Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Daniel ήταν η αρχή για την Μεσόγειο-Το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού παρουσιάζει μείωση του νερού που μεταφέρει επηρεάζοντας σοβαρά το κλίμα

Το αποκαλούμενο Gulfstream είναι ένα ισχυρό θερμό ρεύμα που κινείται στην επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού από τον Κόλπο του Μεξικού έως την Ευρώπη.

Εμφανίζεται λόγω των διαφορών στη θερμοκρασία και το αλάτι που περιέχουν οι θάλασσες μεταξύ των βόρειων γεωγραφικών περιοχών του Ατλαντικού και της Μεσογείου.

Το Ρεύμα του Κόλπου μεταφέρει τεράστιες ποσότητες θερμότητας και υγρασίας, που επηρεάζουν τον καιρό και το κλίμα στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές.

"Bόμβα" από την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak! Η Ελλάδα σταματά να εξοπλίζει τα νησιά

Χάρη στο Ρεύμα του Κόλπου, η Ευρώπη έχει πιο ήπιο κλίμα από άλλες περιοχές στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.

Ο στόχος μιας πρόσφατης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοσηήταν να μελετήσει τις αλλαγές στο Ρεύμα του Κόλπου στα στενά της Φλόριντα, που είναι ένα από τα βασικά σημεία παρουσίας   αυτού του ρεύματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 40 χρόνια, η ποσότητα του νερού που μεταφέρθηκε μέσω των Στενών της Φλόριντα μειώθηκε κατά 4%.

Αυτή η μείωση της δραστηριότητας ήταν πολύ σημαντική για να υποδηλώσει ότι ήταν κάτι περιστασιακό.

Μια τέτοια αποδυνάμωση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για το κλίμα του πλανήτη.

“Οι παρατηρήσεις μας παρέχουν στοιχεία ότι τα ωκεάνια ρεύματα έχουν υποστεί στατιστικά σημαντικές αλλαγές στο πρόσφατο παρελθόν”, δήλωσε ο Κρίστοφερ Πάουκους, φυσικός ωκεανογράφος στο Woods Hole Institute of Oceanography στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να αναλύσουν τη συμπεριφορά του ρεύματος του Μεξικού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντελοποίηση τύπου Bayes, η οποία συνδυάζει δεδομένα από διαφορετικές πηγές και εξηγεί την αβεβαιότητα στα δεδομένα.

Τα δεδομένα ελήφθησαν από παρατηρήσεις των ωκεανών από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, με δορυφορικές μετρήσεις του ύψους της επιφάνειας της θάλασσας, παρασυρόμενες σημαδούρες, υποθαλάσσια καλώδια και μετρήσεις ειδικά μετασκευασμένων ωκεανογραφικών πλοίων.

Τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης της έρευνας έδειξαν σημαντικές μακροπρόθεσμες αλλαγές στη μεταφορά του Ρεύματος του Κόλπου που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από φυσικές διακυμάνσεις.

Η μελέτη επιβεβαιώνει την υπόθεση για την αποδυνάμωση του Ρεύματος του Κόλπου και τις επιπτώσεις του στο κλίμα παγκοσμίως.  

Η μείωση της τρέχουσας δραστηριότητας του ρεύματος του Μεξικού, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη, αύξηση της στάθμης της θάλασσας στις ακτές του Ατλαντικού στην Βόρεια Αμερική, αλλαγή στη δραστηριότητα των τυφώνων και άλλες συνέπειες.

Ταυτόχρονα, οι λόγοι αυτής της συμπεριφοράς του μεγαλύτερου ωκεάνιου ρεύματος του πλανήτη δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι.

Μπορεί να οφείλονται στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα ή το αποτέλεσμα φυσικών παραγόντων όπως οι διακυμάνσεις της ηλιακής δραστηριότητας ή οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των αιτιών της αποδυνάμωσης και των μακροπρόθεσμων συνεπειών της.

Δεν μπορούν οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα τι προκάλεσε αυτή την αποδυνάμωση του Ρεύματος του Κόλπου.

Μπορεί να οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από ανθρώπινη δραστηριότητα ή αποτέλεσμα φυσικών παραγόντων.

Αυτό όμως που λένε φωναχτά πλέον είναι ότι αυτή η αλλαγή  δεν είναι μια τυχαία διακύμανση, αλλά μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και τις ΗΠΑ και γενικά για ολόκληρο τον πλανήτη.

Tags
Back to top button