Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Ερντογάν απέρριψε το τελεσίγραφο ΗΠΑ: Σφοδρή αντεπίθεση σε Μακρόν και Μπάιντεν και μανιφέστο με απειλές για "οριστική ρήξη"

Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 02/06/2021 - 7:18
Ο Ερντογάν απέρριψε το τελεσίγραφο ΗΠΑ: Σφοδρή αντεπίθεση σε Μακρόν και Μπάιντεν και μανιφέστο με απειλές για "οριστική ρήξη"

Στο στόχαστρο και η Κύπρος

Ο Ερντογάν επέλεξε να απαντήσει ο ίδιος στο τελεσίγραφο που του είχε παραδώσει η ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν σχετικά με τους S-400. Yπενθυμίζουμε ότι η Σέρμαν του είχε ζητήσει να ξεκαθαρίσει την θέση του πριν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν μέσω συνέντευξης πέρασε στην αντεπίθεση και επιτέθηκε στις ΗΠΑ εκβιάζοντας και απειλώντας με “οριστική ρήξη” δύο βδομάδες πριν την συνάντηση με Μπάιντεν.

Σημείωσε με έμφαση πως οι S-400 είναι μόνο ένα από τα προβλήματα των σχέσεων με ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Απειλές Ερντογάν σε ΗΠΑ: “Θα μας χάσετε”

Αναφερόμενος στην ένταση που σοβεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον  Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν προειδοποίησε χθες Τρίτη τις ΗΠΑ ότι διακινδυνεύουν να «χάσουν έναν πολύτιμο φίλο» καθώς «βάζουν με την πλάτη στον τοίχο» την Τουρκία, δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, με φόντο τις συνεχιζόμενες εντάσεις.

«Αυτοί που σπρώχνουν στον τοίχο τη Δημοκρατία της Τουρκίας χάνουν έναν πολύτιμο φίλο», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

«Ποιος είναι ο λόγος των εντάσεων; 

Ο λόγος είναι η δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων. Βαρεθήκαμε πια! Όταν κάθε φορά φτάνει η 24η Απριλίου, σκεφτόμαστε τί θα πει η Αμερική για τους Αρμένιους. Τελείωσες τις δουλειές σου και θα γίνεις τώρα και συνήγορος των Αρμενίων; Άσε αυτή τη δουλειά στους ιστορικούς και τους δικηγόρους», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν είπε οι προετοιμασίες συνεχίζονται.

«Θα ρωτήσουμε φυσικά γιατί οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ διάγουν μια τέτοια φάση έντασης. Συνεργαστήκαμε με τους Δημοκρατικούς πριν από εσάς, αλλά δεν υπήρχε αυτό. Συνεργαστήκαμε επίσης με τον Μπους, συνεργαστήκαμε με τον Ομπάμα, που ήταν Δημοκρατικός, αλλά δεν βίωσα τέτοια ένταση μαζί τους.

Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με τον κ. Τραμπ ως Ρεπουμπλικανό, δεν είχαμε καμία ένταση μαζί του. Αντίθετα, είχαμε μία πολύ βατή τηλεφωνική διπλωματία, ήμασταν άνετοι, ό,τι κι αν κάναμε… Δυστυχώς, αυτή η συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν, η επαφή μας μαζί του δεν ήταν τόσο άνετη».

“Συνεργάζεστε με τρομοκράτες”

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε αρκετά ακόμη θέματα που δηλητηριάζουν από το 2016 τις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον, ιδίως την αμερικανική υποστήριξη σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις στη Συρία που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

«Δύο είναι τα ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά για εμάς, εκτός από τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ένα από αυτά είναι- όπως είπαμε- η γενοκτονία των Αρμενίων.

Είναι επίσης ο αγώνας μας ενάντια στη FETÖ και το άλλο είναι ο αγώνας μας ενάντια στο YPG. Η Αμερική λέει ότι το YPG δεν συνδέεται με το PKK».

«Αν οι ΗΠΑ είναι πράγματι σύμμαχοί μας, σε τίνος την πλευρά πρέπει να συντάσσονται, αυτή των τρομοκρατών ή τη δική μας; Δυστυχώς, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες», είπε ο Ερντογάν χθες.

Για τους S-400 o Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν τους αγόρασαν στα καλά καθούμενα, τους αγόρασαν επειδή τους χρειάζονταν.

«Εξάλλου η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό της;» αναρωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης

“Μόνο εγώ ξέρω πως έγινε η διαίρεση της Κύπρου”

Μόνο εγώ ξέρω πως έγινε η διαίρεση της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι ούτε  ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στο Μπούργκενστοκ ούτε άλλος ηγέτης άλλης χώρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χθες το βράδυ στην κρατική τηλεόραση TRT, o Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “κάθε τόσο φέρνετε μπροστά μας την ανατολική Μεσόγειο, κάθε τόσο φέρνετε μπροστά μας την Κύπρο”.

“Μέσα στην ΕΕ πιστέψτε το καμιά χώρα την τελευταία περίοδο σε σχέση με την Κύπρο δεν γνωρίζει την διαδικασία διαίρεσης. Πώς έγινε η διαίρεση; Πώς έγιναν οι συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ; Κανένας δεν τα ξέρει αυτά.

