Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ μένει, το αφορολόγητο «πέφτει» – Τι θα πληρώνουμε

Αν οι δανειστές αρνηθούν την πρόταση της ελληνικής πλευράς, ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ως τουλάχιστον έως το 2017-2018, δηλαδή θα επιβάλλεται με πλασματικές αντικειμενικές αξίες. Και αν προστεθούν τα αγροτεμάχια, σε κάποιους θα είναι… βαρύτερος.

Και αυτό την ώρα που η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών παραμένει στον… πάγο, αφού η αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε από το 2016 δεν έχει καταφέρει να καταλήξει στη μεθοδολογία για τη δημιουργία νέας βάσης δεδομένων με τις αξίες των ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στην ίδια πολυκατοικία ή στον ίδιο δρόμο, οι τιμές ενός ακινήτου διαφέρουν σημαντικά.

Την ίδια ώρα, για να περάσει πιο… εύκολα η μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους δανειστές για μείωση και του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20% από 22%.

Αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή, θα περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και ιδίως για εκείνους που δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα φόρο. Αν λοιπόν, μειωθούν το αφορολόγητο όριο και ο κατώτατος συντελεστής, σύμφωνα με την Καθημερινή, μισθωτός χωρίς παιδιά:

1. Με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ:

• Σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο καθώς το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στις 8.636 ευρώ.
• Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στις 5.900 ευρώ με συντελεστή 22%, θα πληρώσει φόρο 462 ευρώ.
• Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στις 5.900 ευρώ και ο συντελεστής μειωθεί στο 20%, τότε ο φόρος που θα προκύψει περιορίζεται στα 302 ευρώ.

2. Με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ:

• Σήμερα πληρώνει στην εφορία 1.400 ευρώ.
• Με μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 και με διατήρηση του πρώτου συντελεστή στο 22%, ο φόρος εκτινάσσεται στις 2.002 ευρώ.
• Με μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 και μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20%, ο φόρος διαμορφώνεται σε 1.702 ευρώ.

3. Με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ:

• Σήμερα πληρώνει στην εφορία 2.500 ευρώ.
• Με μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 και με διατήρηση του πρώτου συντελεστή στο 22%, ο φόρος εκτινάσσεται σε 3.102 ευρώ.
• Με μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 και μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20%, ο φόρος διαμορφώνεται σε 2.702 ευρώ.

Tags
Back to top button