Το «πράσινο» φως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέου δίνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε μετά το πέρας της Συνόδου των G7, στο Μπάρι της Ιταλίας και όλα δείχνουν ότι το αργότερο μέχρι τις 22 Μαϊου θα υπάρξει μια συμφωνία με όλες τις λεπτομέρειες
Έτσι η πολυπόθητη μείωση του χρέους που θα δώσει πολύ σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα αλλάξει το κλίμα ώστε να έρθουν επενδύσεις στην χώρα, φαίνεται πως θα γίνει πραγματικότητα.
Μία μέιωση χρέους που σε συνδυασμό με μια έξοδο στις αγορές μέσα στο 2018 μπορεί να αποτελέσει το restart για την ελληνική οικονομία. Ακόμα και τα νέα από τον τομέα του τουρισμού δείχνουν να βοηθάνε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι, παρά τις διαρκείς διαφωνίες γύρω από το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας ότι η αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας ενισχύθηκε. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «πιστεύω ότι ήρθαμε πάλι λίγο πιο κοντά στον στόχο».
Πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όλων των λεπτομερειών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία για την Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι χθες το ζήτημα της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των G7. Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επαναδιατύπωσε τη σταθερή απαίτηση του Ταμείου για σαφείς δεσμεύσεις που να αφορούν τη λήψη μέτρων εκ μέρους των ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, επιτρέποντας έτσι στο ΔΝΤ να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι νέες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ενδεικτικές της διάστασης απόψεων που εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Σε μια «ισχυρή ώθηση» προς μια συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 22ας Μαίου, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, κατέληξαν οι συζητήσεις για την Ελλάδα, στο περιθώριο του G7 των υπουργών Οικονομικών στο Μπάρι της Ιταλίας.
Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντες της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν την πολιτική βούληση για επίτευξη συμφωνίας.
ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περισσότερες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup (Ευρωομάδα) του Μαΐου του 2016.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου.
Το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) της 15ης Μαΐου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, την 22α Μαΐου, αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Δεύτερον, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.
Τρίτον, σε ό,τι αφορά το χρέος, στόχος είναι η Ευρωομάδα της 22ας Μαΐου να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα ικανοποιούν το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.
Την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να εξετάσει το Συμβούλιο των Διοικητών (Board of Governors) του ESM στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου (θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια). Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρειάζεται η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί πριν τα τέλη Ιουνίου, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Και πρέπει να εφαρμόσουν αυτή που ήταν από την αρχή μια αναγκαία μορφή εξισορρόπησης. Δηλαδή την ελάφρυνση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, του βάρους του χρέους, επί της ελληνικής οικονομίας και του προϋπολογισμού της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, από τη Σύνοδο της G7 που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπάρι.
«Οι εταίροι (της διαπραγμάτευσης) εξέφρασαν την βούλησή τους, όλοι, ώστε μέχρι το Eurogroup στις 22 Μαΐου να βρεθεί συμφωνία», πρόσθεσε ο Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής, πριν την έναρξη των εργασιών.
Την αισιοδοξία του θέλησε να εκφράσει και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.
«Είμαι αισιόδοξος σχετικά με το ότι υπάρχει η βούληση για συμφωνία και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα ενός υπερβολικά μεγάλου κεφαλαίου λιτότητας και θα μπορέσει να ανοίξει ένα άλλο, το οποίο θα βασίζεται σε ανάπτυξη και επενδύσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.