Ο μόνος που τα ξέρει αυτά είμαι εγώ. Αν πούμε στο Μπούργκενστοκ έγινε αυτό, ούτε ο Μητσοτάκης το γνωρίζει. Τί συζητήθηκε εκεί; Με ποιον συζήτησε; Ήταν ο Κόφι Ανάν εκεί.

Ασφαλώς τώρα δεν είναι πλέον. Αποδήμησε. Ήταν ένα άτομο εκεί, ο Φερχόϊγκεν, είχε συμμετάσχει για λογαριασμό της ΕΕ, όπου και να πήγαινε έλεγε την αλήθεια. Αλλά κανείς δεν τον ρωτούσε γιατί αν τον ρωτούσε θα έλεγε την αλήθεια, είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος ήταν εκεί για λογαριασμό της χώρας του και έζησε όλες αυτές τις εργασίες εκεί.

“Τι απόφαση βγήκε εκεί και αποχωρήσαμε; Μάλιστα μετά από εκείνη τη συνάντηση οι Έλληνες και οι Ε/Κ θα αποσύρονταν από το τραπέζι και ο Κόφι Ανάν τους είπε ‘όχι’ δεν μπορείτε να αποχωρήσετε’. Τους είπε ‘έδωσα τον λόγο μου στον Ερντογάν. Θα τελειώσουμε την δουλειά εδώ και έτσι θα αποχωρήσουμε’.

Γύρισαν πάλι και κάθισαν. Και μετά από αυτή τη συνάντηση έγινε δημοψήφισμα. Και στο δημοψήφισμα, στον νότο βγήκε ‘όχι’ με 65%  και στον βορρά ‘ναι’. Και τι έγινε που βγήκε ‘ναι’ στον βορρά;

Άφησαν έξω τον βορρά και ενέταξαν τον νότο στην ΕΕ. Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Και από τότε υπήρχαν οικονομικές κυρώσεις και αυτές τις οικονομικές κυρώσεις δεν τις εφάρμοσαν. Είχαν να πληρώσουν χρήματα στην Τ/Κ πλευρά και δεν τα πλήρωσαν”.

Πρόσθεσε πως “τώρα έρχονται και χωρίς να ντρέπονται λένε ‘έχετε δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και του πετρελαίου γύρω από την Κύπρο;’.

Αν ήταν από το χέρι τους θα έλεγαν ‘αδειάστε τον χώρο και φύγετε από εδώ’. Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι. Η Τουρκία είναι ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ”.

«Θα γίνουμε μία από τις πρώτες 5 χώρες του ΝΑΤΟ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν είναι μια πόλη – κράτος.

«Κανείς δεν μπορεί να την στριμώξει στη γωνία. Κανένα από τα κράτη στην Ευρώπη που φαίνονται ισχυρά δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία. Τώρα πλέον υπάρχει μια νέα Τουρκία», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα γίνουμε μία από τις πρώτες 5 χώρες του ΝΑΤΟ. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τώρα υπάρχει μια νέα Τουρκία. Μια Τουρκία που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην περιοχή της, αποτελεί μέρος σε παγκόσμια ζητήματα και απαιτεί ίσες σχέσεις με τους συμμάχους της. Κι οι σύμμαχοι θα το συνηθίσουν.

Η Τουρκία έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και από αυτήν την άποψη είμαστε ισχυροί. Ένα ΝΑΤΟ στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία είναι ισχυρό. Ένα ΝΑΤΟ στο οποίο δεν βρίσκεται η Τουρκία δεν είναι ισχυρό.

Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ισχυρό. Τί λέει ο Μακρόν; Μιλά για εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ. Πού είναι τώρα ο Μακρόν; Είναι μία από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Τώρα, εάν ο επικεφαλής μιας χώρας που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ λέει ότι είναι εγκεφαλικά νεκρό, τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να του ζητήσει λογαριασμό. Γνωρίζουμε επίσης με ποιον συνεργάζεται ο Μακρόν στη Λιβύη και τη Συρία».

Σχέσεις με Αίγυπτο

«Έχουμε ευρεία συνεργασία με την Αίγυπτο, από τη Λιβύη μέχρι την ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «προωθούμε τις σχέσεις μας στη βάση του win win. Αυτό ισχύει και για τις χώρες του Κόλπου.

Η Αίγυπτος δεν είναι μία χώρα χθεσινή για εμάς. Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών μας και στη συνέχεια μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίστηκαν και συνεχίζονται. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της συνάντησης των υπουργών μας.

Δεν είναι σωστό να σταθμίζουμε με τον ίδιο τρόπο τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, τη σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου και η σχέση Τουρκίας-Αιγύπτου. Επειδή η σχέση μας με τον αιγυπτιακό λαό δεν μοιάζει με τη σχέση του ελληνικού λαού και του αιγυπτιακού λαού.

Η απάντηση που θα λαμβάνατε, αν διενεργούσατε δημοσκόπηση στην Αίγυπτο είναι προφανής. Η απάντηση που θα λάβετε είναι προφανής, εάν κάνετε το ίδιο πράγμα για τον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε αυτό. Αυτό ο Έλληνας το εκλαμβάνει διαφορετικά, το ίδιο κι εμείς. Δεν ανησυχώ για αυτό.

Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τον αιγυπτιακό λαό, τους γνωρίζω πολύ καλά, τους αγαπώ. Οι πολιτισμικοί μας δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, πολύ βαθιοί. Επομένως, είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε ξανά αυτήν τη διαδικασία».

Tags
Back to top button