Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ο νο1 παράγοντας για την καταπολέμηση των ιώσεων

Πολλοί θα θυμούνται τη συμβουλή για «πολλά υγρά» και «άφθονα νερά» κάθε φορά που μια ασθένεια τους ρίχνει στο κρεβάτι, περίσταση μάλλον συχνή τη φετινή χρονιά που οι ιώσεις κάνουν «πάρτι». Περίπου αυτό σύστησε από το προφίλ του στο Facebook ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, κ. Αθανάσιος Τσακρής, επισημαίνοντας τη σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με το 

Στη δημοσίευσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Τσακρής, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων ΕΚΠΑ, εξηγεί επιπλέον τους τρόπους με τους οποίους το νερό γίνεται πολύτιμο όπλο, επιδρώντας σε μια σειρά μεταβολικών λειτουργικών.

Η ανάρτηση του καθηγητή:

Ιώσεις: Ποιες βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή – Τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν – Η κατάλληλη αντιμετώπιση

«Οι απανωτές ιώσεις τους τελευταίους μήνες δοκιμάζουν τις αντοχές του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, όμως η επαρκής ενυδάτωση συγκαταλέγεται στους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυσή του. Μπορεί το νερό να μη μας προστατεύει άμεσα από τις ιώσεις, όμως η έλλειψή του επιδρά αρνητικά σε μια σειρά μεταβολικών λειτουργιών, επηρεάζοντας και το ανοσοποιητικό μας. Ακόμα και μια ελαφρά αφυδάτωση ενδέχεται να δυσχεράνει τη λειτουργία του. Γι’ αυτό καλό είναι να παραμένουμε καθημερινά ενυδατωμένοι, ιδιαίτερα όταν έχουμε προσβληθεί από κάποια ίωση. Το νερό θα βοηθήσει την κυκλοφορία στο σώμα μας των απαραίτητων λεμφοκυττάρων και φαγοκυττάρων, που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση διαφόρων βακτηρίων και ιών.»

Οι απανωτές ιώσεις τους τελευταίους μήνες δοκιμάζουν τις αντοχές του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, όμως η επαρκής ενυδάτωση συγκαταλέγεται στους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυσή του. Μπορεί το νερό να μη μας προστατεύει άμεσα από τις ιώσεις, όμως η έλλειψή του επιδρά αρνητικά σε μια σειρά μεταβολικών λειτουργιών, επηρεάζοντας και το ανοσοποιητικό μας. Ακόμα και μια ελαφρά αφυδάτωση ενδέχεται να δυσχεράνει τη λειτουργία του. Γι' αυτό καλό είναι να παραμένουμε καθημερινά ενυδατωμένοι, ιδιαίτερα όταν έχουμε προσβληθεί από κάποια ίωση. Το νερό θα βοηθήσει την κυκλοφορία στο σώμα μας των απαραίτητων λεμφοκυττάρων και φαγοκυττάρων, που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση διαφόρων βακτηρίων και ιών.

Η αυξημένη πρόσληψη νερού κατά την περίοδο της νόσησης συγκαταλέγεται στις επίσημες οδηγίες επίσημων φορέων όπως η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αλλά και άλλων χωρών, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) που συστήνει «πολύ νερό για ρευστοποίηση της βλέννης και ανακούφιση από τον επίμονο βήχα».

Δελτίο τύπου από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρεται στις οργανικές λειτουργίες που επηρεάζει το νερό και ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, επιπλέον των σημαντικών επιδράσεών του στη διατήρηση της καλή διανοητικής υγείας και του ποιοτικού ύπνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στο , το επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN), διαπίστωσε ότι η βελτίωση της ενυδάτωσης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε όλους τους τύπους πνευμονίας.

Επαρκής και σωστή ενυδάτωση

Πολλά άτομα θα αμελήσουν τη φροντίδα για επαρκή ενυδάτωση και διατήρηση υγιών επιπέδων νερού στο σώμα λόγω της δυσφορίας που βιώνουν από τη νόσο. Η αφυδάτωση είναι πιθανότερη όταν συντρέχει εφίδρωση από τον πυρετό ή έμετος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Εταιρείας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής (ASPEN) για τη διαχείριση της COVID-19 -και οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού- η πρόσληψη νερού και άλλων υγρών είναι σημαντική ακόμη αν δεν αισθανόμαστε δίψα, καθώς έτσι αναπληρώνονται τα υγρά που χάνονται και ρευστοποιούνται οι εκκρίσεις ώστε να καθαρίσουν οι πνεύμονες.

Σημάδια προχωρημένης αφυδάτωσης είναι η αυξημένη δίψα, ο πυρετός, τα σκουρόχρωμα ούρα, η μειωμένη παραγωγή ούρων, η ξηροστομία, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η κούραση και η σύγχυση.

Δεν είναι μόνο το νερό που βοηθά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος· υπάρχουν ροφήματα και τρόφιμα που εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες υγρών στον οργανισμό, αρκεί να μην είναι σακχαρούχα, καφεϊνούχα και αλκοολούχα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών μέσω συχνότερης ούρησης επί παραδείγματι.

Tags
Back to top button