Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άνθρωπος-«κλειδί» του Τραμπ για την ελληνική οικονομία – Τι έχει πει για το Grexit

Ο έμπειρος οικονομολόγος και στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική περίοδο, Ντέιβιντ Μάλπας, αναμένεται να είναι o νέος υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ.

Τον Ντέιβιντ Μάλπας σκοπεύει να διορίσει ως υφυπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τη real.gr

Ο πρώην οικονομολόγος της Bear Stearns θα αντικαταστήσει σε αυτή την θέση-κλειδί τον Νέιθαν Σιτς που ενεπλάκη με το ελληνικό ζήτημα και σήκωσε το βάρος των δημόσιων και παρασκηνιακών επαφών με τους Ευρωπαίους εταίρους και την Αθήνα την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα.

Ο 60χρονος οικονομολόγος έχει διατελέσει αναπληρωτής βοηθός στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εξωτερικών επί θητειών των Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Μετά την κατάρρευση της Bear Stearns στην κρίση του 2008 ο Μάλπας, ίδρυσε την Encima Global, μια εταιρεία οικονομικών ερευνών, ενώ υπήρξε σχολιαστής σε εφημερίδες και τηλεόραση.

Το 2010 ήταν υποψήφιος χωρίς επιτυχία για τη Γερουσία στα προκριματικά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Νέας Υόρκη. Εντάχθηκε εξ αρχής στο οικονομικό επιτελείο της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ και θεωρείται ένας έμπειρος οικονομολόγος με βαρύ βιογραφικό.

Στην αρθρογραφία του στη Wall Street Street στις 12 Μαΐου 2012 είχε αναφερθεί ειδικά στην ελληνική κρίση και στη σεναριολογία περί Grexit.

«Η λιτότητα και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι το πρόβλημα», εξηγούσε «αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως της Ελλάδας, το χειρίστηκαν λάθος. Η λιτότητα θα επιφέρει ανάπτυξη όταν οι κυβερνήσεις και όχι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτές που θα απορροφήσουν τις απώλειες. Επομένως φωνές για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι αντιπαραγωγικές» αφού όπως σημείωνε θα έδιναν στην κυβέρνηση το ελεύθερο να συνεχίσει να χρηματοδοτεί υπερβολικές κρατικές δαπάνες. «Την ίδια στιγμή ένα Grexit θα επέβαλε μεγάλες απώλειες στον ιδιωτικό τομέα άμεσα, αποκόπτοντάς τον από διεθνείς επενδύσεις».

Ο Ντέιβιντ Μάλπας πρόσθετε δε στην αρθρογραφία του ότι «οι επιχειρηματίες που μάχονται για μια ελληνική έξοδο έχουν στο νου τους τα δικά τους συμφέροντα, οι αγορές συναλλάγματος θα πανηγύριζαν για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το κόστος θα ήταν οι πολύ χειρότερες συνθήκες διαβίωσης και ακόμα μεγαλύτερο κράτος γι’ αυτούς που θα έφευγαν απ’ το ευρώ».

Στο παρελθόν, ο Μάλπας, κατείχε υψηλή θέση στην Bear Stearns η οποία ήταν η πρώτη αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα που ναυάγησε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 επενδύοντας στα ενυπόθηκα ομόλογα.

Ως επικεφαλής οικονομολόγος της Bear Stearns, ο Μάλπας το 2007 έγραψε ένα άρθρο στην Wall Street Journal με τίτλο, «Μην πανικοβάλλεστε για την πιστωτική αγορά» συμβουλεύοντας τις αγορές να μην πανικοβάλλονται για την απώλεια πάνω από 2 τρισ. δολαρίων στις αγορές μετοχών, ονομάζοντας την μια «διόρθωση» που μπορεί τελικά να επιφέρει οικονομική ανάπτυξη.

Ήταν από τους πολλούς που βρίσκονταν σε επιφυλακή, αλλά δεν είδαν το παγόβουνο να έρχεται.

Οι οικονομολόγοι φυσικά κάνουν συχνά λάθη, ειδικά όταν προσπαθούν να προβλέψουν πότε έρχεται η επόμενη ύφεση. Όμως ο Μάλπας υποστήριζε μια άποψη για υψηλότερα επιτόκια το 2011 -μια τραγική ιδέα- και διαμαρτυρόταν, περιέργως, ότι η οικονομία υπέφερε λόγω του ότι το δολάριο δεν ήταν αρκετά ισχυρό.

Όλα αυτά τον κάνουν σχετικά περίεργη επιλογή για την κυβέρνηση Τραμπ.

Όπως επεσήμανε ο Θόρτον Mακ Ενερι στην οικονομική ιστοσελίδα «Deal Breaker», ο Ντόναλντ Τραμπ έχει γενικότερα γεμίσει το υπουργικό του συμβούλιο με πολύ επιτυχημένους ανθρώπους της Wall Street – ανθρώπους όπως ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν ή ο σύμβουλος του Γκάρι Κον – και όχι με ανθρώπους που έπεσαν απότομα όταν προσπάθησαν να πάρουν τη μεγαλύτερη απόφαση της καριέρας τους.

Επίσης, η εμμονή του Μάλπας με το ισχυρό δολάριο δεν συνάδει με τον διατυπωμένο στόχο της κυβέρνησης Τραμπ για αναβίωση της βιομηχανίας και των εξαγωγών. Ωστόσο, φέρνει στο τραπέζι υψηλού επιπέδου κυβερνητική εμπειρία από τις μέρες που υπηρέτησε δίπλα στους προέδρους Ρίγκαν και Μπους του νεότερου.

Η θέση που θα αναλάβει συχνά περιγράφεται ως ο “διπλωμάτης των χρηματοοικονομικών” για την Αμερική.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ που είχε αναλάβει τη ίδια θέση επί προεδρίας Κλίντον, ανέφερε σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal ότι «ο κ. Μάλπας θα συμβουλεύει τον Τραμπ σε παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις, αναλαμβάνοντας τα μακροοικονομικά θέματα στις συνόδους της G7 και της G20. Αυτό σημαίνει, ότι θα είναι εν μέρει υπεύθυνος για να αναλύσει πότε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα ετοιμάζεται να τυλιχθεί στις φλόγες και έπειτα να σβήσει τη φωτιά» δήλωσε ο Γκάιτνερ για να συμπληρώσει: «Μπορούμε μόνο να είμαστε ευγνώμονες που ο Τραμπ έχει διαλέξει έναν ανιχνευτή με μάτια αετού γι’ αυτή τη θέση».

Tags
Back to top button