Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο 1ος Σαρακατσάνος από τους 2500 της Βουλγαρίας πήρε ελληνική υπηκοότητα-Να πάρουν σειρά οι Καλάς-Πατάς και οι Έλληνες της Ν.Ιταλίας-Λιβύης

Ο 1ος Σαρακατσάνος από τους 2500 της Βουλγαρίας πήρε ελληνική υπηκοότητα, αναφέρεται στο Χ.

Η απόφαση για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους Έλληνες Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας, είχε παρθεί από το 2023, σκορπώντας μεγάλη χαρά στους στους  Έλληνες Σαρακατσαναίους που διαμένουν μόνιμα στη Βουλγαρία.

Ήταν όνειρο γενεών, άσβεστη προσδοκία και γλυκός καημός η απόκτησή της.

Στη φάση διεκπεραίωσης είναι η χορήγησή της από τα συναρμόδια υπουργεία μετά από καρποφόρα παρέμβαση των Ομοσπονδιών των δύο χωρών,

Το Ιστορικό, διαχρονικό, δίκαιο αλλά και φλέγον αίτημα της οφειλόμενης απόδοσης της Ελληνικής Ιθαγένειας στους 20.000 και πλέον, Ελληνικής καταγωγής Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας, ήταν το κυρίαρχο και πρωτεύον θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Πάνε τα παλιά μας αυτοκίνητα! Πότε θα αποσυρθεί υποχρεωτικά το αμάξι σας

Σε δήλωση του το 2023, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Τασούλας Κωνσταντίνος είχε εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημα των Ελλήνων Σαρακατσάνων για την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας.

«Όλοι αναγνώρισαν, το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή την φορά είμαστε επιτέλους μετά από δεκαετίες, πολύ κοντά στην απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στα αδέλφια μας. Τους το οφείλουμε ιστορικά , τους το χρωστάμε Εθνικά», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων(Π.Ο.Σ.Σ.), κ.Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος.

Εκτός από την οφειλόμενη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης του 2023, είχαν συζητηθεί και άλλα σημαντικά θέματα, όπως :

    • η προώθηση της ένταξης των Σαρακατσάνων ομογενών της Βουλγαρίας στα προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, αίτημα το οποίο ήδη υλοποιείται δια της πλατφόρμας staellinika.com, από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ,

    • η άμεση ενίσχυση των προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών στη χώρα μας.

    • η χρηματοδότηση κοινών ερευνών για την Σαρακατσάνικη λαλιά, τα Σαρακατσάνικα επίθετα και το τρίπτυχο χορός- τραγούδι – φορεσιά.

Tέλος στις ιδιόχειρες διαθήκες - Δικαίωμα κληρονομιάς αποκτούν οι σύντροφοι

 Να πάρουν σειρά οι Καλάς-Πατάς και οι Έλληνες της Ν.Ιταλίας

Xούνζα, Πατάν και Καλάς είναι οι ελληνικές φυλές του Πακιστάν, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στα έντυπα του Πακιστανικού αναφέρονται ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.

«οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θεωρούνται απόγονοι 5 στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι περιπλανήθηκαν στα μέρη αυτά.» γράφουν για τους Χούνζα ενώ για τους κατοίκους της κοιλάδας Σουάτ λένε «..οι κάτοικοι του Σουάτ είναι μουσουλμάνοι Πατάνς, Κοχιστανοί και Γκουζάρ.

Μερικοί έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.» Όσο για τους Πατάνς διαβάζουμε: «οι Έλληνες άφησαν τα ίχνη τους εδώ..τα χωριά τους έχουν ακόμα ελληνικά ονόματα και τα πρόσωπά τους θυμίζουν τα κλασσικά ελληνικά χαρακτηριστικά..».

Στους Καλάς, τους Πατάνς και τους άλλους Έλληνες του Πακιστάν αναφέρεται στο βιβλίο του με τίτλο «Καλάς, οι Έλληνες των Ιμαλαϊων», που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Δημήτρης Αλεξάνδρου που πριν λίγα χρόνια έκανε γνωστές σε όλη την Ελλάδα αυτές τις λησμονημένες φυλές.Τα ήθη και τα έθιμα προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα, αλλά το πιο σημαντικό είναι η ελληνική συνείδηση και η δίψα να μάθουν για τη μακρινή χώρα από όπου ήρθαν οι Έλληνες πρόγονοί τους.

Μιλούν τα μια γλώσσα που υπάγεται στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και κανείς άλλος δεν μπορεί να καταλάβει. Παρά το γεγονός ότι εδώ και αιώνες περιτριγυρίζονται από μουσουλμάνους γείτονες, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα μοναδικά ήθη και έθιμά τους, και η απόκοσμη θρησκεία τους μοιάζει περισσότερο με αυτή της Αρχαίας Ελλάδας. Κάποιοι επιστήμονες μιλούν για αρχαίο ινδουισμό ενώ άλλοι κάνουν λόγο για ανιμισμό και ειδωλολατρεία, σε κάθε περίπτωση η θρησκεία τους δεν έχει καμία σχέση με τον μωαμεθανισμό.

Καιρός είναι να δώσουμε ελληνική υπηκοότητα και ιθαγένεια σε αυτούς τους ξεχασμένους Έλληνες για να σώσουμε την ψυχή του ελληνισμού που βάλλεται πλέον πανταχόθεν  

Tags
Back to top button