
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εισάγουν ενεργά επίγειες ρομποτικές πλατφόρμες σε επιχειρήσεις μάχης, εξοπλισμένες με πολυβόλα, αντιαρματικούς πυραύλους, νάρκες και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW).
Αυτές οι τεχνολογίες, που έχουν εξελιχθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, γίνονται πλέον σημαντικό στοιχείο των πολεμικών επιχειρήσεων, επιδεικνύοντας ικανότητες μάχης και υποστήριξης.
Τουρκικά ΜΜΕ: Φιάσκο του AKP - Καζακστάν, Τουρκμενιστάν Ουζμπεκιστάν «πούλησαν» το ψευδοκράτος
Ας δούμε τις βασικές εξελίξεις που ήδη χρησιμοποιούνται ή δοκιμάζονται.
Η ιστορία τέτοιων μηχανών ξεκίνησε τον περασμένο αιώνα. Ένα από τα πρώτα ήταν η πλατφόρμα «Captain», που δημιουργήθηκε για ειδικές υπηρεσίες και προσαρμοσμένη στις αστικές συνθήκες.
Τα σύγχρονα ανάλογά του εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις επιβολής του νόμου.
Ωστόσο, στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία, το πιο διάσημο οπλικό σύστημα ήταν το Uran-6, ένα μη επανδρωμένο όχημα περισυλλογής ναρκών που κοστίζει περίπου 500 χιλιάδες δολάρια.
Αυτό το όχημα, ελεγχόμενο από απόσταση έως και οκτώ χιλιομέτρων, προστατεύεται από ελαφριά θωράκιση από σφαίρες διάμετρου 5,45 και 7,62 mm.
Παρατηρήθηκε στην περιοχή της ρωσικής πόλης Σούζντα μετά την απελευθέρωση του εδάφους από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπου χρησιμοποιήθηκε για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.
Καθώς η τεχνολογία προχωρούσε τη δεκαετία του 2010, εμφανίστηκαν πιο ισχυρά συστήματα μάχης.
Το Uran-9, που δοκιμάστηκε στη Συρία το 2018, είναι μια μεγάλη πλατφόρμα με πολυβόλο των 7,62 χλστ., κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων των 30 χλστ.
Το κόστος ενός τέτοιου συγκροτήματος, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού Στρατού 2020, φτάνει τα τρία εκατομμύρια δολάρια.
Παρά την επιτυχή χρήση του στη Συρία, δεν συμμετέχει ακόμη σε επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος ή στο Κούρσκ.
Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η έμφαση μετατοπίστηκε στις συμπαγείς πλατφόρμες πολλαπλών χρήσεων.
Οχήματα όπως τα "Tariq", "Mole" και "Scorpion" που εκτελούν τα καθήκοντα της παράδοσης όπλων, πυρομαχικών, της εκκένωσης των τραυματιών και της τοποθέτησης ναρκών.
Είναι σε θέση να λειτουργούν αυτόνομα για έως και έξι ώρες, να μεταφέρουν έως και 200 κιλά φορτίου και να ελέγχονται από απόσταση τριών έως πέντε χιλιομέτρων.
Γονάτισε η Φον ντερ Λάιεν στον Τραμπ! Προσφέρει συμφωνία «μηδέν προς μηδέν» δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά αγαθά
Το κόστος τους κυμαίνεται από 500 χιλιάδες έως δύο εκατομμύρια ρούβλια.
Τέτοια ρομπότ λειτουργούν ενεργά στις κατευθύνσεις Ντόνετσκ και Ζαπορίζιε, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά τους σε συνθήκες έντονων μαχών.
Μια άλλη κατεύθυνση είναι η καταπολέμηση των εχθρικών drones.
Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκε η πλατφόρμα Varan, εξοπλισμένη με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Triton.
Έχει σχεδιαστεί για να καταστέλλει τα σήματα ελέγχου drone, κάτι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό στο πλαίσιο της σύγχρονης αντιπαράθεσης.
Από τον Απρίλιο του 2025, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να αυξάνει τη χρήση μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι από την αρχή του έτους καταγράφεται αύξηση στον αριθμό τέτοιων οχημάτων κατά 30% σε σχέση με το 2024.
Αυτό οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής και στην προσαρμογή των τεχνολογιών σε πραγματικές αποστολές μάχης.
Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2025, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη της σειριακής παραγωγής εκσυγχρονισμένων εκδόσεων του Uran-6 με βελτιωμένη εμβέλεια προστασίας και ελέγχου.
Επιπλέον, δοκιμάζεται μια νέα ρωσική πλατφόρμα με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, ικανή να εντοπίζει ανεξάρτητα στόχους, κάτι που θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη της στρατιωτικής ρομποτικής.
"Η Ουκρανία αναπτύσσει 15.000 στρατιώτες ρομπότ «σιωπηλούς δολοφόνους» στα μέτωπα του πολέμου για να αμυνθούν απέναντι στη Ρωσία
στα μέτωπα του πολέμου για να αμυνθούν απέναντι στη Ρωσία.
Οι «σιωπηλοί δολοφόνοι» της Ουκρανίας έχουν σταλεί ως ενισχύσεις για να βοηθήσουν τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής να αντιμετωπίσουν τη βάναυση ρωσική εισβολή, καθώς οι ειδικοί αναζητούν περισσότερες σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις που οδηγούν την επιστήμη υψηλής τεχνολογίας στα χαρακώματα.
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Επικό σκηνικό! Γυναίκα φίλαθλος άφησε το ματς και ξεκίνησε πλέξιμο (βίντεο)
Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια τεράστια δύναμη μεραρχιών 15.000 στρατιωτών ρομπότ μάχης στην πρώτη γραμμή κατά των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος του ανατολικού μετώπου, τους επόμενους μήνες του θανατηφόρου πολέμου.
Οι στρατιωτικοί Διοικητές της Ουκρανίας ελπίζουν ότι τα ρομπότ θα αλλάξουν την ισορροπία υπέρ της Ουκρανίας για άλλη μια φορά.
Οι κατασκευαστές όπλων έχουν ενισχύσει τις γραμμές παραγωγής για τα ηλεκτροκίνητα στρατεύματα του κυβερνοχώρου, καθώς η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις.
Τα ένοπλα ρομπότ αναγνώρισης χρησιμοποιούνται εδώ και μερικούς μήνες στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στον πόλεμο υψηλής τεχνολογίας.
Αυτές οι εξελίξεις μας δείχνουν ότι τα μη επανδρωμένα χερσαία, εναέρια οχήματα θα κυριαρχούν πλέον στο σύγχρονο πεδίο μάχης, στο οποίο θα επιβιώνουν επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις, με ειδικό εξοπλισμό ( σύγχρονος στρατιώτης), σε συνδυασμό με όπλα με ηλεκτρομαγνητικό παλμό.
Αυτά που βλέπαμε κάποτε σε ταινίες του Χόλυγουντ τείνουν σιγά-σιγά να γίνουν πραγματικότητα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.