Η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης στους δανειστές. Θα έπρεπε ωστόσο να γνωρίζει πώς όταν αποφάσισε να υποκύψει το καλοκαίρι του 2015 και να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο λαιμητόμο για τον ελληνικό λαό από εκεί και μετά οι δανειστές θα εξέφραζαν συνεχώς και νέες απαιτήσεις.
Έτσι έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεν μιλάμε για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου γιατί αυτή ήρθε να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, να βάλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και να υποθηκεύσει τη δημόσια περιουσία και μαζί το μέλλον των Ελλήνων.
Χθες λοιπόν που συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενημέρωση των βουλευτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους βουλευτές και τα βέλη στράφηκαν προς δύο κατευθύνσεις. Προς το ΔΝΤ που εγείρει συνεχώς αξιώσεις και προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος θέλει την πτώση της κυβέρνησης.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή η Άνγκελα Μέρκελ είναι η «καλή και ο Σόιμπλε ο «κακός» άσχετα αν και οι δύο εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, την πολιτική της λιτότητας με στόχο η Γερμανία να ηγεμονεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επίσης είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Πολ Τόμσεν και το ΔΝΤ. Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει σε βάρος της Ελλάδας.
Ξαφνικά λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν πώς Σόιμπλε και ΔΝΤ βάζουν τρικλοποδιές στην κυβέρνηση για να μην κλείσει η αξιολόγηση; Τόσους μήνες δεν το βλέπουν; Πώς εκφράζουν την αισιοδοξία τους πώς θα κλείσει η αξιολόγηση αλλά αυτό δεν συμβαίνει; Ακόμη και χθες πάντως ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του πώς θα υπάρχει σύντομα συμφωνία αλλά δεν μπήκε στον πειρασμό να πει πότε λόγω και της Πρωταπριλιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Γραμματεία κάποιοι από τους Θεσμούς αποβλέπουν στη φθορά της κυβέρνησης και τελικά στην πτώση της και στοχοποίησαν πιο συγκεκριμένα τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας πώς επανέφερε αιφνιδιαστικά το θέμα της περικοπής των συντάξεων.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε στην ενημέρωση, ενώ είχε αποφασιστεί οι περικοπές των συντάξεων να ανέρχονται στο 20% για το 2019, την τελευταία στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε το ποσοστό να ανέβει στο 35%. Ενέπλεξε μάλιστα σε αυτή την ιστορία και το ΔΝΤ, το οποίο έσπευσε να υιοθετήσει τις απόψεις Σόιμπλε.
Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η εκτίμηση ότι, επειδή ο κ. Σόιμπλε μετά τις γερμανικές εκλογές δεν θα παραμείνει πιθανότατα στο υπουργείο Οικονομικών, θέλει τώρα να δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεχθεί την πρωθυπουργία Τσίπρα.
Πέραν ωστόσο του κ. Σόιμπλε στοχοποιήθηκε και το ΔΝΤ, καθώς όπως αναφέρθηκε, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει.
«Δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ιδίως από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ήταν κάτι που επισημάνθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με τα μέλη αυτή τη φορά να κατευθύνονται προς το ΔΝΤ.
Μήπως όμως επιχειρήθηκε σκοπίμως να μπουν στο στόχαστρο οι «Θεσμοί» και οι «κακοί» Σόιμπλε και ΔΝΤ για να μπουν στην άκρη οι βαρύτατες ευθύνες τόσο της διαπραγματευτικής ομάδας όσο και του Μεγάρου Μαξίμου για το γεγονός ότι σέρνεται η αξιολόγηση και ακόμη συμφωνία δεν διαβλέπεται προκειμένου να περάσουν τα μέτρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
Προς επίρρωση αυτού μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πώς την επόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δείχνει πώς το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται πως κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές μπορεί να μην ψηφίσουν τα μέτρα που θα προβλέπει η συμφωνία και είναι ιδιαίτερα σκληρά. Το θέμα της ΔΕΗ έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.