Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Ο Βυζαντινός ναός της Παναγίας του Κραννώνα

Υπάρχουν προσκυνήματα αναμφισβήτητα με μεγάλη αίγλη, στα οποία προστρέχουν οι πιστοί από την ευλάβειά τους και την αγάπη τους προς τους αγίους της πίστεώς μας και προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Ένα τέτοιο ιερό Θεομητορικό καθίδρυμα είναι  και ο πανίερος Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, της και Ζωοδόχου Πηγής, λίγο έξω από το ιστορικό χωριό του Κραννώνος, όπου το 1867 βρέθηκε στον τόπο αυτό, θαυματουργικά,  καταμεσής του κάμπου, η ιερά εικόνα της Παναγίας του Κραννώνα,  που είναι ενθρονισμένη σήμερα στον ναό.

Ο βυζαντινού τύπου Ιερός Ναός της Παναγίας του  Κραννώνα κτίστηκε το 1895 στη θέση ενός μικρού ναΐσκου, που έφτιαξαν οι κάτοικοι του χωριού μετά την θαυμαστή εύρεση της εικόνας της Παναγίας το 1867. Στο μέρος αυτό, 3 χλμ. από το χωριό, κάποιοι κάτοικοι έβλεπαν τότε ένα φως, χωρίς να καταλαβαίνουν τι είναι. Μετά και το όνειρο ενός ευσεβούς χωριανού, όπου του υποδεικνυόταν το ακριβές μέρος, οι κάτοικοι σκάβοντας στις 27 Ιανουαρίου του 1867, βρήκαν στο αγροτικό έδαφος την εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα αφιερώθηκε στη Ζωοδόχο Πηγή, καθώς δίπλα στο εικόνισμα ανέβλυσε από το έδαφος άφθονο νερό-αγίασμα.  Από τότε η Παναγία του Κραννώνα αποτελεί η προστάτης όχι μόνο του χωριού, αλλά και της ευρύτερης αγροτικής περιοχής.

Ο ναός πανηγυρίζει  και στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής (την Παρασκευή της Διακαινησίμου) αλλά κυρίως στις 27 Ιανουαρίου, στην επέτειο της εύρεσης της ιεράς εικόνας.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κραννώνα βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή έξω από τον Κραννώνα. Το χωριό απέχει περίπου 15 χλμ. από τη Λάρισα και βρίσκεται στον δρόμο προς Καρδίτσα, αριστερά πριν φθάσουμε στο Μαυροβούνι. Η Εκκλησία της Παναγίας υπάγεται  στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και  την ευθύνη έχει η  ενορία του Αγίου Αθανασίου Κραννώνος, όπου και ανήκει.

Πηγή:

Tags
Back to top button