Όπως είναι ευρέως γνωστό, προκειμένου να κάνει μπάνιο ένα κουτάβι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών μηνών.
Ωστόσο, όταν δεν είναι με την μητέρα τους, η οποία τα πλένει με την γλώσσα της, είναι δική μας δουλειά να τα καθαρίσουμε.
Προκειμένου το κουτάβι σας να συνδέσει το μπάνιο με κάτι θετικό και να μην φοβάται το μπάνιο στο μέλλον, μπορείτε να δώσετε προσοχή στις ακόλουθες συμβουλές:
- Πολλές μπανιέρες και ντους έχουν πολύ λείο δάπεδο, στο οποίο το κουτάβι σας μπορεί να γλιστρήσει. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα αντιολισθητικό χαλί πριν το μπάνιο.
- Ήδη με το που εισέρχεστε στο μπάνιο, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για το κουτάβι. Το μπάνιο πρέπει να μπαίνει στην καθημερινότητα του σκύλου, γι' αυτό πρέπει να διασφαλίζετε μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα πριν από το μπάνιο. Ακόμη και η είσοδος στο μπάνιο και στην μπανιέρα μπορεί να επιβραβεύεται με λιχουδιές.
- Για να μην ζεματίσετε ή να τρομάξετε το κουτάβι σας από καυτό ή κρύο νερό, θα πρέπει σίγουρα προηγουμένως να δοκιμάσετε τη θερμοκρασία του νερού για παράδειγμα στο μετακάρπιο σας.
- Φροντίστε να ρυθμίζετε ήπια την ένταση του νερού και ήτοι δυνατόν να μην ρίχνετε νερό στα μάτια του κουταβιού. Αυτό ισχύει και για προϊόντα περιποίησης που μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια του.
- Ξεκινήστε από τα πόδια και προχωρήστε σταδιακά προς το στήθος και την κοιλιά. Από εδώ μπορείτε να αφαιρέσετε προσεκτικά τη βρωμιά στην πλάτη και τέλος στην περιοχή του λαιμού και της κεφαλής, κάνοντας μασάζ.
Ποια προϊόντα περιποίησης χρειάζομαι;
Δεν είναι πάντα απαραίτητο να πλένετε το κουτάβι με προϊόντα περιποίησης. Συχνά αρκεί να κάνετε με κανονικό νερό μασάζ της βρωμιάς από το τρίχωμα. Εάν το μπάνιο χωρίς προϊόν περιποίησης δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να επιλέξετε ένα ειδικό σαμπουάν για κουτάβια.
Αυτά τα σαμπουάν για κουτάβια ενδείκνυνται καλύτερα για το ευαίσθητο δέρμα του κουταβιού απ’ ότι τα συνήθη προϊόντα περιποίησης, διότι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν φιλικό προς το δέρμα pH και συστατικά που δεν ερεθίζουν το δέρμα.