεγάλη διαφορά στο νούμερο 2. Οι θάνατοι που προκλήθηκαν από αυτόν έφτασαν τους 200 χιλιάδες, σοκάροντας πραγματικά όλον τον κόσμο. Είναι συχνό φαινόμενο να λαμβάνουν χώρα σεισμοί στην Ασία, όχι όμως στην περιοχή της κεντρικής Αμερικής.
Ο σεισμός, αν και ήταν μόνο 7 ρίχτερ -νούμερο μικρότερο συγκριτικά με άλλα που είδαμε στην λίστα- ισοπέδωσε τεράστιο μέρος της πρωτεύουσας της χώρας, της πόλης Πορτ-ο-Πρενς. Για 24 ώρες τίποτα δεν λειτουργούσε στην ευρύτερη περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς, αφήνοντας την πόλη στο έλεος της μοίρα της. Όπως προαναφέραμε, περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας της εύθραυστης υποδομής της χώρας.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ένα άλλο μεγάλο κακό βρήκε την Αϊτή: Νεπαλέζοι ειρηνοποιοί που στάλθηκαν μετά τον σεισμό στην χώρα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτέλεσαν την αιτία διάδοσης ενός νέου κύματος χολέρας. Αυτή η επιδημία σκότωσε περισσότερα από 10.000 άτομα.
1. Ινδονησία 2004
Κλείνουμε την λίστα με την χώρα που την ξεκινήσαμε, δηλαδή την Ινδονησία. Δυστυχώς το νησιωτικό κράτος της Ινδονησίας είναι αυτό που βίωσε τον φονικότερο σεισμό όλου του 21ου αιώνα. Ωστόσο δεν επηρεάστηκε μόνο η Ινδονησία από τον σεισμό του 2004.
Ο σεισμός της κλίμακας των 9,1 ρίχτερ της 26ης Δεκεμβρίου ήταν τόσο ισχυρός που προκάλεσε ένα γιγαντιαίο τσουνάμι στην ακτή του νησιού Σουμάτρα στην Ινδονησία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 230 χιλιάδες ανθρώπους εκ των οποίων οι 180 χιλιάδες βρίσκονταν στην Ινδονησία την συγκεκριμένη στιγμή. Κύματα μέγιστου ύψους 30 μέτρων χτύπησαν με ταχύτητα 700 χλμ/ώρα διάφορες παράκτιες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού, ωστόσο το ινδονησιακό νησί Σουμάτρα ήταν με διαφορά το μεγαλύτερο θύμα του. Το τσουνάμι κατέστρεψε τα πάντα στον διάβα του και οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να σωθούν.