Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

O λόγος που η NASA επέβαλλε καραντίνα στους αστροναύτες του Apollo 11 (βίντεο)

Μπορεί για εμάς η καραντίνα να είναι κάτι πρωτόγνωρο και να μας προκαλεί μια αναστάτωση, το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει για τους αστροναύτες, οι οποίοι μπαίνουν σε καραντίνα μετά από κάθε αποστολή στο διάστημα.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαστημική πτήση Apollo 11, που προσεδάφισε τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη. Ο αρχηγός της αποστολής Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν, προσεδάφισαν τη σεληνάκατο Eagle στις 20 Ιουλίου του 1969. Έξι ώρες μετά την προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης και τον ακολούθησε ο Όλντριν περίπου 20 λεπτά αργότερα. Πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη.

Ενώ βρίσκονταν στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Μάικλ Κόλινς οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά.

Όταν επέστρεψαν από την Σελήνη, ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο Μπαζ Όλντριν και ο Μάικλ Κόλινς, υποχρεώθηκαν σε καραντίνα 21 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκαν σε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις. Μετά την προσγείωση τους στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 24 Ιουλίου, η άκατος ψεκάστηκε με ειδικό μικροβιοκτόνο υγρό και στους τρεις αστροναύτες παραδόθηκαν ειδικές μονωτικές στολές. Έπειτα, επιβιβάστηκαν στη Μονάδα Κινητής Καραντίνας (Mobile Quarantine Facility), την οποία μετέφερε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Hornet με τελικό προορισμό το Χιούστον. Ο λόγος που επικαλέστηκαν οι ειδικοί της NASA ήταν για να βεβαιωθούν πως η Γη θα ήταν ασφαλής από κάθε είδους μικροβιακή μόλυνση.

Δείτε ένα βίντεο σχετικό με την καραντίνα των αστροναυτών παρακάτω:

Για την ιστορία, οι τρεις αστροναύτες πέρασαν τη διαδικασία της καραντίνας εβδομάδων χωρίς προβλήματα. Τα πληρώματα των Apollo 12 και 14 υποβλήθηκαν στην ίδια διαδικασία με την επιστροφή τους. Έπειτα, η NASA αφαίρεσε αυτή τη διαδικασία της απομόνωσης κι έτσι, τα πληρώματα των τριών επόμενων αποστολών – των Apollo 15,16 και 17, το 1971 και 1972 – δεν τέθηκαν σε καραντίνα.

Tags
Back to top button